A fél világ ennek a magyar fotósnak a képein szörnyülködik

Nem szokványos képek, az biztos…

A fél világ ennek a magyar fotósnak a képein szörnyülködik

A New Yorkban élő magyar fotográfus Nyári Réka képei néhány embernél tuti ki fogják verni a biztosítékot. Az Ink névre hallgató projektje keretein belül tetovált nőket fotóz, hogy megossza a világgal a történetüket. Most egy olyan csajt kért fel modellnek, aki egyben anyuka is.

Rékát azután kezdték el érdekelni az olyan fotók, amik az anyaságról, a szoptatásról és a női test túlszexualizáltságával foglalkoznak, miután ő maga is anyuka lett. Kismamaként a magyar fotográfus arra jött rá, hogy hatalmas tabu övezi a szoptatást, főleg ha nyilvánosan történik, vagy ha egy nagyobb babáról van szó. Ezért készítette el ezeket a nagyon intim képeket Leah-ról: meztelenül szoptatja a kisbabáját, miközben Szűz Máriaként pózol.

„A Mother Ink-képek egy fiatal, tetovált nőt ábrázolnak, aki felvette Szűz Mária karakterét, aki az anyaság legnagyobb szimbóluma” – mondta a polgárpukkasztó fotósorozatról Réka.

Tényleg mindent megmutatnak a képek, ezért aztán eléggé durvára sikerültek, plusz ott van még a vallási vonal is. Réka is tudja, hogy ezen kiakadhatnak néhányan, de úgy gondolja, hogy a portrék pontosan megmutatják az anyai szeretetet, amit Szűz Mária jelképez.

„Lesznek, akiket zavarni fognak a vallási jelképek és utalások. De szeretném ha ezeknek az embereknek eszükbe jut majd, hogy Szűz Máriát is ábrázolták meztelenül, szoptatás közben, sőt még úgy is, hogy tej spriccelt a melléből a keresztény képeken.”

De Réka fotói nemcsak a vallási és a szoptatásról alkotott tabukat döntögetik, hanem azt is, hogy a szülés után az anyák szexualitása megszűnik. „Ezeken a képeken Leah megeteti a gyerekét és játszik vele tele szeretettel és elköteleződéssel. A teste egyszerre az önkifejezés és a szexualitás eszköze, illetve a biztonságé és a létfenntartásé. Leah anya, de mégis a szexualitását megélő nő. Nem értem, miért ne létezhetne egymás mellett ez a két energia.”

Szóval tényleg eléggé polgárpukkasztóak a fotók, de a mögöttes tartalom kifejezetten érdekes. Mivel Rékát ugyebár a neki modellt álló csajoknak az élettörténete is érdekli, hónapokig beszélgettek a fényképezés előtt Leah-val. Kiderült, hogy a lány szingli anya, aki nemrég tört ki egy bántalmazó kapcsolatból.

„Leah várandósan annyi erőt gyűjtött magában, hogy ki tudjon lépni ebből a traumatikus párkapcsolatból, és egyedülálló anyává váljon ilyen fiatalon. A gyereke iránti szeretete inspirálta arra, hogy New Yorkból visszaköltözzön a kisvárosba, ahonnan származik, hogy felépülhessen és felnevelhesse a fiát. Ez a nő az átélt szenvedést szeretetté, elhivatottsággá változtatta, ezért is illik hozzá annyira Szűz Mária.”

Mit szólsz a képekhez? Szerinted tényleg olyan sokkolóak?

Még több

Szépség