„A balett miatt lettem anorexiás”

Ez a lány 38 kilóra fogyott a tánctanára goromba beszólása miatt…

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

„A balett miatt lettem anorexiás”

A 32 éves Esther da Costa a brit Daily Mail-nek mesélte el, hogyan sikerült legyőznie az anorexiát. A nő csupán 17 éves volt, amikor az orvosai megállapították nála a betegséget. A kálváriája már egészen kicsi korában kezdődött, a szülei 3 éves korától balettre járatták, de mellette úszott és atletizált is. Mivel magasabb és izmosabb volt a többi táncos kislánynál, a tanára gyakran megjegyzéseket tett rá.

„A tanárom egyszer konkrétan azt mondta, túl nagy vagyok, ami nagyon megmaradt bennem, pedig akkor karcsú és egészséges voltam. A balett miatt lettem anorexiás. (…) 13-14 éves lehettem, amikor igazán kezdett kialakulni nálam a testképzavar. Utáltam, ha a dresszemben látnak, leálltam a csokival, chipsszel, nem ettem meg az iskolai ebédemet, sőt, néha az otthoni vacsit sem.

Nem volt olyan vészes a dolog, amíg nem jött a sok vizsga. Ekkor vált a diétám igazán szigorúvá, sok túledzéssel. Az életkedvem hirtelen eltűnt. (…) Néhány hónappal később azt vettem észre, hogy a barátaim hanyagolnak, nem keresnek. Ez nagyon elszomorított, nem értettem, miért fordítanak hátat nekem azok, akikkel akkor már 6 éve barátkoztam. A tanulásba temetkeztem, már egyáltalán nem ettem a suliban. Reggel 8 és délután 5 között csupán egy darab almát engedélyeztem magamnak, illetve egy kis vizet.”

Esther anyukája szerencsére észrevette, mekkora a baj, ezért terápiára vitte a lányát, ami segített is neki. A húszas évei elején azonban kapott egy előléptetést, ami miatt még többet kellett dolgoznia, a munkája azonban nem tette boldoggá.

Hogy jól érezze magát, hajnalban kelt, hogy 40 perc alatt elsétáljon az edzőterembe, ahol meló előtt lefutott a futógépen 1 órát. Ebédidőben újabb 1 órára visszament… Boldog volt, ahogy látta, a mérleg egyre kevesebbet mutat alatta. 24 éves korára alig nyomott 38 kilót. A pasija, aki ma már a férje, könyörgött neki, ne menjen soha többet edzőterembe. Nem ment, helyette vett néhány tréning DVD-t otthonra…

„Májkárosodást szenvedtem, sárga voltam. Helyenként kopaszodtam, a szívem pedig szó szerint összezsugorodott és nagyon lassan vert. Csontritkulásom is lett. A bőröm tiszta seb volt a sok edzéstől, de attól is, ha csak leültem…”

2015-ben Esther úgy döntött, muszáj tennie magáért valamit, ezért ismét terápiára kezdett járni, ami ezúttal is segített. Ráadásul rátalált egy kímélő, de nagyszerű mozgásformára, a jógára. Jelenleg tökéletesen egészséges testileg és lelkileg, a ruhamérete pedig 38-as.

Címkék: anorexia depresszió evészavar gyógyulás jóga sport sztori testképzavar

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szépség