„Az arctisztítás az egyik leghatásosabb szépségtrükk” – interjú Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológussal

Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus 2017 óta a Cosmopolitan Beauty Awards zsűritagjaként teszteli a legmenőbb szépségápolási termékeket. A versenyről mesélt nekünk, sőt azt is elárutla, mi az egészségesen ragyogó bőr titka!

„Az arctisztítás az egyik leghatásosabb szépségtrükk” – interjú Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológussal

A Cosmopolitan Beauty Awards a világ legmenőbb szépségtermékeinek versenye, ahol összesen 35 kategóriában osztunk ki 70 díjat azoknak, akiket a szakmai zsűri- és a közönség a legjobbnak tart. Te is szavazhatsz a kedvenceidre a Cosmopolitan.hu-n, sőt a voksoddal még egy CLUSE karórát is nyerhetsz! Dr. Kriston Renáta már a kezdetektől a szakmai zsűri tagja, többek között erről, a napi beauty-rutinjáról és az aktuális szépségápolási trendekről mesélt nekünk.

Mi az első, amit megnézel egy szépségterméken?

A csomagolásának az épségét, az összetevő listát (INCI) és hogy az én bőrtípusomnak, dekorkozmetikum esetén pedig az én stílusomnak, egyéniségemnek megfelelő-e a készítmény.

Van olyan dolog (hiba), amin azonnal elvérezhet egy beautytermék nálad?

Nem szeretem, ha denaturált alkoholt nagy arányban tartalmaz, vagyis ha az INCI első hét helyén van a készítményben. Az INCI SD alcohol, BIO Alcohol, vagy denat. alcohol néven említi, ami kifejezetten szárítja és irritálja a bőrt. A természetes és mesterséges illatanyagok szintén irritáló hatásúak lehetnek.

Évek óta a zsűri tagja vagy. Idén esetleg már másképp tesztelsz, mint például első alkalommal?

Igen, ha azt érzem, hogy az én karakteremnek, bőrtípusomnak kevésbé megfelelő termék kerül a kezembe, megkérem egy családtagom vagy munkatársam, hogy segítsen a tesztelésben. Ilyenkor a saját tapasztalatom mellett az ő véleményük is mérvadó számomra, hiszen az tud igazán jól tesztelni, akinek valójában szól a termék.

Előfordult, hogy annyira beleszerettél valamibe a tesztelés során, hogy azóta is használod?

Mindig fantasztikus készítmények kerülnek be a Cosmo véleményezésre szánt beauty csomagjába. Így eddig minden évben találtam olyan parfümöt, testápolási terméket, sminkterméket, vagy arcápolót, amit a mai napig is használok. Sőt, több alkalommal előfordult, hogy személyes kedvenceim lettek a kategóriák győztesei!

Milyen típusú szépség újdonságokat tesztelsz le szívesebben?

Kísérletező kedvű vagyok, szívesen kipróbálok mindent, persze tiszteletben tartva bőröm igényeit. Sminkek tekintetében a naturálisabb vonalat kedvelem: a kevesebb több elve számomra a mérvadó, a harsány színeket nem annyira szeretem – bár időnként profi kezébe kerülve meglepődöm, hogy milyen jól tud állni néhány élénkebb szín, amit én soha nem használtam volna. Az illatnál az első benyomás döntő, de néha tényleg sokat számít az a néhány perc, míg a bőr és az illatanyag elkezd együtt dolgozni és valami egészen különleges is megszülethet.

Mik azok a termékek, lépések, amik nem hiányozhatnak a te napi beauty-rutinodból?

Az arctisztítást tartom a legfontosabbnak, hiszen alapvető, hogy a bőrt mentesíteni kell a külső környezeti és vegyi szennyezőanyagoktól, a make-up maradványoktól! Én inkább lemosó-tejeket vagy zseléket használok, mivel az alkoholtartalmú arcvizek szárítanak. Ezen kívül figyelek arra, hogy parabén-mentes terméket alkalmazzak. Heti két alkalommal arcpakolást használok, illetve különösen fontos számomra a rendszeres fényvédelem!

Közeledik a nyár: mivel készíthetik fel a Cosmo-lányok a bőrüket?

A szépség és a jó megjelenés alapja a megfelelően hidratált bőr. Ahhoz, hogy a hidratáló krém optimális felszívódása biztosított legyen, időnként a felső, száraz érzetű szaruréteget el kell távolítani. Ez elvégezhető rendszeres otthoni bőrradírozással, vagy professzionális körülmények között microdermabrasio, peelingek, illetve lézeres finomhámlasztás segítségével. A bőr krémekkel történő hidratálása mellett nagyon fontos az optimális folyadékfogyasztás is! Emellett már az első tavaszi napsugarak megjelenésekor gondolni kell a fényvédelemre, hiszen a bőrnek a napsugárzás komoly megterhelést jelenthet. Különösen érzékeny az arc, dekoltázs és a kézfej, amiket nem csak a strandon, a hétköznapokban is érdemes megfelelő fényvédő szerekkel kenni. A smink, vagy a parfüm illatanyaga a napfény hatására allergiás-gyulladásos tüneteket válthat ki bőrön, ami pigmentáció hátrahagyásával gyógyul, ráadásul hosszú ideig, ezért ezeken a területeken különösen figyelni kell a fényvédelemre!

Mik 2019 legfontosabb bőrápolási trendjei? Milyen kezelések, újdonságok hódítanak idén?

Főleg Ázsiában elterjedt, de én is nagyon szeretem és előszeretettel javaslom pácienseimnek is a rétegezős rutint. Ázsiában akár 10 féle kozmetikumot is használnak – egyébként nemcsak a nők! Ha ennyit nem is, de 4-5 réteget mi is simán alkalmazhatunk!

Reggel
Tisztítás: géles lemosó vagy micellás víz
Tonik: a savas pH visszaállítása érdekében
Szérum: nagyon hasznos lehet az antioxidans hatású C-vitaminos termék
Hidratálókrém: könnyedebb állagú készítmény, ami gyorsan felszívódik
Fényvédő: UVA és UVB fénnyel szemben védelmet nyújtó, komplex termék

Este
Lemosó: géles lemosó és micellás víz
Tonik: a savas pH visszaállítása érdekében
Szérum: estére retinolt tartalmazó a leghatásosabb
+ Enzimes peeling vagy kémiai hámlasztó: heti egyszer, esetleg kétszer ajánlott.

És végül, amire minden Cosmo-lány kíváncsi! Mi az egészséges, ragyogó bőr titka szerinted?

Minden életkorban fontos a bőr szépségnek és egészségének megóvása érdekben, hogy naponta megtisztítsuk a szennyeződésektől, védjük a szélsőséges időjárási viszonyoktól és környezeti ártalmaktól, valamint óvjuk a kiszáradástól. Vagyis a tisztítás, hidratálás és fényvédelem elengedhetetlen!

Még több

Szépség