2019.05.31.@ 14.05

Tényleg létezik nyári depresszió?

Ha a forró hónapokban egy kicsit bánatosabbnak érzed magadat, mint általában, akkor most eláruljuk az okát…

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Tényleg létezik nyári depresszió?

Télen nagyon korán besötétedik és gyakran huzamosabb ideig a Nap sem süt ki – ezek a környezeti változások és jelenségek pedig sokaknál előidézik a téli depit, amiről már biztosan te is hallottál. A hosszú, hideg hónapok után ki ne vágyna egy kis extra napsütésre, és arra, hogy végre ne kelljen rétegesen öltözködni. Ezek után furcsának tűnhet, hogy létezik a depressziónak egy nyáron jelentkező változata is, hiszen ilyenkor ezek a jelenségek nem állnak fenn.

Az amerikai Betches nevű lap újságírója utánajárt annak, hogy miért lesz valakinek rossz hangulata csupán attól, hogy az idő egyre melegszik és a nappalok hosszabbodnak. Ki akarta deríteni, hogy vajon tényleg létezik-e nyári depi, ezért felkereste Ian Cook professzort, aki a depressziós hajlam kutatásával foglalkozik. A szakértő szerint ez a mentális állapot nem kifejezetten a télhez vagy a nyárhoz köthető, mert a tüneteket sokkal inkább az évszakok váltakozása okozza.

via GIPHY

A depi mögött meghúzódó ok pedig csupán annyi, hogy az évszakváltozás felboríthatja a megszokott napirendedet és ezért úgymond összezavarodsz. A jelenség főbb tünetei az étvágytalanság és súlyvesztés, valamint a reménytelenség érzése és a levertség. Az amerikai Psychology Today szerint pedig azért hallhatunk többet a téli depresszióról, mert az esetek 90%-ában ilyenkor jelentkeznek a tünetek.

Címkék: bánat depresszió érzés évszakok évszakváltozás levertség nyár szomorú tél

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szépség