„Nem vágyom S-es méretre” – Interjú Szegedi Kata divattervezővel

Szegedi Kata divattervező a pluszkilóival együtt szereti a testét. Nem volt mindig így, de ma már topmodellek is irigylik az önbizalmát.

„Nem vágyom S-es méretre” – Interjú Szegedi Kata divattervezővel

Senkit nem láttam még olyan lelkesen mesélni a fürdőruha-szerzeményeiről, mint Szegedi Kata divattervezőt. A vadiúj darabok már a beszélgetésünk első 5 percében előkerülnek a belvárosi showroomban, ahol találkozunk. Bár extrafehér bőre miatt nem szokott strandolni, egyetlen pluszkiló sem állíthatja meg, hogy feszengés nélkül lazítson egy spában. Amikor arról kezdem faggatni, hogy a divat világában tettek-e valaha megjegyzést az alakjára, hevesen megrázza a fejét. Szemtől szemben soha senki nem éreztette vele, hogy a pluszkilóival ne lehetne sikeres.

Legjobb barátjával, Benus Danival közösen vezetik divatcégüket, a Kata Szegedit. Most pedig a Dove új, #MutasdMeg kampányában tűnik fel, ami újragondolja a szépséget. A Dove, a Getty Images és a GirlGaze közös projektjének köszönhetően 179, a világ más-más országaiban élő és különböző korosztályú nőt fotóztak le – köztük Katát. A több mint 5000 képnek pedig az a különlegessége, hogy retus és utómunka nélkül, nagyon őszintén mutatja be őket. „Tetszett az ötlet, hogy fellázadunk a klasszikus szépségideál és a Photoshop ellen. A márkát is szeretem, mert bejön, hogy a Dove az Instagram és a filterek korában is kiáll a természetes szépség mellett” – meséli Kata, aki egyetlen percig sem érezte magát ké-nyelmetlenül a kampányfotózáson, ahogy a retusmentes végeredménytől sem tartott. Az Instagram-oldalán sem jut eszébe, hogy digitálisan feljavítsa a fotóit, mielőtt megosztaná őket: „Fontos, hogy tetsszem magamnak egy képen, de ehhez nem kell agyonszerkesztenem, elég egy jól megválasztott szög. Nem akarok másnak tűnni, mint aki vagyok.”

Mihalik Enikő fogtesója

Hogy zavarja-e Katát, ha tökéletes testű modellekkel lóg? Ugyan! Mihalik Enikővel például évek óta legjobb barátnők. Sőt a szupermodell az egyik legkomolyabb komplexusát pont Katának köszönhetően győzte le.

„Alig ismertük egymást, amikor Kata elnevezett fogtesónak, mivel hasonlóan kuszán álltak a fogaink. Egy olyan adottságom ellenére kedvelt meg, ami nekem rengeteg komplexust okozott, sokan bántottak miatta, még felnőtt koromban is. Vele viszont már ketten voltunk kócos fogsorú, vigyori csajok. A fogsorunkat azóta szabályoztattuk, de a barátságunk maradt a régi.”

Ha Enikőnek 3 szóval kéne jellemeznie Katát, az az erős, a dögös és a vagány lenne, de amit kétségkívül a legjobban szeret benne, az az, hogy nem akar más lenni. „Még soha nem hallottam a szájából olyan mondatokat, mint a »bárcsak nekem is ilyen derekam, lábaim, vagy melleim lehetnének!«. Sosem panaszkodott arról, mi az, ami nem tetszik neki a testén. Nem azt mondom, hogy nem vívja meg a saját önszeretetharcát, vagy hogy nem próbál meg minél csinosabb lenni, de természetes, hogy a legjobbat akarja kihozni magából” – mondja Mihalik Enikő, aki azt is megsúgta nekünk, hogy néha kifejezetten irigyli barátnőjét: „Tetszik a teltebb, nőies alakja, ami szerintem nagyon bejön a pasiknak.”

Lecserélt edzés-motivációk

Sokan félreértik a body positivityt, és azt gondolják, ez azt jelenti, hogy semmit nem kell megtenniük a testükért, hogy jól érezzék magukat benne. De Katának ez nem pálya! Főleg, miután PCOS szindrómát állapítottak meg nála az orvosok. Többek között ezért is kezdett dolgozni az alakján Molnár Miki személyi edzővel még évekkel ezelőtt. „Eleinte az volt a célom, hogy kisebb és formásabb legyek, de menet közben lecseréltem a motivációmat. Egyszerűen fitt és egészséges akarok lenni. Szuper lenne, ha egy-két mérettel kisebb ruhákat hordhatnék, de már nem ebből merítek erőt” – meséli Kata, akinek komoly törést és edzésszünetet okozott, amikor megtudta, hogy Miki Párizsban építi tovább a karrierjét. „Az utolsó közös óránkon egyszerűen elsírtam magam. De máskor is simán előfordult, hogy sportolás közben pityeregtem, amiért nem tudtam olyan hatékony lenni, mint az életem más területein. Kemény időszak volt, de sokat tanultam belőle: például, hogy a feszességet nem az edzőmtől kapom, hanem a segítségével én alakítom ki. Ezt sokáig félreértettem: azt hittem, hogy a személyi edzőm ment meg saját magam helyett.”

Fitt restart

Évekig tartott Katának, amíg sikerült rábukkannia új trénerére, Kovács Danira, akivel hetente 2-3 alkalommal végez teljes testedzést. „Valaki egyedül is fel tud mutatni eredményeket a sportban, én viszont nem. Nekem szükségem van megerősítésre és bátorításra. Amennyire magabiztos vagyok a munkámban, annyira elszáll ez az érzés, ha a fitneszteremben kell egyedül helytállnom.”

Az egyik régi nagy félelme, hogy mások előtt kelljen edzenie egy teremben, ma már nem veszi el a kedvét a mozgástól. Már attól is szorongott, hogy le kell vetkőznie a sok kigyúrt srác előtt, vagy hogy kinézik, amiért kevésbé mozog rutinosan a gépek között. Persze van, hogy arra ébred, legszívesebben tovább aludna sport helyett, de ilyenkor megrázza magát, és kétszer olyan elszántan vág bele. „Azokban a pillanatokban vagyok magamra a legbüszkébb, amikor már rég túl vagyok a reggeli edzésen, miközben mások még csak a kávéjukat kortyolják.”

Kőkeményen megdolgozott az önbizalmáért és az egészségéért, a szigorú diétában viszont nem hisz. „Imádom a kávét, és ma már tudom, hogy cukor és tej nélkül is finom. De simán rendelek egy pizzát vagy tésztaételt is lelkiismeret-furdalás nélkül, ha étteremben vacsorázunk a barátaimmal. Arra viszont olyankor is odafigyelek, hogy teljes kiőrlésű lisztből készüljenek. Szeretem a salátákat is, de inkább csirkével együtt eszem, így biztosan nem maradok éhes. Nálam a diéta adok-kapok alapon működik” – mondja Kata, és gyorsan hozzáteszi, hogy egyáltalán nem is szereti a diéta kifejezést, mivel minden ellen lázad, ami kicsit is muszáj.

Hogy mindig ilyen acélos volt-e az önbizalma és bámulatos az akarata Magyarország legformásabb divattervezőjének, akinek Mihalik Enikő néha kifejezetten irigyli a nőies vonalait? Ugyan! „Sokáig nem volt szempont, hogy úgy gondoljak magamra, mint egy jó nőre, de ez megváltozott. Sőt már nem akarok 50 kilóval kevesebb lenni, hogy szexinek érezzem magam. Az új célom az, hogy önmagam jobb változata legyek.” 

Ha szeretnéd mégjobban felturbózni az önbizalmadat, szerezd be a Cosmopolitan Body különszámát, amiben a rengeteg tipp mellett a Szegedi Katával készült fotósorozatunkat is lecsekkolhatod! Sőt, azt is megtudhatod, mik azok az edzések, amik nem csak formálnak, de fel is töltenek, milyen fényvédő passzol a bőrödhöz leginkább, plusz kiderítheted, mit jósolnak neked a csillagok a következő hónapokra!

Még több

Szépség