Gondoltad volna, hogy a helyes fogmosás igazi művészet? (x)

Fogat mosni mindenki tud – gondolhatnánk, de egyáltalán nem lenne igazunk. Az emberek nagy része ugyanis nem használja megfelelően a manuális fogkeféjét. Tény, hogy az elektromos változat megkönnyíti az ember dolgát, de a hagyományos fogkefével sokkal hatékonyabban tudjuk megtisztítani fogainkat. Íme néhány tanács a helyes fogmosási technikához!

2019.09.30. 00:09
Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Ilyen fogkefét válassz

Az egyik legfontosabb a megfelelő fogkefe kiválasztása. Bármennyire furcsának tűnik is, a puha sörtéjű a legjobb választás, hiszen a kulcs a helyes technikában és a sörtékben rejlik. A kemény és közepesen kemény fogkefék sörtéi túl kemények ahhoz, hogy az ínyszélt túlzott rányomás nélkül tisztítsák, így akár szabaddá válhatnak az érzékeny fognyakak. A jó fogkefe az íny felsértése nélkül tisztítja meg a fogínyt. A kicsi kefefej pedig hatékonyan tisztítja a nehezen elérhető területeket is.

Két perc, két alkalom

Ideálisan naponta kétszer moss fogat legalább két-két percig. 30 másodpercet szánj a fogsorod minden szakaszára, alul kívül, majd belül, majd felül kívül és belül. De ennél is fontosabb, hogy fogaid tisztaságát tartsd szem előtt, ne pedig az időt! Csukd be a szemed és a nyelveddel simítsd végig a fogak felszínét. Ha szükséges, bátran mosd tovább a fogaidat.

Figyelj, hogyan tartod a fogkefét!

A fogkefe helyes tartását nagyjából így kell elképzelni: az ínyre 45°-ban döntve, a sörték 50%-a a fogfelszínen és 50%-a az ínyen fekszik. Ez a leghatékonyabb módja a fogápolásnak. A helyes technika még a fogmosás időtartamánál is sokkal fontosabb.

Kezdd a külső-belső területekkel

 

Indulj az alsó fogsor külső felszínén egyik oldalon, a legutolsó őrlőfogtól és körkörös mozdulatokkal haladj végig a fogsor külső felszínén, a másik oldalon lévő utolsó őrlőfogig.

  1. Apró tisztító mozdulatokkal fordulj át az utolsó őrlőfog hátsó felszínén és folytasd az alsó fogsor belső felszínén, amíg el nem éred a másik hátsó őrlőfogat, ahonnan indultál.
  2. Ezt követően az felső fogsor külső felszínén ismételd meg ugyanezt a mozdulatsort.

Ne hanyagold el a hátsók területeket sem, hiszen azok is közvetlenül ki vannak téve a fogszuvasodásnak és a fogkőképződésnek.

Ne feledkezz meg a fogközökről sem

A fogkefe nem éri el a fogközöket. A fogakra ártalmas lepedék egyharmada viszont pont itt rakódik le. Ezért a fogszuvasodás leggyakrabban a két fog közötti területen alakul ki. Használj fogköztisztító kefét minden nap. A megfelelő méret kiválasztásához érdemes kikérned a fogorvosod tanácsát! De ha igazán profi akarsz lenni, kérj külön egyénre szabott szájhigiéniás oktatást.

Címkék: fogkefe

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szépség

Szőke, barna, vörös: melyik hajszín áll legjobban Tolvai Reninek az elmúlt 11 évben?

Szőke, barna, vörös: melyik hajszín áll legjobban Tolvai Reninek az elmúlt 11 évben?

Tolvai Reni már sok frizurát és hajszínt kipróbált már, mi pedig összegyűjtöttük a legemlékezetesebbeket.