A legszebb menyasszonyi ruhák, ha jövőre tervezed az esküvőd

Benes Anitával a Daalarna legújabb kollekcióiról beszélgettünk, aki a jövő évi esküvői ruha-trendek mellett azt is elárulta, milyen élmény, amikor a saját kolléganőinek tervez.

2019.10.25. 06:10
Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A legszebb menyasszonyi ruhák, ha jövőre tervezed az esküvőd

A legszebb menyasszonyi ruhák, ha jövőre tervezed az esküvőd

Fotó megosztása:

FOLK kollekció – Ruhák: Benes Anita – Daalarna, Fotó & Film: Papp Éva & Schneider Zoltán, Smink & Frizura: Kiss Csilla, Modellek: Dobár Zita és Nagy Berta (Attractive Models) & Tóth Sára, Helyszínek: Hortobány, Skanzen

A Daalarna új kollekciója, a FOLK New Yorkban debütált. Milyen visszajelzések érkeztek rá a tengerentúlon?

Rengeteg sok pozitív visszajelzést kaptunk. A legjobb az egészben, hogy tudtunk újat mutatni, ami szerintem egy tervezőnek mindig a legnehezebb – főleg az esküvői piacon. Míg a hétköznapi trendekben sokkal könnyebb újítani, addig az esküvő világában szigorú és kötött szabályok uralkodnak. És ez a kollekció olyan hangulatot tudott mutatni, olyan alapanyagokat és olyan formákat hozott, ami bár reflektál az aktuális divatra, de mégis ebben a tálalásban újdonság volt. Ezt pedig nagyon értékelik.

Mi inspirált a FOLK tervezésekor?

Régi vágyam volt belecsempészni a ruhákba a magyar népviselet szellemiségét. Az a fajta kézművesség, a takarékos anyaghasználat, az odafigyelés, a precizitás, a szabásvonalak, a formák, mind-mind megjelennek a FOLK-ban. Az állandóságra törekvés pedig nagyon aktuális, ha a fenntartható divatot követjük.

Milyen különleges anyagokat és technikákat használtál? 

Ami különlegesség, az a sok-sok kézimunka. Persze ránk ez azért általában jellemző, de a FOLK esetében még inkább kézenfekvő dolog. Nagyon sok a puffos ujjas szabásvonal, sok az apró fodrocska, ami megjelenik a vállvonalakban, a gallér-nyak megoldásokban, kézelőkben, ujjvégekben. Ami újdonság az eddigiekhez képest, és viszonylag ritkább a menyasszonyi ruháknál, az a klasszikus népviselet szoknyahossza, ami se nem rövid, se nem hosszú. A fodrok persze a szoknyákon is megjelennek, és jellemzők a pliszírozott alapanyagok is. Próbáltunk olyan stílusjegyeket átvenni, amik jól hozzák ezt a hangulatot.

A rövid szoknya tényleg nem megszokott az esküvői ruháknál. Mennyire népszerűek ezek a darabok?

Azt lehet mondani, hogy általában a menyasszonyok szeretik a földig érő ruhát, de a Daalarna-ra mindig is jellemző volt, hogy sokszor megyünk szembe a szokásokkal és a hagyományokkal. Pontosabban azzal a részével, ami nem feltétlenül indokolt. Miért kell például egy könnyed Balaton-parti vagy egy vízparti esküvőre olyan földig érő uszályos ruha, ami egy kastélyban jobban megállja a helyét. Mindig próbálunk olyan példákat és alternatívákat mutatni a menyasszonyoknak, ami újdonság lehet, és ami az egyéniségükre jellemző, ami merészebb, szokatlanabb, különlegesebb. Erre általában mindenki vágyik, hogy egyedi legyen és megismételhetetlen. Senki nem szeretné azt megkapni, hogy „na ez az a ruha, amit már száz más menyasszonyon láthattunk.” Ma már más igények vannak, senki nem akar pont ugyanolyan lenni, mint mondjuk a szomszédja.

Mit gondolsz, kiknek lesz a FOLK a kedvence? Milyen menyasszonyoknak álmodtad meg ezeket a darabokat?

Szerintem azoknak a lányoknak fog tetszeni elsősorban, akik szeretnének egy picit eltérni a berögzött, jelmezszerű esküvői ruháktól. Akármennyire is a múltból és a hagyományokból inspirálódtunk, azért a kollekció új és előremutató – és akár stílusteremtő is lehet. És ez nagyon fontos, hogy ne egy sztereotipikus viselet legyen az esküvői ruha, hanem sokkal inkább tükrözze az illető személyiségét.

Nemcsak a FOLK, de a CURVY kapszulakollekció is most jelent meg. Ehhez honnan kaptad az inspirációt?

A vendégek visszajelzéseiből kaptam ihletet. Budapesten csak egyedi megrendelésre tervezünk, így annyiféle testalkatú, magasságú, életkorú menyasszony megfordult már nálam, hogy nagyon sok tapasztalatom van abban, hogy melyik testformára, mik az előnyös vonalak, szép szabásminták. Megtanultam, hogy tudok nyújtani, szélesíteni, keskenyíteni, hogy mit kell kezdenem egy erős mellel, széles háttal, erős csípővel. Ezt a fajta tapasztalatot mindig is alkalmazom, és látom a sok elégedett visszajelzést. Viszont amikor ezekkel a menyasszonyokkal beszélgettem, mindig felmerült az igény arra, hogy ezt kollekció formájában is viszontlássák. Így született meg a CURVY kollekció, ami nálunk nem újdonság, hiszen mindig is voltak ilyen darabok a repertoárunkban. Viszont ezt most meg is mutattuk egy kampányfotózás keretében, hogy természetesen ez is a munkánk része, nemcsak 36-os méretben dolgozunk.

 

CURVY kollekció – Ruhák: Benes Anita – Daalarna, Fotó & Film: Papp Éva & Schneider Zoltán, Smink & Frizura: Kiss Csilla, Modellek: Szőke Kinga (Face Model Management) és Farkas Éva , Helyszínek: Skanzen

Mit lehet még tudni a 2020-as menyasszonyi ruha-trendekről?

A FOLK már a 2020 őszi-téli kollekciónk, míg a 2020 tavasz-nyári a REBELLE. Mindkettőt alapvetően a lágy formák és alapanyagok uralják, de a FOLK-nál a geometrikus formák, különleges anyagok is teret kapnak. Amit még fontos kiemelni az új trendek esetében, azok a különleges ujjmegoldások. Akár rövid, akár hosszú, jellemzőek a puffos ujjak, határozott vállak, a sok kis díszítés és kidolgozott részlet. A REBELLE kollekcióban rengeteg 3D-s csipkét is használtunk, a romantikus világ került előtérbe és megjelent a fedetlen váll is. Nagyjából ezek a legjellemzőbb jövőévi trendek.

Van abszolút kedvenc ruha vagy stílus, ami sok menyasszony álma?

Azt gondolom, hogy nem ruhában van abszolút kedvenc, hanem létezik egy fontos szempont, amit mindenki szem előtt tart. Ez nem más, mint a kényelem, hogy jól érezze magát a menyasszony az egész este alatt. Ez hatalmas változás az elmúlt évekhez képest: az arák többé nem áldozzák be a komfortérzetüket.

A Daalarna darabjaival vörös szőnyeges eseményeken, külföldi és magyar sztárok esküvőin is számtalanszor találkozhattunk már. Van valaki a bakancslistádon, akinek szívesen terveznél esküvői ruhát?

Minden megkeresés elé örömmel állok, és biztos nagyon inspiráló egy sztárnak tervezni, de amíg ez a felkérés nem érkezik meg, nem is foglalkozom vele. Ami viszont mindig nagy öröm és élvezet, amikor a kolléganőimnek tervezhetek. Minden évben van legalább egy kolleganőnk, aki férjhez megy, idén is volt. És ezek különleges személyes élmények és izgalmas, amikor valaki a közvetlen környezetemből megy férjhez. Két kolléganőmnek idén kérték meg a kezét, remélem jövőre nekik is tervezhetek.

Címkék: beauty beauty hack diy haj hajnövesztés kim kardashian kourtney kardashian rizsvíz tipp trükk

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szépség