Amikor benne vagyunk, sokszor észre sem vesszük, hogy ami a párkapcsolatunkban zajlik, az nem normális – pedig annak ellenére, hogy minden kapcsolat más és más, a mérgező kötelékeknek elég egyértelmű jelei vannak. 

Az első és a legfontosabb, amit tudnod kell, az, hogy bármilyen természetű kapcsolat (legyen az romantikus, munkahelyi, szülői, baráti vagy testvéri) mérgezővé válhat.  Ha ez valaha is megtörténne veled, bízz a megérzéseidben: az önhibáztatás helyett gyűjts erőt, és merj kilépni a toxikus állapotból, különben csak magadnak teszel rosszat azzal, ha bent maradsz a kapcsolatban.

Alább találsz 10 apró jelet (vagy nem is olyan aprót), amelyek egyértelműen mérgező kapcsolatra utalnak

1. A partnered szid, kiabál és rondán, illetve lekicsinylően beszél veled. Olyanokat mond, mint pl. „senkit sem érdekel, mi van veled”; „senkinek sem fogsz kelleni, ezt mindig rosszul csinálod” – mindezek mellett pedig még a külsődet és a belsődet is kritizálja.

2. Folyamatosan azt érzed, hogy a partnered feljebbvaló nálad, ezért már saját magadat is olyan kritikusan kezded el látni, mint ahogyan ő lát téged.

3. Amikor vele vagy, nem vagy önmagad: szinte állandóan ingerült és kimerült vagy. Sokszor érzed úgy, hogy a másik csak az ideigeiddel játszik és ezt még élvezi is.

4. Van, hogy a lelkiismereteddel játszik: úgy kényszerít bizonyos dolgok megtételére, hogy te érzed magad rosszul azért, amiért nem akarsz a kedvére tenni. Ilyeneket szokott mondani, hogy „pl. bezzeg én mi mindent megtettem érted”; „hálátlan vagy mindazok után, hogy …” stb.)

5. A szexuális együttléteket kényszerítettnek érzed, nem élvezed őket; ahogyan azt sem, hogy a partnered erőszakosan viselkedik veled, a családoddal, a barátaiddal vagy esetleg a kisállataiddal.

6. Állandó manipuláció áldozata vagy; sokszor azért nem teszel meg dolgokat, mert félsz, hogy mit fog szólni hozzá a társad. Állandó aggodalom az életed, figyelned kell, mit mondasz és mit teszel.

7. Gyakran érzed úgy, hogy állandó kontroll alatt vagy. Ez főként a társad folyamatos féltékenykedésében mutatkozik meg, de előfordult már, hogy nem engedte a barátaiddal való találkozást, vagy azt, hogy egyszerűen elhagyd a házad.

8. A társad kontrollmániája abban is megmutatkozik, hogy nyomoz utánad, ellenőrzi a híváslistádat és az üzeneteidet, valamint állandóan tudni akarja, hol voltál, kivel és mit csináltál. Ez nem normális!

9. Az veszed észre, hogy emberi kapcsolataid tönkre mennek. Csak nagyon kevés alkalommal tudsz találkozni a családoddal és a barátaiddal azért, mert a partnered teljesen ki akar magának sajátítani.

10. Saját szükségleteidet hátrébb sorolod a partnered szükségleteinél. Ha feláldozol számodra fontos dolgokat, ő semmibe veszi az egészet. Amikor magadtól nem hozol miatta áldozatokat, és ő ezt megemlíti, szinte biztos, hogy erőszakos veled, amit te esetleg „megérdemeltnek” hiszel. Ez óriási hiba: az erőszakot a törvény is bünteti, ne tűrd el semmilyen formáját!

Amennyiben a fenti állítások közül több is igaz rád, nagy valószínűséggel mérgező kapcsolatban élsz. Ezekből a kapcsolatokból nehéz kiszállni, de nem lehetetlen!

A Cosmopolitan a bántalmazó kapcsolatok minden formáját elítéli. Amennyiben úgy gondolod, hogy veszélyben vagy, hívd a 112-es telefonszámon a rendőrséget, illetve keresd fel az Országos Kríziskezelő Információs Szolgálatot a 06-80-20-55-20-as telefonszámon. Ha tanácsra van szükséged, de nem mersz róla senkinek beszélni, töltsd le az UNICEF HelpAPP alkalmazását ITT

Forrás: WomensHealth.com