Egy szakítás mindig fájdalmas. Mindegy, hogy mi vagynk azok, akik szakítottak, vagy kidobtak. A Missouri-Saint-Louis Egyetem kutatói most azonban megvizsgálták a kérdést, és választ is találtak arra, hogyan lehet könnyen elfelejteni az exünket. Íme, három lépés, hogy te is könnyebben túl legyél az exeden. 

A kutatás 

Annak érdekében, hogy megtalálják a megoldást a szakítás elfelejtésére, a  Missouri-Saint-Louis Egyetem kutatói 24, 20 és 37 év közötti embert vizsgáltak meg. Egy dolog volt közös bennük: most szakítottak, azt követeőn, hogy átlagosan másfél évig voltak együtt a párjukkal. 

A tudósok három tesztet adtak az alanyoknak, a tanulmány publikáló Journal of Experimental Psychology szerint az első teszt során arra ösztönözték a résztvetőket, hogy a kapcsolatuk hibáira, valamint a rossz emlékekre összpontosítsanak. 

Összefoglalva, itt van a kutatók által javasolt három lépés

  • Koncentrálj a múltbeli kapcsolat negatív oldalaira
  • Értékeld át az exeddel kapcsolatos érzéseket, hogy jobban el tudd fogadni azokat
  • Koncetrálj a továbblépésre 

Olyan, mint egy gyászfolyamat? 

Végül is a fenti folyamat hasonló a gyászhoz. Egy múltbéli kapcsolat figyelmen kívül hagyása gyakorlatilag azt jelenti, hogy elfogadjuk, vége. A kutatók azt állítják, hogy a tanulmányban szereplő egyedülállóknak ezt a három lépést követve sikerült továbblépniük. 

A kapcsolat felbomlásával összefüggésben a negatív élmények újraértékelése hatékony stratégia a romantikus érzelmek csökkentésére, míg a figyelemelterlés a pozitív érzések szabályozásában segít. 

– írja a tanulmány, ami szerint ez a három lépés megkönnyíti, hogy valaki könnyebben lépjen túl az exén. 

(via)