Eleinte a felhők felett jártatok három méterrel, mostanra pedig egy káosz minden? Mutatunk 5 jelet, amiből rá lehet jönni, ha kodependens kapcsolatban vagy. 

Mi is az a kodependencia?

A kodependencia, amikor a társfüggő személy másoktól teszi függővé önértékelését, véleményét, hangulatát vagy tetteit, tehát nem érzékeli a határokat közte és más emberek között. 

Ezt mondja a szakértő

Ness Cooper a TheSexConsultant, párkapcsolati szakértője célja, hogy segítsen másoknak abban, hogy felismerjék, ha egy társfüggő kapcsolatba keveredtek.

Az egészséges kapcsolati dinamikának nemcsak a pár közös identitásának, hanem minden egyén önazonosságának is teret kell engednie. A legtöbb kapcsolatnak vannak olyan pillanatai, amikor valamelyik egyénnek szüksége van valamire, és a másik egyén kielégíti a partner szükségletét, de gyakran az egészségtelen társfüggő kapcsolatokban a kielégítendő szükségletek nagyon egyoldalúvá válnak, és a kapcsolat más aspektusait irányítják

- mondta Ness Cooper.

1. nincsenek határok

Az egészséges határok fontosak minden egészséges kapcsolathoz. Egy kodependens kapcsolatban azonban ezek a határok összeomlanak, mondja Gurpreet – és ez azt jelentheti, hogy személyes vágyak és szükségletek sérülnek.

2. Az erőviszonyok nem egyenlőek 

A társfüggő kapcsolatokban különböző szerepekbe kerülnek a felek, az egyikük lehet, aki mindig ad, a másik pedig, aki mindig elvesz. Fontos átgondolnod, hogy mennyire vagytok egyenlőek a kapcsolatban. Ha mindig a pasid hozza meg a döntéseket legyen szó pénzügyekről vagy nyaralásról és neked nincs beleszólásod az is egy fontos jel lehet. 

3. Állandóan szükség van a visszaigazolásra

Ebben az esetben az egyén sokkal többet ad a partnere véleményére, mint a sajátjára, így mindig úgy cselekszik, ahogy a párja akarja. Továbbá ebben az esetben a társfüggőkben gyakran megjelenik az elhagyatottságtól való félelem is. 

4. Egy bizonyos típus a vonzó

A kodependens személyiség vonzódhat azokhoz az emberekhez, akiknek „javításra” vagy „mentésre” van szükségük. Gyakran ezek a szituációk drámai eseményekhez vezetnek és a felek ahelyett, hogy pozitív irányba terelnék a másikat, inkább a legrosszabbat hozzák ki egymásból.

5. Semmi más nem számít

Amikor valaki feladja a hobbijait vagy megszakít minden kapcsolatot a barátaival és a családjával csak azért, hogy a partnerével legyen szintén egy jele a kodependenciának. Továbbá úgy érezheti, hogy nem tud önálló személyiségként létezni a partner nélkül, az iránta való hűség pedig akkor is megmarad, ha folyamatos bántásnak van kitéve. 

Via