Közölte veled a pasid: nem szeretne gyereket. Vagy hozzátette a „legalábbis egyelőre” szavakat, és nagyon homályosan a távoli jövőt emlegette. Teljesen normális, ha nyomban az merül fel benned, biztos nem szeret, nem tervez veled hosszú távra, nem tart jó anya-alapanyagnak. Mielőtt elszaladna a veled a ló, és az elméd minden kreálmányát elhinnéd, olvasd el inkább a következő 5 valóban lehetséges okot!

1. Nem érzi magát apatípusnak

Meglehet, a pasid nem érzi magát apatípusnak, nem tudja elképzelni, hogy az legyen. Nem látja magában a szükséges tulajdonságokat. Az valahol jó, ha felelősségteljesen végiggondolta, mivel jár a gyermekvállalás: kevesebb időt tölthet a haverokkal, nem ülhet egész nap a gép előtt és játszhat, gondoskodnia kell egy életről, akit anyagilag, érzelmileg, minden szinten támogatnia kell. Márpedig ő valamiért úgy érzi: nem képes erre. Persze, talán csak fiatal még, és emiatt nem tudja elképzelni apaként az életét. Ám az is lehet, nincs is igénye a gyermekre, nem érzi, hogy szüksége lenne rá a boldog és teljes élethez.  

2. Nincs előtte egy jó apa példája

Előfordulhat, a pasid azért sem tudja magát apaként elképzelni, mert azt sem tudja, milyen az. Lehetséges, nincs megfelelő apafigura az életében, aki például szolgálhat számára. Ennek oka lehet az, hogy az apja ideje korán elhunyt, elváltak a szülei, vagy érzelmileg, fizikailag bántalmazó apa felügyelete alatt nőtt fel. Esetleg azt a gondolatot ültette el benne a szülője, hogy ő tette tönkre az életét. Egy negatív apaminta elég elrettentő lehet, és azt a gondolatot ébresztheti a pasidban: ő is ilyen apa lesz.

3. Fél a szabadsága vagy az anyagi biztonság elvesztésétől

Ez ugye a házasságnál is gyakori probléma: félelem a szabadság elvesztésétől. Hiszen ahogy arról előbb is szó volt, valószínűleg végiggondolta, mivel jár a gyerekvállalás. Márpedig talán ő is gyereknek érzi még magát. Nem áll készen arra, hogy lemondjon a szabadidejéről, mert bulizni, szórakozni, élni akar. Egy kicsit olyan érzése van, mintha „véget érne az élete”, és már semmi öröme nem lesz az életben.

Mi több, nemcsak a szabadsága, hanem az anyagi biztonsága elvesztésétől is fél. Hiszen nyilvánvaló: egy gyerek plusz költségeket von maga után. A szerelmed pedig osztott-szorzott magában, és arra jutott, egy vagyonba kerülni elnevelni egy gyermeket, neki pedig nincs rá pénze vagy nem szeretné, ha a kemény munkával megkeresett, félretett tartaléka pelenkára meg plüssmackókra menne el.

4. Látta a barátai rossz tapasztalatát

pasik  jelentős mértékben alapoznak barátaik negatív tapasztalataira, pláne, ha valamilyen formában a saját szemükkel látják. Talán a te szerelmed is azt hallotta, hogy a legjobb barátja otthon már „csak a második”, mert a gyerek lett a fontosabb, nem élnek már olyan aktív nemi életet, vagy a saját szemével látja, mennyire kikészíti idegileg a gyereknevelés. Ebből könnyen azt gondolhatja: veletek is ugyanez fog történni. Már nem ő lesz az első az életedben, kevesebbet fogtok szexelni, sőt, talán még kevesebbet is alhat és „biztos” ki fog készülni a gyerekneveléstől.

5. Fél a világtól

Karen Wu, Ph.D., a Los Angeles-i Kaliforniai Állami Egyetem pszichológiai adjunktusa a kutatások alapján arra jutott: a férfiak szerint nem jó ötlet gyereket vállalni egy ilyen „kegyetlen” világban. Hiszen így is túlnépesedés van, energiaválság, háborúk dúlnak és a klímaváltozás következményeivel is számolni kell. Hidd el, nagyon is lehetséges, hogy a pasid is tart ezektől, és nem szeretné a világ borzalmainak kitenni a gyermekét.

Szóval...

Akár egy, akár több oka van annak, hogy kijelentette, nem szeretne gyereket, ez még nem jelenti azt, hogy ez idővel ne változhatna meg. Persze semmiképpen sem szabad beleragadni egy időrabló kapcsolatba, ezért mindig tartsd szem előtt: te mit szeretnél. Sok-sok beszélgetést igényel ez a téma. Érdemes lehet a szerelmeddel szakértőhöz fordulni, és egy kis segítséggel sikeresen megszabadulhatna a félelmeitől, negatív hiedelmeitől vagy csak több pozitív példát kellene látnia. Nem szabad a fülét rágni a dologgal, tiszteletben kell tartanod az érzéseit, és a végső döntését is, de ha nyitott rá, akkor légy türelmes és támogasd őt abban, hogy idővel esetleg megváltozzon a gyerekvállalással kapcsolatos gondolkodása.

Via