A szexuális vágy alapvetően nagyon összetett dolog, éppen ezért arra, hogy mi lehet a libidó csökkenésének oka nincs egyséseg válasz. Minden nő más és más, éppen ezért fontos, hogy utánajárj, mi állhat a háttérben, de mi most mutatunk 5 okot, ami miatt elképzelhető, hogy nem vágysz a szexre

A fogamzásgátlás befolyásolhatja a libidót 

fogamzásgátló tabletták  sajnos negatív hatással lehetnek a hormonokra, pláne azok, amik kis mennyiségű ösztrogént tartalmaznak. Ha azt tapasztalod, hogy miután elkezded szedni a fogamzásgátlót csökken a libidód, akkor érdemes lehet felvenni a kapcsolatot a dokiddal, hogy ajánljon más készítményt, vagy alternatívát a védekezésre. 

Fáradtság és stressz 

Nemtől fügetlenül a stressz és a fáradtság a libidó egyik fő blokkolója lehet. Az idegrendszerünk ugyanis ki van alakítva, hogy veszély esetén kikapcsoljon minden szükségtelen információt, ilyenkor pedig a nemi vágy is sajnos ezek közé tartozik. 

A depresszió 

A 2020-as év a depresszió egy egészen formáját hozta magával. A covid idején ugyanis egy tanulmány szerint a depressziós esetek nagyjából megháromszorozódtak. Ennek következményeképpen pedig rengetegen szenvedtek attól, hogy drasztikusan lecsökkent a szexuális vágyuk. Ezen túlmenően pedig sajnos egyes antidepresszánsok is negatívan befolyásolhatják a libidót, s bár bizonyos esetekben ezen gyógyszerek szedése fontos, de az is lényeges, hogy ilyenkor mindig konzultálj az orvosoddal, mert az nem egészséges, ha teljesen megszűnik a vágy. 

A baba után 

Kutatások szerint a legtöbb pár a bébi megszületése után nagyjából négy hónnapal ugyanúgy szexel, mint azelőtt. Vannak nők, akiknek azonban sokkal nehezebb ez az időszak, ami magával hozhatja a nemi vágy csökkenését is. Ez az időszak persze nem könnyű, a pár egyik felének sem, de fontos, hogy próbálkozzatok az intim együttlétekkel, ugyanis minél tovább vártok, annál nehezebb lesz felébreszteni a szunnyadó libidót. 

Menopauza 

Sok nő panaszkodik arra, hogy a menopauza során csökken a szexuális vágyuk. A kérdés már csak az, miért van ez? A tudósok sajnos nem tudják megmagyarázni, hogy mi okozza a libidó csökkenését a menopauza alatt, de a jelenség sajnos létezik. Ilyenkor érdemes türelmesnek lenned magaddal, ugyanis miután lezajlik a folyamat, nagy eséllyel pont úgy fogsz vágyni a szexre, mint korábban. 

(via)