A szerelem bonyolult dolog. Már csak azért is, mert az utóbbi időben számtalan új, korábban sosem hallott kifejezés jelent meg. Mindez persze annak köszönhetően, hogy mára már sokkal szabadabban élheti meg mindenki a szexualitását. Szóval egyáltalán nem furcsa, hogy a monogám kapcsolatokon túl most már ismert fogalommá vált például a poliamória, ami nyitott kapcsolatot jelent. Most egy pedig egy újabb kapcsolati trend jelent meg, amit úgy neveznek, agámia. Na, de mit is jelent ez? Mit kell tudni róla, és miben más ez, mint a monogámia? 

Túlmutat a szerelmen 

Az agámia alapvetően elutasítja a házasság gondolatát, de azok, akik e koncepció szerint élik az életüket, még azt sem mondják ki, hogy párkapcsolatban vannak. Azok, akik ezt a trendet részesítik előnyben és hirdetik a szemléletet, abban hisznek, hogy van, ami túlmutat a szereteten, a szerelmen, szerintük két ember egységben lehet úgy is, hogy nem akarják elnyomni vagy éppen birtokolni a másikat. Az agámia szerint a szerelem nem egy érzés, hanem ideológia, ami patriarchális (szó szerint férfi uralmat jelent) érdekeket szolgál. Az agámiát követők úgy gondolják, hoyg a rendszer (értsd társadalom) kényszeríti ránk a szerelem fogalmát, a társadalom által kreált elvásárok egyike ugyanis, hogy csak a monogám kapcsolat a jó. A társadalmi elvárások szerint mindenkinek ugyanazt kellene akarnia, még akkor is, ha ezek az elvárások rabszolgává és boldogtalanná tesznek egyeseket. 

Lehetőség a döntésre 

Sokan, akik az agámiát választják kiábrándultak a szerelem gondolatából. Vannak, akik bántalmazó kapcsolatból kerültek ki, míg mások a féltékenység miatt hagyták ott a monogám kapcsolatukat. Ezek miatt sokan érzik úgy, hogy a kapcsolataik nem az igaz szerelmen, csupán a birtoklási vágyon alapultak. Persze vannak, akiket semmi efféle atrocitás nem ért, csupán élvezik, hogy teljesen önállóak és szabadok. Az agámiát követők számára a szex nem valami szent dolog, de ezek az emberek úgy vélik, a szexualitását mindenkinek a maga módják kell megélnie. Az agámia ettől függetlenül nem egyenesen arányos a poliamor kapcsolatokkal, hiszen a szexualitás megélése pontosan jelentheti a monogámia melletti voksot is. Az agámia csupán lehetőséget bizotsít a feleknek a döntésre. 

Birtoklási vágy nélkül 

Az agámia szerint a romantikus szerelem és annak idealizálása csupán illúzió. A személelet követők úgy gondolják, hogy a féltékenységnek, birtoklási vágynak és megszállotságnak nincs helye a racionális emberi lényekben. Ezek a negatív érzések ugyanis veszélyeztetik az emberek jóllétét. Ennek a filozófiának a követői egyértelműen eltávolodnak a társadalmi konvencióktól, ehelyett úgy döntenek, hogy a szükségleteiknek megfelelően cselekszenek, mint a kapcsolatukban, mind szexuális téren, mind pedig akár a gyerekvállalás kérdésében. 

 (via)