Nem ritka, hogy a szex után elkezdünk erős kötődést érezni a partner iránt, még abban az esetben is, ha nem vagyunk komoly kapcsolatban. A szex után az agyban különböző folyamatok mennek végbe, amelyekkel könnyedén megmagyarázható a kötödés kialakulása. 

A hormonokat hibáztathatjuk 

Amikor valakivel intim helyzetbe kerülünk a testünkben felszabadul az oxitocin azaz szerelemhormon. Dr. Sal Raichbach pszichológus a SheKnows oldalnak adott interjút a témával kapcsolatban.  A szakértő elárulta, hogy az oxitocin felszabadulása szorosan összekapcsolódik a kötődés és a bizalom kialakulásával. Ezért fordulhat elő, hogy egy egyéjszakás kaland után is úgy érezzük, hogy valamilyen formában kötődünk a másik félhez, mert jól éreztük magunkat vele és még többet akarunk kapni.

Nem csak a szex okozhatja

A kötődés érzését nem csak a szex hozhatja magával. Dr. Lauren Brim szexoktató elárulta, hogy számos olyan tevékenység van, ahol az oxitocin felszabadul.

Az oxitocin több tevékenység során is felszabadulhat, például ha hosszú idő után újra látjuk a házikedvencünket, ha masszázst adunk valakinek, csapatjáték alatt, szülés közben, de akár a kék szín látványától is 

- mondta Dr. Lauren Brim.

A szakértő kifejtette, hogy két ember közötti erős kötődés vagy egy személy iránti kötődés érzése másfajta intimitás során is előfordulhat, ezért érezhetjük úgy, hogy beleszerettünk valakibe, akivel életünk során mondjuk csak egyszer beszéltünk.

Vannak kivételek

Dr. Lauren Brim kiemelte, hogy például a szexuális erőszak áldozatai általánosságban nem éreznek kötődést a bántalmazójuk iránt, valamint egy boldogtalan házasságot sem menthet meg magában a szex. Tény, hogy a szeretkezés elmélyíthet egy kapcsolatot és megerősítheti a kötődést, de ami kiváltja a ragaszkodást az a pozitív élmény lesz. A szerelemhormon felszabadulhat akkor is, ha nem feküdtünk még le a partnerükkel, de például mélyen egymás szemébe néztünk vagy személyes dolgokat árultunk el. 

Érdemes feltenni a kérdést

Talán a következő alkalommal, amikor azon tűnődsz, hogy szerelmes vagy-e, vagy érzel-e valaki iránt valamit, miután meghitt volt vele az együttlét, kérdezd meg magadtól, hogy csak tetszett-e az élmény és az érzések, amiket a szex közben átéltél vagy valóban komolyabb dologról van szó. Az biztos, hogy a hormonok is segíthetnek megmagyarázni az okát annak, hogy miért érezzük úgy, hogy gyorsan beleszerettünk valakibe. 

Via