Egyre többet kísérleteznek a férfi hormonális fogamzásgátlókkal. Egy fiatal nő, Caitlin Kinast elárulta, hogy az ő férjére, Sethre, milyen hatással volt az egyik legújabb módszer, ami nem is szájon át szedhető gyógyszer, hanem egy gél. 

Mint egy tinédzser?

Caitlin elmondása szerint az ő férje abban az egy évben, amíg fogamzásgátlót kapott rendkívül boldog volt, tele volt energiával és úgy viselkedett, mintha újra tinédzser lenne.

Bárcsak az én fogamzásgátlóm is ilyen lenne

- mondta Caitlin.

Évek óta tartó küzdelem

Kiderült, hogy a 34 éves Caitlin sosem kapott olyan fogamzásgátlót, amely nem okozott neki kellemetlen mellékhatásokat. Az óvszer pedig a bőrét irritálta, így rengeteg nehézségen ment keresztül. Seth próbált segíteni a feleségének, vazektómiát még nem akartak bevállalni, mert habár már volt egy közös gyerekük, nem tudták, hogy a jövőben esetleg szeretnének-e még szülők lenni. A férfi ekkor Redditen hallott NES/T klinikai vizsgálatról, ahol férfi fogamzásgátlással kísérleteznek. 2019-ben pedig a házaspár is jelentkezett önkéntesnek. 

Ezt mondja a szakértő 

Ez szinte nullára csökkenti ezeket a spermiumtermelő hormonokat

- mondta John Amory, MD, a Washingtoni Egyetem professzora és a Seattle-i kísérlet társkutatója.

Ezenkívül a férfi fogamzásgátló teljesen felszámolja a tesztoszterontermelést, ami… ööö… ellentétes lenne a szexuális teljesítőképességgel, ezért a gyógyszergyártók hozzáadtak egy kis tesztoszteront – más néven „T”-t, hogy helyettesítsék azt, ami elveszik.

Pozitív hatás

Kiderült, hogy azoknál, akiknek alapból alacsonyabb a szexuális étvágya a NES/T pont, hogy fokozta a libidójukat, sőt spontán erekciókról is beszámoltak. 

Hogyan működik?

A vizsgálatban önkéntesen résztvevők 18 és 50 év közötti férfiak voltak, akik monogám kapcsolatban állnak 18 és 34 év közötti nőkkel. A feladatuk az volt, hogy minden reggel, zuhanyozás után dörzsöljenek be egy pumpa NES/T-t mindkét vállukra. A párok pedig  megállapodtak abban, hogy egy teljes éven keresztül havonta egyszer, egyébként védekezés nélküli szexuális kapcsolatot folytatnak.

Ez lenne a jövő?

Ha ez a NES/T vizsgálat véget ért, a következő lépés egy III. fázisú klinikai vizsgálat, amelyben több ezer házaspár vesz részt az USA-ban. Azonban akár 10 évbe is telhet, mire ezt a fogamzásgátlási módszert elfogadják és a gyógyszertárakban is kapható lesz. A legtöbb férfi, aki részt vett a kutatásban elégedett volt és továbbra is így védekezne. 

Via