A fogamzásgátló megakadályozza a nem kívánt terhességet, ám hogy ez tényleg így történjen, ahhoz nagyon sok dologra oda kell figyelni. Lássuk, mely tényezők csökkentik a hatékonyságát. 

Hasmenés

Ha olyan betegségben szenvedsz, amelyet hasmesnés kísér, akkor sajnos számolnod kell azzal, hogy így csökkenhet a fogamzásgátló hatékonysága. A nem normális anyagcsere miatt a szervezet képtelen normálisan felszívni a tablettát, így akár teherbe is eshetsz.

Gyógyszerek

Azokat a gyógyszereket, amelyek megakadályozzák a tabletta normális hatékonyságát, enziminduktoroknak nevezzük. A fogamzásgátló tablettából származó hormonok a májon keresztül jutnak be a véráramba, de mivel az enziminduktorok hatására minden sokkal gyorsabban átmegy a májon, ez azt jelentheti, hogy kevesebb hormont szív fel,  mint amire szükség van, hogy megakadályozza a teherbeesést. 

A tabletta bevételének ideje 

Hányan gondolják, hogy 5-10 óra csúszás semmiben nem okoz problémát, vagy hogy egyszerre 2-3 szemet is bevehetnek. Pedig ez egyáltalán nem így van. Egyrészt a hatékonysága sem megbízható, másrészt, a szervezetedre sem lesz jó hatással. 

A menstruációs ciklus

A legtöbb tabletta azonnal véd, ha a ciklus első napján kezded el szedni. Más tabeltták azonban nem így működnek, több típusnak is napok, hetek kellenek a védettség kialakulásához. Éppen ezért nagyon alaposan tanulmányozd át, hogy a tiéd hogyan működik!

A hőmérséklet

A szélsőséges időjárás is befolyásolhatja a hatékonyságot. A túl meleg vagy túl hideg idő egyáltalán nem tesz jót neki. Ügyelj arra, hogy hol tárolod a fogamzásgátlót. 

Via