Órák teltek el, de te azzal hitegeted magad: biztosan csak alszik. Aztán elkezdesz aggódni, tuti hogy autóbalesetet szenvedett. Utána szépen lassan ráébredsz, hogy bizony semmi baja sincs, csak éppen ghosting áldozata lettél. 

Függetlenül attól, hogy te vagy az elszenvedője a dolognak, vagy éppen te magad szívódsz fel, komoly pszichés következményei lehetnek. 

Egyre gyakoribb

Egy 4800 ember bevonásával készült  kutatás  szerint a válaszadók csaknem egyharmada (29 százalék) maga is tapasztalta már a ghostingot, és különösen a 18-29 éves korosztályt érintette, akiknek majdnem fele (42 százalék) legalább egyszer már átesett a dolgon.

Ilyen hatással van az áldozatra

Egy 2020-as tanulmány a ghosting pszichológiai következményeit vizsgálta, a rövid és hosszútávú hatásokra egyaránt kitérve. Az érintettek arról számoltak be, hogy teljesen össze voltak zavarodva az eset után, és a durva elutasítás miatt az önbecsülésük is sérült. 

Sőt akár a következő kapcsolatainkat is befolyásolhatja a ghosting, hiszen bizalmatlanná válunk: ha az előző partnerünk megtette, miért ne tehetné meg a következő is? Ilyenkor gyakori az önvádaskodás, és az alacsony önbecsülésünk miatt az újabb romantikus kapcsolat kialakítása is nehezebben megy. 

Ezért csinálják

Egy 2021-es tanulmány 76 diákot kérdezett meg arról, hogy miért is csinálják ezt az emberek. Néhány résztvevő bevallotta, hogy ő maga is követett el ghostingot, amit többen azzal magyaráztak, hogy nem rendelkeztek a szükséges kommunikációs készségekkel ahhoz, hogy nyílt és őszinte beszélgetést folytassanak. Egyesek az önbizalomhiányban és a szociális szorongásban látták a viselkedésük okát, mások pedig el akarták kerülni a romantikus vagy szexuális kapcsolat kialakulását, mert még nem álltak rá készen. 

A válaszadók egy része a  ghostingra  úgy tekintett, mint a legegyszerűbb megoldásra: el akarták kerülni a konfliktust, és azt, hogy megbántsák a másik félt, ezért inkább felszívódtak. Mivel a ghosting nemcsak tisztességtelen módja a kapcsolat lezárásnak, de magára a ghostingolóra is rossz hatással lehet, érdemes inkább összegyűjteni az erőnket, és őszintén a másik elé állni. 

Via