A hüvelygombán négyből három nő legalább egyszer átesik élete során, mégis csomó mítosz kering körülötte. Most egyszer s mindenkorra lerántjuk a leplet arról, hogy mi okozza, és hogyan hat a szexuális életedetre!

Hogyan alakul ki?

A gombás fertőzés (dokinyelven hüvelyi candidiasis) akkor alakul ki, ha a candida albicans élesztőgomba túlszaporodik a hüvelyben. Nyugi, ez nem ugyanaz az élesztő, amivel kenyeret sütünk...

A hüvelyünk természetes pH- ja 3,8 és 5 között van, de  ha a hüvely az érték 4 körülire változik, a candida könnyen elszabadulhat –  magyaráztaa Jessica Shepherd nőgyógyász a Women's Health magazinnak. 

Nézzük tehát, mi lehet a felelős a csúf betegségért!

  • néhány tusfürdő savasabbá teheti a hüvelyt,
  • hosszú ideig tartó vízben (például medencében) való tartózkodás,
  • szex - különösen a sperma és az ondó, amire sokan érzékenyek,
  • sok cukros étel fogyasztása.

Szexelhetek, ha hüvelygombám van?

Szerencsére a gomba könnyen kezelhető, és jó hír, hogy a pasidnak sem adhatod át. Mégis jó ötlet néhány napot várnod, amíg újra egymásnak esnétek. 

Sajnos a sperma és ondó mellett bizony a síkosítók és egyéb összetevők, például a gumiban megtalálható latex is okozhat gombás fertőzést. Ezért, ha úgy érzed, a tegnap esti hancúrozás vezetett a bajhoz, a szakértő azt tanácsolja, néhány napig inkább skippeld a szexet, vagy keress alternatív termékeket.

ÍGY kerülheted el a még nagyobb bajt

Ha nem bírtok magatokkal és mégis összebújnátok, szex után mindenképp mosd meg a szeméremtested, és használj illatmentes szappant, ami nem okoz további irritációt. 

A hüvelygombánál van elég bajunk, ezért ha biztosra akarsz menni, nehogy összeszedj egy újabb csúnya húgyúti fertőzést, pisilj szex után!

Ha fájdalmat érzel odalent szex közben, azonnal hagyjátok abba! A hüvely nyálkahártyája irritálódhat, és a hüvely fala a fertőzés alatt könnyen megsérülhet. 

Jó, ha tudod

Az óvszerek közül sok tartalmaz olajat, ezért egyes gomba elleni gyógyszerek lebonthatják a gumit. A szakértő azt tanácsolja, hogy ha krémet vagy kúpot használsz, várj legalább nyolc-tizenkét órát, amíg újra szexelnél

Via