Neked mi a legnagyobb mumus egy kapcsolatban? Utálod, hogy sokat veszekedtek? Eleged van abból, hogy más csajokat likeolgat? Ő nem bírja a tisztaságmániád? Nem is gondolnál rá, mi okozhat még zavart kettőtök között, de a fogamzásgátlónak olyan hatása lehet, amire nem is gondolnál. 

A konfliktus oka: a fogamzásgátló

Minden kapcsolatban vannak nehezebb napok, amikor kicsit több a súrlódás a szokásosnál. Ilyenkor érdemes megkeresni a probléma eredendő okát, és megszüntetni azt, ami kiváltja. Meglepő, de rengetegen számoltak be arról, hogy azóta lett rosszabb minőségű a párkapcsolatuk, amióta a nő fogamzásgátlót szed.  

Ugyan rengeteg egészségügyi kockázattal járhat a hormonális fogamzáglátlás, ugyanígy problémát jelenthet a mentális egészségre is.

A Sowe Family Law által végzett tanulmány szerint, az 500 megkérdezett nő közel 85%-a nyilatkozott arról, hogy fogamzásgátlásuk hatással van a párkapcsolataikra vagy házasságukra.

A válaszadók 44%-a számára a szorongás, a mentális és érzelmi kimerültség, a hangulati ingadozások és a libidó elvesztése jelentik a hormonális fogamzásgátlás fő mellékhatásait. 36 százalékuk úgy vallott, hogy ezek a tényezők mindennapi küzdelmek elé állítják őket. 

Akár válás lehet a védekezés ára

Többen azt is bevallották, hogy a párjuk nem érti meg, mekkora nehézségeket okoznak számukra a hormonális fogamzásgátlók negatív  hatásai. Vannak, akik szerint ezek voltak korábbi szakításaik okai, mások emiatt döntöttek a válás mellett. 

Ezzel szemben félreértések alakulhatnak ki a párban. Valójában a tanulmány szerint több nő is arról tanúskodik, hogy partnereik nehezen tudják megérteni azokat a nehézségeket, amelyeket a hormonális fogamzásgátlásuk okozhat . Ez viták, vagy akár elválás forrása lehet a párban. Minden negyedik nő azt mondja, hogy látta már kapcsolatának vagy házasságának megszűnését a fogamzásgátlás miatti konfliktus miatt.

Ezenkívül a válaszadó nők 65%-a azt állítja, hogy a kapcsolatukat negatívan befolyásoló mellékhatások miatt döntött úgy, hogy megváltoztatja a hormonális fogamzásgátlás típusát. Míg 73%-uk még mindig attól tart, hogy a hormonális fogamzásgátlásuk okozta változások a jövőben kárt okoznak a kapcsolatukban. 

via