Mindenki története más és más, hiszen minden mérgező kapcsolat egyedi, és mindenki a saját, egyéni módján találja meg az utat a szakításig és ezáltal a szabadságig. Kaytee Gillis pszichoterapeuta azonban összeszedte, mik azok a tipikus fázisok, amiken a mérgező kapcsolatban levő nők általában keresztülmennek, és publikálta őket a Psychology Today című oldalon.

Ezek a lépcsőfokok eléggé hasonlítanak a gyász 5 stádiumára (tagadás, düh, alkudozás, depresszió és elfogadás), többek között abban is, hogy nem mindenkinél van meg az összes, és nem mindenkinél ugyanolyan sorrendben jelentkeznek. Viszont hat van belőlük, méghozzá a következők.

1. Önmarcangolás

Egy mérgező kapcsolatban nagyon gyakran jelentkezik az áldozatnál, hogy önmagában keresi a hibát. Az egy idő után, legkésőbb a szakításkor szinte mindig egyértelmű, hogy valami nagyon nincs rendben ezzel a kapcsolattal, de sokszor az abuzáló fél elhiteti az áldozattal, hogy mindez az ő hibája. „Lehet, hogy tényleg neki van igaza, és én viselkedem/gondolkodom hülyén?” – teszik fel magukban a kérdést az áldozatok, akik gyakran önmagukat hibáztatják azért, hogy a kapcsolat nyilvánvalóan nem működik.

2. Tájékozódás

Amikor az ember érzi, hogy valami hatalmas gond van a kapcsolatával, hajlamos elkezdeni keresgélni a neten, illetve megkérdezgetni ismerősöket-rokonokat, hogy hogyan is van ez az egész. Sokan fórumokhoz fordulnak vagy egyszerűen csak rákeresnek egy-két kulcsszóra, és megismerkednek az olyan szavak jelentésével, mint hogy „nárcisztikus” vagy „verbális bántalmazás”. Nagyon fontos lépcsőfok tud ez lenni, amikor összehasonlítod a saját kapcsolatodat azzal, hogy mások mit tapasztalnak, miket élnek meg a saját partnereikkel.

3. Megvilágosodás

Egy idő után aztán megérik a felismerés, hogy ez egy olyan helyzet, amelyben te teljesen védtelen voltál, és hogy a kapcsolatot a partnered tette mérgezővé, ami ellen te nem tehettél semmit. Egyedül azt teheted, hogy kilépsz a kapcsolatból.

4. Szakítás

Van, aki csak azután lép ki a mérgező kapcsolatból, hogy megvilágosodott, hogy igazából milyen természetű a kapcsolat, amelyben él. Más számára a mérgező viszony annyira intenzív, hogy amíg benne van, nem képes felismerni a helyzetet, így csak utólag jön rá, hogy a kapcsolata, amelyből kiszabadult, igazából egy mérgező kapcsolat volt. A terapeuta azt ajánlja, hogy a bántalmazóddal szakíts meg minden kapcsolatot, ha azonban ez nem lehetséges, akkor a szétválás után a SZ-É-T-szabályhoz tartsd magad. Ez azt jelenti, hogy csak akkor és annyit kommunikálj bántalmazó exeddel, amikor és amennyit SZükséges, illetve a kommunikáció a te részedről maradjon mindig teljesen Érzelemmentes és olyan Tömör, amilyen tömör csak lehet.

5. Gyógyulás

Ez az a szakasz, amikor a mérgező kapcsolatból kilépve újra összerakod a saját, szingli, független életed. Egyáltalán nem könnyű munka ez. A legtöbben (újra)felveszik a kapcsolatot azokkal a barátokkal és rokonnak, akikkel a mérgező viszony alatt nem nagyon érintkeztek. Fontos ekkor bevallani, hogy te is emberből vagy, és nem mindig viselkedtél kifogástalanul – hiszen akaratod ellenére egy méltatlan helyzetbe kerültél.

6. Elfogadás

A továbblépéshez szükséges még, hogy elfogadd, hogy mi történt veled, és az is, hogy megértsd, mit tanultál belőle. Sokakkal előfordul, hogy ez a lépés kimarad, és ilyenkor arra panaszkodnak, hogy maguk sem értik, miért vonzzák be folyton a nárcisztikus szörnyetegeket, miután egyik kapcsolatuk mérgezőbb, mint a másik. Nos, aki elfogadja, és megérti, ami történt vele, tudja, hogy mi fér bele egy kapcsolatba és mi nem, az sokkal könnyebben veszi észre a vörös zászlókat a következő kapcsolata elején, és nem megy bele egy újabb mérgező viszonyba.

Via