Az állandó stressz, az idegeskedés, a folytonos megfelelési kényszer és a torzult testkép mind hozzájárul ahhoz, hogy a szex ne legyen jó – legalábbis az új kutatások szerint, melyek azt bizonyítják, hogy már a fiatal nők közel sem élvezik annyira a szexet, mint régebben.

Meglepő számok

Egy friss ausztrál tanulmány 6986 női résztvevő segítségével készített anonim felméréséből kiderült, hogy a 18 és 39 éves, szexuálisan aktív nők közel fele nem élvezi a szexet, 5-ből 1 nő pedig biztosan rendelkezik valamilyen szexuális diszfunkcióval. Ezt a nők többsége általában nem vallja be, mert nemhogy a nőgyógyásszal vagy pszichológussal, de még a barátnőivel sem szívesen beszél róla, pedig fontos tudni, hogy a fantasztikus szex mindenki számára elérhető, olyan nincs, hogy valaki képtelen rá – csupán meg kell találni az oda vezető utat!

Sajnos az anonim tanulmány elemzői is erre jöttek rá, amikor a nők legutóbbi 30 napját érintő szexuális tevékenységeikről (az orgazmusról, a behatolásról, a szex előtti és utáni kényeztetésről, valamint a szexuális aggodalmakról) készítettek felmérést. A résztvevőknek mindössze 13 kérdésre kellett válaszolniuk, melyekből az alábbi tanulságok vonhatóak le.

  • A nők fele érzett már szégyent, kényelmetlenséget, boldogtalanságot és stresszt közvetlenül a szex előtt, alatt vagy után.
  • 5-ből legalább 1 nőnek vannak szexuális diszfunkciói (FSD). melyek főleg az alacsony szexuális vágyban, az alacsony libidóban, a hüvelyszárazságban, a fájdalmas szexuális együttlétben, valamint az orgazmus és az izgalom hiányában mutatkoznak meg. 
  • A nők 11%-át leginkább a téves testkép és az önbizalomhiány zavarja meg szex közben, utána következik a fájdalmas behatolás, valamint az izgalom és az orgazmus hiánya.
  • Azoknak a nőknek van a legtöbb szexuális problémája, akik túlsúlyosak, szoptatnak, hosszú ideje házasságban élnek vagy házasság nélkül élnek együtt a partnerükkel. 
  • A rendszeresen gyógyszer szedő nők 20%-nak volt már szexuális diszfunkciója.  
  • Mindössze 10-ből 3 nőnél volt jelen a teljes szexuális kielégülés, ami nagyon kevés!

Mindezeket figyelembe véve a felmérés elemzői arra jöttek rá, hogy a nők lelki boldogsága mindenképpen fontos tényező az élvezetes szexuális együttlétek alatt; az önbizalomhiány és a különböző stresszel kapcsolatos betegségek pedig annyira meg tudják akadályozni az együttlétek minőségét, hogy még vaginizmus (stressz eredetű hüvelyi összerándulás, ami lényegében lehetetlenné teszi a behatolást) is létrejöhet belőle.

Van kiút!

Az ebből való kiutat a szakértők szerint a saját test megfelelő ismerete rejti, hiszen a felmérés szerint a partner jelenléte nélküli, önálló maszturbálás során szinte mindegyik nő képes volt elérni az orgazmust; a másik megoldást pedig a partnerrel való őszinte kommunikáció rejti, mert míg bár a férfiak többségének csak pár perc kell a szexuális kielégüléshez, vannak olyan nők, akiknek még két óra sem elég az orgazmus eléréséhez. 

Via