Sokan ódzkodnak a menstruáció alatti szextől, pedig teljesen felesleges: a szakértők szerint néhány egyszerű alapszabály betartásával még  jobb is lehet ilyenkor az együttlét, mint más napokon, hiszen a szex csökkenti a fájdalmat és a PMS egyéb tüneteit is. Arról azonban még nem esett szó, hogy a menzesz alatt teherbe lehet-e esni, most viszont a szakértők elárulták az igazságot!

Teherbe lehet esni a menzesz alatt?

Röviden: igen, bár ez a női test működése miatt elég valószínűtlen.  A menstruációs ciklus a menstruációval kezdődik, ami a legtöbb nőnek 4-8 napig tart. Utána 10-16 nappal lesz az ovuláció, amikor a petefészek kibocsát egy petesejtet (ekkor kívánod a legjobban a szexet és ekkor érsz a legkönnyebben a csúcsra is).

Ezután következik a luteális fázis, amikor a méh felkészül a megtermékenyített petesejt befogadására. Mivel ez nem történik meg, ezért utána néhány nappal a méhnyálkahártya megvastagszik, majd leválik a következő menstruáció időszakában, ezért történik vérzés.

A vérzés közben tehát elvileg nem lesz egy petesejted sem, amit meg lehetne termékenyíteni a spermával, szóval teherbe esni sem tudsz. Ennek ellenére van úgy, hogy a ciklusod rövidebb vagy hosszabb lesz, szóval azért mégsem lehetetlen a dolog. Főleg úgy, hogy a sperma akát 4-5 napig képes elleni a női testben, szóval ez nem úgy van, hogy azonnal kiürül az ondsejt a testedből.

Tehát a menzesz alatt is kell védekezni?

  1. Hacsak nem a terhesség a cél, óvszerrel védekezni mindig kell, mert ez az egyetlen módja annak, hogy ne kapj el valamilyen szexuális fertőzést vagy megbetegedést.

  2. Ha nem óvszerrel, hanem valamilyen más fogamzásgátlóval védekezel és tisztában vagy a kockázatokkal, akkor belevághatsz a menzesz alatti szexbe. Ezek adunk is néhány menő tippet  ITT. 

  3. Amennyiben viszont semmivel sem védekezel és babát sem terveztek a pároddal, úgy legyél tisztában azzal, hogy bár a teherbe esés valószínűsége csekély, azért nem lehetetlen. 

Via