Néha nehéz megérteni egy hűtlen embert. Különösen akkor, ha a párkapcsolat jól működik, és minden feltétel adott ahhoz, hogy tartós is legyen. A Psychology Today új tanulmánya a félrelépők motivációit vizsgálta.

Döbbenetes a két ok a félrelépésre

Hogy kit mi vezérel abban, hogy félrelép, ugyan úgy tűnhet, minden esetben más, azért sok közös pont van. Főleg azok között, akik egyébként egészséges kapcsolatban élnek, amelyről a környezet azt hiheti, talán egy élethosszig kitarthat, a pasi mégis félrelép. A Psychology Today legújabb, 2023 júniusi felmérésében olyan pasikat kérdeztek, akiknek jól működik a kapcsolatuk, mégis online applikációkon más csajoktól várják a boldogságot. 

A friss tanulmány 2 okot nevez meg, ezek voltak a kapcsolatban, sőt, a jó kapcsolatban élő pasik leggyakoribb motivációi. A vizsgált pasik többsége középkorú, házas férfi volt. Kétszer, 3 hónapos időközönként megkérték őket, hogy indokolják meg a hűtlenségüket. Az eredmények egyöntetűek voltak: a férfiak azért lépnek félre, mert szexuális kapcsolataikat nem találják kielégítőnek, illetve mert autonómiára és valami újra vágynak.

Nincs megbánás?

Ezeket az embereket gyakran motiválja a több, és új szexuális partner és a több izgalom iránti vágy, náluk általában nem arról van szó, hogy nem elég jó a partner, csak nem bírnak monogámiában létezni

— magyarázza Dylan Selterman, a Johns Hopkins Egyetem pszichológiai és agytudományi tanszékének munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

Ami mindenkit meglepett, hogy a megkérdezett félrelépők többsége nem érzett megbánást. A férfiak nagy része azt mondta, hogy "nagyon elégedettnek" érezte magát, amikor másnál keresett és talált boldogságot.

via