A kapcsolatokban elkerülhetetlenü előfordulnak kisebb, akár nagyobb drámák. Ez alapvetően egyáltalán nem gond, és általában a felek megoldják ezt maguk között, esetenként tanácsadó bevonásával, ám, ha nárcisztikus pasiról van szó, akkor valószínűleg a terápia sem segít.  

Ha a pasi nárcisztikus

Manjit Ruprai, terapeuta a TikTokon tett közzé egy videót, amiben arról beszél, mik azok a jelek, amikből könnyedén kiderülhet, nárcisztikus a srác. A felvételen azt magyarázza el, hogy általában a válságban lévő párok tanácsaadása sikeresen szokott működni, kivétel, ha a pasiról kiderül, hogy nárcisztikus. 

Bár néhány kapcsolat megmenthető, de a nárcisztikus ember nem, ebben az esetben a párterápia sem segít 

– mondja a szakértő. 

Érzelmileg nulla

Manjit azt is elmagyarázza, számos jele van annak, hogy a srác bizony nárcisztikus, továbbá kifejti, hogy az ilyen emberekből sajnos hiányzik az érzelmi empátia, sőt sosem érzik a másik ember örömét vagy akár fájdalmát. 

A nárcisztikusokat nem érdeklik a te érzéseid, sőt az sem foglalkoztatja őket, ha olyat tesznek, ami bánt téged 

– magyarázza Manjit. 

Belőlük hiányzik a hiba

Ahhoz, hogy a párok tanácsadása hatékony legyen, Manjit kifejti, hogy mindkét félnek hajlandónak kell lennie arra, hogy felismerjék, nem mennek jól a dolgok. 

El kell tudni ismerni, hol ésszerűtlen a viselkedésünk (...) A nárcisztikusok azonban nem ismerik el a hibáikat. 

Itt vannak a konkrét jelek

Persze jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor mik pontosan azok a jelek, melyekből hamar rájöhetsz, nárcisztikus pasival van dolgod. Máris mutatjuk! 

  • A narcisztikusok  imádnak magukról beszélni.
  • Hozzád beszélnek, de nem veled beszélnek. 
  • Könnyen megsértődnek. 
  • Lenéznek másokat.
  • Folyamatosan kritizál téged. 
  • Érzelmileg manipulál. 
  • Nem akarja kimondani, hogy komoly kapcsolatban vagytok. 
  • Azt hiszi mindig neki van igaza és sosem kér bocsánatot. 

Menekülj? 

A fentiek közül legalább 3 igaz a pasidra? Akkor nagy eséllyel a párod nárcisztikus személyiségzavarban szenved. Ebben az esetben fontos tudnod: nem fogod tudni megváltoztatni, ha pedig jót akarsz magadnak, akkor mielőbb elmenekülsz ebből a mérgező kapcsolatból. 

(via)