Aleksandra Szymkow és Natalia Frankowska 2022-es kutatása a nő-férfi barátság köré épül, és különféle tényezőket tár fel, amik befolyásolják, vonzódunk-e szexuálisan ellenkező nemű barátainkhoz.

A kutatók a kísérlet alanyait olyan romantikus párkapcsolatban élő, heteroszexuális egyénekre korlátozták, akiknek volt legalább egy ellenkező nemű barátjuk (a kutatás második részében csak nők voltak az alanyok).

A megkérdezetteknek egy kérdőívet kellett kitölteniük, ahol saját, valamint partnerük és ellenkező nemű barátjuk jellemzőit értékelték. A kutatók három fontos tényezőt találták, amelyek erősen befolyásolják a barátok iránti szexuális vonzalom érzését – szemlézte a Psychology Today.

szexuális és fizikai vonzalom

A kutatók megállapították, hogy azok a férfiak, akik női barátaikat fizikailag vonzónak találták, nagyobb szexuális vonzalmat is éreznek irántuk. Bár ugyanezt az összefüggést állapították meg a női alanyok és férfi barátaik esetében is, a fizikai és a szexuális vonzalom közötti kapcsolat a férfiaknál erősebb volt, mint a nőknél. Azonban ha a nők jelenlegi partnerüket kevésbé találták fizikailag vonzónak, a barát által érzett fizikai és szexuális vonzalom is megnőtt. 

Jelenlegi romantikus kapcsolat

A női alanyok minél jobban vonzódtak jelenlegi romantikus partnerükhöz, akitől minél több támogatást kaptak, és minél elégedettebbnek érezték magukat a párkapcsolatukban, annál kevésbé vonzódtak szexuálisan férfi barátaikhoz.

A kutatók szerint a férfiakat a nőknél jobban motiválja a baráttal való szex  lehetősége, függetlenül saját vagy barátjuk párkapcsolati státuszától.

szocioszexuális orientáció

A kutatás második, csak nőkből álló részében az az eredmény született, hogy az alkalmi szexre nyitottabb nők szexuálisan jobban érdeklődtek férfi barátaik iránt. 

Bár a tanulmány nem vizsgálta meg ezt az aspektust a férfiak esetében, a szocioszexuális orientációval kapcsolatos összefüggés valószínűleg náluk is érvényes lenne (az alkalmi szex iránt jobban érdeklődő férfiak szinte biztosan jobban érdeklődnek szexuálisan női barátaik iránt).

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a barátság egy ellenkező neművel sokszor egy romantikus/alkalmi szexuális kapcsolat előjátéka, de sokaknál csupán egy tartalék, ha a jelenlegi párkapcsolatuk kudarcot vallana. 

Via