Nyilván minden felnőtt tudja, hogy alapvetően mi történik az orgazmus közben: semmihez sem hasonlítható gyönyört érzel a testedben. Talán arról is tudsz, hogy rengeteg kutatás vizsgálta már ennek az örömérzésnek a hatását-következményeit, és többek között arra jutottak, hogy az orgazmust követően a szervezetben bizonyos hormonok termelődnek.

Na szóval ezeket talán tudtad, vagy legalábbis hallottál már róluk.

De a következő 5 dologról is hallottál már?

A Red Online című oldal összeszedett 5 olyan dolgot, ami az agyunkban, illetve a testünkben történik vagy történhet az orgazmus alatt és/vagy után, és a legtöbb ember nem tud róluk.

1. Lábrángás

via GIPHY

Azt sokan tapasztalják, hogy bizonyos izmok, főleg a lábban megfeszülnek orgazmus közben. Nos, vannak, akiknél ez olyan erős, hogy rendesen rángatni kezd a lábuk, miközben élveznek, és az önkéntelen izomösszehúzódások csak egy idő után múlnak el, ahogy szép lassan lejönnek a csúcsról. Ebben semmi káros vagy rendellenes nincs, egyszerűen néhány embernél ezt okozza a tetőpontig vezető út alatt felhalmozódó adrenalin.

2. Hormonális változások

via GIPHY

Szóval az orgazmus hatására bizonyos neurohormonok termelődnek, péládul oxitocin, prolactin és endorfin. Igen, ez utóbbi az úgynevezett boldogsághormon. Ezek az orgazmus után néhány percen keresztül egy kellemes testi állapot fenntartásáról gondoskodnak, de az orgazmusoknak hossszabb távú hatásuk is van. Oldják a stresszt, segítik elmélyíteni az intim kapcsolatot a parterrel, sőt, az immunrendszert is erősítik.

3. Fejfájás

via GIPHY

Kevésbé kellemes úgymond mellékhatása lehet az orgazmusnak a fejfájás. Erre hajlamosabbak azok, akik egyébként is migréntől szenvednek, náluk sajnos könnyen előjön a fejfájás egy hancúrozás után. Az esetek zömében ezt a szexszel járó adrenalin, illetve a nyaki izmok megfeszülése okozza és hamar elmúlik. Ha nálad is jelentkezik ilyen tünet, és nem múlik el hamar, jobb, ha beszélsz róla szakemberrel!

Van egyébként, akinek az együttlét után nem a feje, hanem a hasa fáj. Ezt minden bizonnyal nem az orgazmus okozza, hanem valami más, kattints ide a részletekeért!

4. Tüsszentés

via GIPHY

Kevesen szoktak erről beszélni, pedig relatíve sokan és sokszor tapasztalják: az izgalommal az jár, hogy a fejben több lesz a vér, a vérbőség pedig ahhoz vezethet, hogy bedugul az orr. Ez viszonylag sokaknál jelentkezik, de szintén átmeneti, és az ember ilyenkor általában úgyis a száján át lélegzik, szóval sokan talán észre sem veszik. Van azonban akiknél a bedugult orr tüsszentést vált ki – na azt azért nehezebb nem észre venni.

5. Agyműködés-változások

via GIPHY

A szex és az orgazmus közben az agynak az a része, amely a döntéshozatalokért és a logikus gondolkodásért felelős, kevésbé aktívvá válik. Ez bizonyára nem különösebben meglepő: az élvezet közben megszűnik a külvilág.

De közben az agynak természetesen más részei lesznek nagyon aktívak, és egy friss kutatás szerint bizonyos esetekben az agy az örömnek olyan útját is megtalálja, amit máskor nem – és aminek nincs köze a nemi szervekhez. Ezért lehetséges, hogy ilyenkor a testünk egy teljesen másik részével is képessé válunk gyönyört érezni.

Via