Mindennél többet mondó jel lehet az, ha úgy érzed, a pasi megtagadja tőled az anyagi függetlenséget. Hiszen nem kell, hogy ténylegesen ő költse el a pénzed, bőven elég ha elméletben rendelkezik felette.

Ő mondja meg, mire költhetsz

Ha például megmondja, hogy mire kell költened a pénzed, vagy ellenkezőleg: nem engedi, hogy arra költs, amire te szeretnéd, az is nagyban korlátozza a függetlenséged. Hiszen az, hogy a jövedelmed mire fordítod, csakis rád tartozik, ha külön kasszán vagytok. 

Ennél már sokkal durvább szint, amikor valaki hiteleket, kölcsönöket vesz fel a párja nevében. Ezeket a szakirodalom gazdasági visszaéléseknek nevezi 

A gazdasági visszaélések összetettek és sokrétűek, ezért lehet, hogy a nők nem veszik észre azonnal.

A saját szükségleteit is a te kasszádból fedezi

A gazdasági visszaélés egy személy gazdasági erőforrásainak ellenőrzése, korlátozása, kizsákmányolása szabotázs révén. Ez többről szól, mint pusztán a pénzügyekről, és más erőforrásokra is kiterjed, mint például az élelmiszerre, a lakhatásra és a foglalkoztatásra.

Ez magába foglalja az olyan hétköznapinak tűnő dolgokat, mint hogy például mire adtok ki pénzt, mi kerül a hűtőbe. Ha állandóan a kedvenc, ám drága ételét kell megvenni a te keresetedből, és nincs más választásod, ugye érzed, hogy valami nem oké? Persze amikor te szeretnél valamit, más jön az érzelmi zsarolás, miért lenne hibás lépés.

Adósságra kényszerít

Az elkövető szabályozza, hogy az áldozat milyen pénzhez férhet hozzá, mennyi és milyen élelmiszer van a hűtőben, vagy milyen piperecikkeket vásárolhat. Az elkövetők másik taktikája az áldozatok adósságba kényszerítése – ez egy hatékony és tartós csapda, amely elszívja az áldozat rendelkezésére álló pénzösszeget, csökkentve a cselekvési mozgásterét. Ez gyakran egy módja annak, hogy valakit kapcsolatban maradásra kényszerítsenek.

Via