A poliamor kapcsolatok régóta léteznek, de tabunak számítottak. Az emberek nem szívesen beszéltek róla, és inkább titkolták a szexuális vágyaikat, vagy hallgattak a szerelmi életükről. Manapaság egyre többen nyílnak meg, és mesélik el az előnyeit, illetve a hátrányait. 

Mi is az a poliamor kapcsolat? 

A poliamor kapcsolat lényege, hogy a parnerek több emberrel tartanak fenn romantikus kapcsolatot. Fontos, hogy ebbe minden értintett beleegyezik. Van, akinek ez jól működik, és képes fenntartani az egyensúlyt, míg mások nem tudják megteremteni a harmóniát az életükben. Az előbbibe tartozik Juliette, aki hét éve él párkapcsolatban, mellette pedig rendszeresen vannak rövidebb vagy hosszabb kapcsolatai. 

A családom nehezen értette meg, hogy tudok egyszerre két férfit vagy egy férfit és egy nőt szeretni. Mindkettőjüket egyformán szeretem, és nem gondolom, hogy választanom kell a kettő közül.

A megcsalás nem ez

Az, hogy valaki két embert szeret egyszerre, nem ugyanaz, mint amikor valaki megcsalja azt, akivel kapcsolatban van.
A poliamória ugyanis azt jelenti, hogy két teljes értékű kapcsolatot tartunk fenn, érzelmi alapokon, amibe akár az is belefér, hogy a szereplők tudnak egymásról. Gyakran a kapcsolatban lévő emberek együtt is élnek, így egy közösséget alkotnak. 

Mindenkiben mást szeretünk

Ahogyan a személyiségünk is összetett, úgy a kapcsolati igényeink is lehetnek azok. Szerethetünk valakiben olyasmit, amit egy másik emberben nem találunk meg, és az is lehetséges, hogy egy másik emberrel mi magunk is mások vagyunk, más a kölcsönhatás, mást hozunk ki egymásból, s mindkét énünket szeretjük egy ilyen kapcsolat által.

Azt is, amit az egyik, azt is amit a másik partner hoz ki belőlünk. Vagyis igen, lehetünk két, vagy akár több emberbe is szerelmesek egyszerre.

Etikus ez?

A monogámia világában egy ilyen kapcsolat nehezen elképzelhető, de ha már működik, akkor működhet jól is. Ami fontos, hogy tiszta legyen a helyzet, mindenki tudja, mit kaphat és mire számíthat a másiktól. 


Via