Végre itt a tavasz: rügyeznek a fák, egyre hosszabbak a nappalok, és tombolnak a hormonok. Mégis, sokak számára a tavasz inkább a lezárásról szól. De miért szakítanak annyian tavasszal? Most egy amerikai pszichológus adta meg a választ a kérdésre.

Tavasszal mindenki könnyebben szakít

Te is érezted már a vágyat arra, hogy tavasszal megtisztíts mindent magad körül? Szeretnél egy tiszta házat, és szeretnél úgy a napos hónapokba belevágni, hogy az emberi kapcsolataidat illetően sincs több kérdőjel, inkább szabaddá teszed magad? Nos, ebben benne van a válasz arra, miért szakítanak annyian tavasszal. 

Sokan nem csupán a húsvéti nagytakarítás által akarnak megtisztulni, sokkal inkább vonzza őket, hogy az nem kívánt embereket is eltávolítsák az életükből. Tavasszal, mikor visszatérnek a meleg, fényes nappalok, és egyre rövidebbek a zord éjszakák, sokan bátrabbak lesznek, és véget vetnek a nem működő kapcsolatoknak. Az új évszakkal olyan energia áramlik az életükbe, ami sokkal könnyebbé teszi ennek a drasztikus döntésnek a meghozalatát.

Az időjárás befolyásolja a hormonokat is

Télen nem annyira sok a program, az emberek több időt töltenek az otthon melegében. Ki szeretne ezeken a fagyos napokon még magányosan is búslakodni? Nem csoda, hogy sokan ilyenkor nem mernek szakítani, mert jó érzés számukra, hogy valakire számíthatnak ezeken a sokszor komor hangulatú napokon. 

Ezen kívül, a téli szezon nincs túl jó hatással az energiáinkra sem, sokan rosszkedvűek, így télen több a veszekedés is. Ezek a téli viták pedig tavasszal megbosszulják magukat, többen is ekkor jutnak el abba a fázisba, hogy szeretnének véget vetni a mérgező mindennapoknak. 

A Refinery1 felmérésén az emberek egyetértettek abban, hogy télen sokkal inkább a párjukhoz bilincseltnek érzik magukat, amíg a tavaszt a leválás szezonjának tekintik. Danielle Forshee pszichológus szerint bizonyított, hogy a hosszabb nappalok beköszöntése közvetlen kapcsolatban áll a tavaszi szakításokkal. 

A telet mandzsettaidőszaknak nevezik, mert kevesebb a napfény, és a szervezet több melanint termel, egy olyan hormont, amely reagál a sötétségre és amitől az ember elfárad. Ezzel szemben kevesebb szerotonint termelsz, ez az a hormon, amely a boldogságért felel. Ahogy több a napfény, az agy kevesebb melanint és több szerotonint termel. Emiatt van, hogy az ember magát is kicsit jobbnak látja, sokkal jobb a kedve, és úgy érzi, készen áll valami egészen újra. 

via