2008.10.18.@ 11.10

Ha a pasi nem lép tovább

Érezted már valaha, hogy hosszú ideje tökéletes harmóniában éltek a pasiddal, úgy tűnik, hogy minden adott a boldog, közös jövőhöz, a következő fázishoz, de mégsem történik semmi? Vajon mi lehet az oka a veszteglésnek? Ennek jártunk utána.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Ritkán találkozunk olyanok párokkal, akik huzamosabb ideig boldog kapcsolatban élnek. Bár a lányok nagy része erre vágyik, mégis nehéz rátalálni a másik felünkre. Ezért amikor azt látjuk a környezetünkben, hogy évek óta együtt vannak ismerőseink, csodálkozva és hitetlenkedve hallgatjuk, ha azt állítják, hogy még nem jött el az ideje az összeköltözésnek, még nem olyan sürgős az esküvő, még nem csiszolódtak össze a gyerekvállaláshoz. Ezek a kifogások egy egyedülálló lánynak fizikailag fájnak. Vajon van az időhúzások mögött valós tartalom, vagy az ilyen emberek mindenféle tudatos életvezetés helyett élnek csupán bele a nagyvilágba?

Ha te is magadra ismertél a bevezetőben elhangzott stagnáló kapcsolat egyik szereplőjeként, és rájöttél, hogy ez tényleg nem egy ideális állapot, ideje elméláznod azon, hogy mi okozhatja a problémás helyzetet. Amennyiben elsősorban magadat okolhatod a kialakult szituációért, tégy ellene. Ha pedig a pasid a hibás, a cikk végére tisztábban látod majd, hogy min lehet, min érdemes, és min felesleges változtatnod.

Okok és megoldások

Először is, ha egy kis párkapcsolati elemzést követően az derül ki számodra, hogy a barátod az, aki a kettőtök közötti viszonyt szigorúan egy bizonyos szinten tartja és még véletlenül sem kerül olyan helyzetbe, ami komolyságra adna okot, kissé mélyebbre kell ásnod.
Amennyiben nem ismered részletesen kedvesed múltját, érdemes kipuhatolóznod, hogy a korábbi kapcsolataiban meddig ment el. Vajon mással is hasonlóan visszafogott volt? Vagy előző barátnőivel eltervezték a közös jövőt, de nem alakult túl fényesen, ezért inkább nálad már eleve visszavonulót fúj? Könnyen lehet, hogy a barátod korábban csalódott a házasságban (saját vagy más félresikerült példáján okulva), esetleg az ex-barátnője erőltetett valamit, amihez párodnak anno kicsit sem fűlött a foga. Ilyen esetekben el kell beszélgetned vele, hiszen egy tartós kapcsolatban valószínűleg mindkettőtöknek jobb lenne tudni előre, hogy milyen jövőképpel számolhattok. Nem elborzasztásképpen, de akár még a kapcsolat elején érdemes tisztázni, hogy hogyan képzelitek el magatokat 5, 10, 20 év múlva. Ha a pasinak már ekkor sem szerepelnek a gondolataiban a házasság, a közös otthon, vagy a gyerek kifejezések, akkor elég nagy bajban vagy, vagy meglehetősen rögös út vár rád, mire el tudod érni nála, hogy komolyan tervezzen veled. Ez utóbbira egyébként szinte csak akkor van esély, ha kedvesed megtalálta benned a nagy őt, vagy az évek során megérik a komolyabb döntések meghozatalára.

Az is előfordulhat, hogy a barátod egyáltalán nem tervez még, és inkább a haverjaira hallgat, akik csakis a kötöttség ellen kardoskodnak. Ki ne hallott volna már olyan reakciót egy esküvő hírére például, hogy „hogy lehet egy ilyen szép napon elrontani az életed”? Általában a fiatal férfiak nehezen veszik rá magukat a haladásra, sokuk számára szinte értelmezhetetlen a jövőidő fogalma. Ezért két dolog lehetséges: vagy válassz magadnak olyan párt, aki idősebb nálad és érettebben gondolkodik, vagy lásd be, hogy el kell telnie néhány évnek ahhoz, hogy a barátod is felzárkózzon. Ugyanis önmagában az egyáltalán nem jelent tragédiát, ha egy srác 20-25 évesen nem akar gyereket, hiszen ők ilyenkor még szintén gyerekek (tisztelet a kivételnek). Lehet, hogy a srác egyszerűen tapasztalatlan, vagy figyelmetlen, és rá kell vezetni arra, hogy bizonyos lépések meghozatala elengedhetetlen.

A fiatalkori kapcsolatokban is megvannak azok a fázisok, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a kettőtök viszonya ne laposodjon el. Ilyen például a szülőknek való bemutatás, a közös nyaralás, az összeköltözés, az otthon kialakítása, vagy akár egy közös kis háziállat felnevelése is. Ezek mind-mind olyan kis projektek, amelyek közelebb hoznak benneteket egymáshoz, és egy-egy láncszemet jelképeznek a felelősségteljes, komoly kapcsolat kialakításának folyamatában. Tehát a fiúnak sem kötelező rögtön a házasság gondolatát pedzegetni, ha el akarja mélyíteni kettőtök szerelmét. Ha a srác igazán akarja, megtalálja a módját annak, hogy különösebb elkötelezettség nélkül magához láncoljon.

Anyagi félelmek

A pszichológus szakértő szerint olyan lelki terhet is cipelhet magával az a fiatalember, aki nem hajlandó a párkapcsolat következő szintjére lépni, amely teljesen hétköznapi dolgokkal függ össze. A mai teljesítményorientált, sokszor pénzéhes világban egy húszéves férfinak komoly nehézséget okozhat, ha nem tudja anyagilag megteremteni azt a helyzetet, amellyel kedvese is elégedett lesz, illetve a környezete elismerését is elnyeri. Ezért a közös otthon kialakítására, vagy a gyermekvállalásra lényegében anyagi okok miatt nem kerül sor – még abban az esetben is, ha az érzelmi háttér, a szerelem adott a kapcsolatban.

Erre a helyzetre egyetlen megoldás lehetséges: közös erővel kell dolgoznotok az ügyön. Nem szabad elvárnod, hogy csakis a barátodra nehezedjen a pénzügyi kérdés súlya, és a legjobb, ha ezt tudtára is hozod. Ráadásul hiába keresel jóval kevesebbet, mint a kedvesed, biztosan sokat jelent neki az a kicsi is, amit hozzá tudsz tenni a közös életetekhez.

Folytatás a Cosmóban!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

Ebben a korban hajlamosak a pasik a megcsalásra

Ebben a korban hajlamosak a pasik a megcsalásra

Meghökkentő eredménnyel rukkolt elő egy amerikai kutatócsoport. Kiderült, hogy a férfiak sokkal hajlamosabbak félrekacsintgatni, amikor belépnek egy bizonyos korba!

6 mítosz az anál szexről

Mindig is érdekelt a dolog, de rettegve rezzensz össze az ötlettől, hogy kipróbáld? Néhány dolgot érdemes tisztáznod előtte, ugyanis sok téves pletyka lengi körbe a hátsó élvezet-kérdést!

Ez a 6 csillagjegy esik a lekönnyebben szerelembe

Te is azok közé tartozol, akik képesek első látásra belezúgni a kiszemeltjükbe? Csekkold, hogy rajta van-e a horoszkópod a listán!

Így éld túl a viszonzatlan szerelmet

Már egy ideje olyan srácért dobog a szíved, aki nincs annyira rápörögve a kettősötökre? Nyugi, pikk-pakk elmúlhat a szívszaggató érzés ezekkel a tippekkel!

5 jel, hogy a pasi többet akar a barátságnál

Megoszlanak a vélemények a férfi-nő barátságról, de ha ezeket a pontokat tapasztalod, akkor a sráccal nem valószínű, hogy ugyanúgy álltok a kapcsolatotokhoz! Olvasd el, mit gondolnak a szakértők!

10 kérdés, amit a pasik sosem mernének feltenni

Mindig is kíváncsi voltál, hogy mi lakozik a srácok fejében? Nem kell rajta tovább törnöd a buksidat, néhány bevállalós pasi őszintén elmesélte!

10 pasi bevallotta, hogyan mutatják ki a szerelmüket

Oké, a srácok nem a nagy szavak emberei, viszont igenis sokszor romantikusan adják a tudtodra, ha odavannak érted. Olvass el néhány nagyon cuki és őszinte vallomást!

4 hiba a kapcsolatokban, amit minden lány újból elkövet

Azt kívánod, bárcsak tudnád, hol ment félre az előző párkapcsolatod? Van néhány olyan pont, amit ha legközelebb mellőzöl, akkor sokáig leszel boldog a pasiddal.

„Ezért kezdtem viszonyba a barátom mellett”

Az egyik olvasónktól nemrég egy nagyon őszinte levelet kaptunk, amiben leírta, miért is döntött amellett, hogy megcsalja a barátját és viszonyba kezd.

Szerelmes lett kliensébe a lány, aki eladta a szüzességét

Sosem gondolt volna arra, hogy tetszeni fog neki az az üzletember, aki a legtöbb pénzt ajánlotta a szüzességért, mégis megtörtént.

4 pasi mondat, ami minden lányt elbizonytalanít

Néha nagyon rosszkor, nagyon oda nem illő dolgokat tudnak megosztani velünk, amit lehet, hogy nem is gondolnak komolyan. Lássuk, melyek azok a mondatok, amiken jogosan sértődsz meg!

5 pasi a legcikisebb randijáról vallott

A srácok az amerikai Cosmónak arról meséltek, mi volt a lekínosabb dolog, amit a lányok csináltak a randin. Némelyik sztori tényleg nagyon gáz!

7 szexfantázia, ami minden lánynak eszébe jutott már

Attól, még hogy sose olvastad A szürke ötven árnyalatát, biztos te is fantáziáltál már olyan kéjes hancúrozásról, ami feszegeti a határaid! Nincs okod elpirulni, ilyen ábrándok más csajok fejében is megfordulnak...