2008.10.18.@ 11.10

Ha a pasi nem lép tovább

Érezted már valaha, hogy hosszú ideje tökéletes harmóniában éltek a pasiddal, úgy tűnik, hogy minden adott a boldog, közös jövőhöz, a következő fázishoz, de mégsem történik semmi? Vajon mi lehet az oka a veszteglésnek? Ennek jártunk utána.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Ritkán találkozunk olyanok párokkal, akik huzamosabb ideig boldog kapcsolatban élnek. Bár a lányok nagy része erre vágyik, mégis nehéz rátalálni a másik felünkre. Ezért amikor azt látjuk a környezetünkben, hogy évek óta együtt vannak ismerőseink, csodálkozva és hitetlenkedve hallgatjuk, ha azt állítják, hogy még nem jött el az ideje az összeköltözésnek, még nem olyan sürgős az esküvő, még nem csiszolódtak össze a gyerekvállaláshoz. Ezek a kifogások egy egyedülálló lánynak fizikailag fájnak. Vajon van az időhúzások mögött valós tartalom, vagy az ilyen emberek mindenféle tudatos életvezetés helyett élnek csupán bele a nagyvilágba?

Ha te is magadra ismertél a bevezetőben elhangzott stagnáló kapcsolat egyik szereplőjeként, és rájöttél, hogy ez tényleg nem egy ideális állapot, ideje elméláznod azon, hogy mi okozhatja a problémás helyzetet. Amennyiben elsősorban magadat okolhatod a kialakult szituációért, tégy ellene. Ha pedig a pasid a hibás, a cikk végére tisztábban látod majd, hogy min lehet, min érdemes, és min felesleges változtatnod.

Okok és megoldások

Először is, ha egy kis párkapcsolati elemzést követően az derül ki számodra, hogy a barátod az, aki a kettőtök közötti viszonyt szigorúan egy bizonyos szinten tartja és még véletlenül sem kerül olyan helyzetbe, ami komolyságra adna okot, kissé mélyebbre kell ásnod.
Amennyiben nem ismered részletesen kedvesed múltját, érdemes kipuhatolóznod, hogy a korábbi kapcsolataiban meddig ment el. Vajon mással is hasonlóan visszafogott volt? Vagy előző barátnőivel eltervezték a közös jövőt, de nem alakult túl fényesen, ezért inkább nálad már eleve visszavonulót fúj? Könnyen lehet, hogy a barátod korábban csalódott a házasságban (saját vagy más félresikerült példáján okulva), esetleg az ex-barátnője erőltetett valamit, amihez párodnak anno kicsit sem fűlött a foga. Ilyen esetekben el kell beszélgetned vele, hiszen egy tartós kapcsolatban valószínűleg mindkettőtöknek jobb lenne tudni előre, hogy milyen jövőképpel számolhattok. Nem elborzasztásképpen, de akár még a kapcsolat elején érdemes tisztázni, hogy hogyan képzelitek el magatokat 5, 10, 20 év múlva. Ha a pasinak már ekkor sem szerepelnek a gondolataiban a házasság, a közös otthon, vagy a gyerek kifejezések, akkor elég nagy bajban vagy, vagy meglehetősen rögös út vár rád, mire el tudod érni nála, hogy komolyan tervezzen veled. Ez utóbbira egyébként szinte csak akkor van esély, ha kedvesed megtalálta benned a nagy őt, vagy az évek során megérik a komolyabb döntések meghozatalára.

Az is előfordulhat, hogy a barátod egyáltalán nem tervez még, és inkább a haverjaira hallgat, akik csakis a kötöttség ellen kardoskodnak. Ki ne hallott volna már olyan reakciót egy esküvő hírére például, hogy „hogy lehet egy ilyen szép napon elrontani az életed”? Általában a fiatal férfiak nehezen veszik rá magukat a haladásra, sokuk számára szinte értelmezhetetlen a jövőidő fogalma. Ezért két dolog lehetséges: vagy válassz magadnak olyan párt, aki idősebb nálad és érettebben gondolkodik, vagy lásd be, hogy el kell telnie néhány évnek ahhoz, hogy a barátod is felzárkózzon. Ugyanis önmagában az egyáltalán nem jelent tragédiát, ha egy srác 20-25 évesen nem akar gyereket, hiszen ők ilyenkor még szintén gyerekek (tisztelet a kivételnek). Lehet, hogy a srác egyszerűen tapasztalatlan, vagy figyelmetlen, és rá kell vezetni arra, hogy bizonyos lépések meghozatala elengedhetetlen.

A fiatalkori kapcsolatokban is megvannak azok a fázisok, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a kettőtök viszonya ne laposodjon el. Ilyen például a szülőknek való bemutatás, a közös nyaralás, az összeköltözés, az otthon kialakítása, vagy akár egy közös kis háziállat felnevelése is. Ezek mind-mind olyan kis projektek, amelyek közelebb hoznak benneteket egymáshoz, és egy-egy láncszemet jelképeznek a felelősségteljes, komoly kapcsolat kialakításának folyamatában. Tehát a fiúnak sem kötelező rögtön a házasság gondolatát pedzegetni, ha el akarja mélyíteni kettőtök szerelmét. Ha a srác igazán akarja, megtalálja a módját annak, hogy különösebb elkötelezettség nélkül magához láncoljon.

Anyagi félelmek

A pszichológus szakértő szerint olyan lelki terhet is cipelhet magával az a fiatalember, aki nem hajlandó a párkapcsolat következő szintjére lépni, amely teljesen hétköznapi dolgokkal függ össze. A mai teljesítményorientált, sokszor pénzéhes világban egy húszéves férfinak komoly nehézséget okozhat, ha nem tudja anyagilag megteremteni azt a helyzetet, amellyel kedvese is elégedett lesz, illetve a környezete elismerését is elnyeri. Ezért a közös otthon kialakítására, vagy a gyermekvállalásra lényegében anyagi okok miatt nem kerül sor – még abban az esetben is, ha az érzelmi háttér, a szerelem adott a kapcsolatban.

Erre a helyzetre egyetlen megoldás lehetséges: közös erővel kell dolgoznotok az ügyön. Nem szabad elvárnod, hogy csakis a barátodra nehezedjen a pénzügyi kérdés súlya, és a legjobb, ha ezt tudtára is hozod. Ráadásul hiába keresel jóval kevesebbet, mint a kedvesed, biztosan sokat jelent neki az a kicsi is, amit hozzá tudsz tenni a közös életetekhez.

Folytatás a Cosmóban!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

3 jel, hogy ideje elengedned a kalandodat

3 jel, hogy ideje elengedned a kalandodat

Legyen szó offline lovagról hivatalos kapcsolati státusz nélkül, Tinder-matchről, akivel oltári volt a szex, mielőtt be nem zavart a COVID-19, vagy a cuki fiúról, akivel végig chatelted az elmúlt hónapokat.

Ez az oka, hogy sokkal jobban élvezed a szexet, ha hangot is adsz ki közben

Viszlát, „csendes éj” típusú hancúrozások…

„Csalom a férjem, mert nem hajlandó arra, ami nekem örömöt szerez az ágyban”

Az amerikai Cosmo újságírója meghökkentő őszinteséggel írta ki magából, miért döntött a félrelépés mellett.

4 jel, hogy egy társfüggővel randizol

És ez sajnos nagyon nem egészséges...

30 cuki üzenet, ha feldobnád a pasid napját

Az biztos, hogy a telójára fog mosolyogni!

7 kérdés, amivel sokkal közelebb kerülhetsz a szerelmedhez

Extra személyes kérdések, az extra mély és bensőséges kapcsolatért.

5 ok, amiért nem alakul ki nálad az érzelmi kötődés szex közben

Egyértelmű jelzés, hogy dolgoznod kell ezen a területen.

5 nő elmesélte élete legelképesztőbb hancúrját

A Buzzfeed gyűjtötte össze a névtelen szexi vallomásokat.

7 erogén zóna, amiről eddig megfeledkeztél szex közben

Ideje kicsit kilépni a komfortzónádból!

5 biztos jel, hogy az exed vissza akar kapni

Ezekre az apróságokra nagyon figyelj oda!

4 izgalmas póz, ha kipróbálnátok hármasban

Ezeket a pózokat garantáltan mindenki élvezni fogja nemtől függetlenül!

Felnőtt tartalom!

Ezt a tartalmat csak a 18. életévüket betöltött látogatóink tekinthetik meg.
Elmúltál már 18 éves?