Lételeme a szabadság – Interjú Mészáros Árpád Zsolttal

A színpadon lázadó, szabadságszerető művész – kíváncsiak voltunk, vajon Mészáros Árpád Zsolt számára civilben is ennyire fontos-e a szabadság?

Árpi a Cosmopolitan bikinishow-ján ígér nekünk egy interjút, másnap pedig már az Operettszínház büféjében beszélgetünk. Az első kérdés adja is magát: vajon hogy tetszett a népszerű musicalszínésznek a mi bikinishow-nk?

Remekül éreztem magam a bikinshow-n! – kezdi a beszélgetést Árpi. Sok csinos fiatal közt az ember csak jól érezheti magát, és egy kicsit visszafiatalodik… Szuper volt a műsor, azután pedig több rég nem látott ismerőssel is összefutottam. És a helyszín is tetszett, nagyon színvonalas volt!

Most viszont egy másik színvonalas helyen, a Budapesti Operettszínházban beszélgetünk. Egy évvel ezelőtt ugyanitt, egy másik interjú kapcsán azt mondtad nekem, hogy akkor élvezed igazán a szerepedet, ha minél nehezebb eljátszani. Az elmúlt egy évben kaptál ilyen szerepet?

Tudod, azt szokták mondani, hogy ha nem csinálsz új darabot, akkor megpróbálod a régieket is újként megélni. Szerencsére a színház egy olyan műfaj, amely mindig más: estéről estére újjászületik az adott előadás, és ez mindig egy csoda! Visszakanyarodva a kérdésedre, legutóbb az Ibusár című darabban kaptam egy összetett szerepet: Kleisermann Mihályt és a főszereplő Jolán egyik álomfiguráját, Bajkhállóy Richardot alakítom.

Egyszer azt is hallottam tőled, hogy leginkább a negatív szereplők bőrébe szeretsz belebújni…

Igen, mert tudod, szerintem minden színész vágyik néha arra, hogy gonoszt is játszhasson. Abban mégiscsak máshogyan élhetjük ki magunkat… – nevet. Szerencsére nekem a színházban elég széles repertoárom van. Hogy csak néhány példát említsek: játszom hivatalnokot – Nyegust a Víg özvegyben, vagy Mozartot, az újító szellemű, meg nem értett zenészt, vagy az Abigélben Kuncz Ferit, aki inkább negatív szereplő.

Érdekes: ha valaki rád néz civilben, a „negatív” helyett sokkal inkább az jut eszébe, hogy íme egy pozitív, optimista srác.

Igen, pozitívan gondolkodom, és megpróbálok minden percet úgy megélni az életben, hogy az emlékezetes maradjon számomra. Ha pedig színpadon vagyok, a maximumot akarom nyújtani – de ez egyébként mindenben jellemző rám.

És a maximalizmus mellett úgy érzem, jellemez téged egy hihetetlen szabadságvágy is. Többször láttalak például görkorival elsuhanni a környéken…

Hú, milyen rég nem görkoriztam… – mosolyog. Most a lovaglás az, amiben leginkább kiélem ezt a szabadságvágyat, ahogy te fogalmaztál. Ez a sport most jött az életembe. Nyárra kaptam egy izgalmas felkérést: a Tenkes kapitányának Buga Jakabját fogom eljátszani, és lovon kell megérkeznem a siklósi várba! Nem mindennapi helyszín, nem mindennapi feladat, és úgy érzem, a produkció sem lesz szokványos. Ráadásul olyan barátokkal játszom majd, akikkel még nem dolgoztunk együtt, úgyhogy emiatt is nagyon várom már!

Aki szereti a szabadságot, mint művészként, mint magánemberként, mennyire viseli jól a kötöttségeket? Hogyan viszonyulsz például ahhoz, ha beosztják az idődet, vagy mondjuk a próbák sokaságához?

Az ember belátja, hogy akármennyire fontos is a szabadság, azért bizonyos elfoglaltságokat nem lehet nélkülözni, ha jó előadást akarunk. Többek között a próbák is ilyenek. A kötelező feladatokat szeretem minél előbb teljesíteni, de szó sincs arról, hogy az ilyesmit félvállról venném! Ezer százalékosan koncentrálok mindenre, amire kell, mert csak így lehet jó az előadás.

Túlzás, ha azt gondolom, hogy a szólókarriered is egyfajta szabadságvágy gyümölcse?

A szólókarrierem úgy indult, hogy jöttek a dalok. Most megint összegyűlt tíz-tizenkét dal, amit jó lenne ismét egy lemezen átadni a közönségnek – mondjuk októberben. De szerencsés helyzetben vagyok, mert nem sürget senki: akkor készítjük el a lemezt, amikor összejön annyi anyag. Szóval inkább azt mondanám, hogy a szabadság a szólókarrierem gyümölcse – mosolyog. De mindenben, csak úgy jó: szabadon, ahogy Mozart mondja.

Ez a magánéletedre is érvényes? Hiszen tudjuk rólad, hogy régóta párkapcsolatban élsz – ez hogyan fér össze a szabadságigényeddel?

Szerencsére fantasztikus kedvesem van, akivel igencsak összeszokott párost alkotunk: tíz éve vagyunk együtt, és a kislányunk, Rózsa két és fél éves. Persze, most is fontosak számomra a barátaim, akikkel néha lazítunk egy kicsit: elmegyünk bulizni, táncolni, rengeteget hülyéskedünk, de aztán sietek haza a családomhoz.

Számos rajongód van, ők nem próbálkoznak be néha?

Én már öreg vagyok ehhez! – nevet.

De az tény, hogy nagyon sokan várnak estéről estére a művészbejárónál, és gyakran lépni sem tudsz a csajoktól. Az ilyen mértékű rajongást hogy viseled?

Természetesen nagyon örülök ennek! Hiszen az, hogy sokan jönnek, és mindig jönnek, azt bizonyítja, hogy ez nem egy kreált rajongás. Ez is egy pozitív visszajelzés, hogy jó helyen vagyunk, jó dolgot teszünk, és szeretnek minket.

És amikor kiszabadulsz az autogramkérők gyűrűjéből, és hazamész a családodhoz, mivel töltöd az idődet? Tudjuk például, hogy jól főzöl…

Azonkívül főleg alakítom az otthonunkat és a környezetét.. Nem viccelek, tényleg! Most költöztünk ugyanis kertes házba, és imádok a ház körül tenni-venni! Lapátolok, csákányozok, betonozok…

Az otthoni munkán kívül mi minden vár még rád a közeljövőben?

Először is meg szeretnék tanulni jól lovagolni. Aztán, hogy elkészüljön a lemez októberben – úgy, ahogy mi akarjuk. És a harmadik tervem egy koncert: június 27-én Gianni Morandival lépek fel a Margitszigeten, akinek évek óta éneklem a dalait. Épp ezért nagyon várom már a közös koncertet, és biztos vagyok benne, hogy mindenki jól fog szórakozni, aki eljön!

Kapcsolódó cikkek:

Mi is díjazzuk! – Interjú Nagy Sándorral

Civilben is lázadok néha”- Interjú Szabó Kimmel Tamással

„Gátlásos srác vagyok” – Interjú Szente Vajkkal

A legszexibb magyar sportolót a nők cserkészik be

Még több

Szex-Szerelem