2009.07.14.@ 11.07

Milyen az igazi férfi? – interjú Dr. Csernus Imrével

Vajon léteznek ma még igazi férfiak? És egyáltalán mitől férfi a férfi? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ új könyvében az ország Dokija, akit elfoglaltságai miatt csak egy villáminterjú erejéig értünk el, ám ő örömmel válaszolt kérdéseinkre.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Erős, intelligens, szenvedélyes, érzelmes… Vajon ezek a jellemvonások teszik igazi férfivá a férfit? Ez a téma Dr. Csernus Imrét is régóta foglalkoztatja, ezért a nők után a pasikról is könyvet írt. A szerzőt a Cosmo.hu is a június elején megjelent műről kérdezte, de interjúnkból az is kiderül, hogy vajon ő mitől érzi férfinak magát.

Úgy tudom, amikor A férfi című könyve készült, jó néhány ismerősétől megkérdezte, mitől érzik magukat férfinak. Ön hogyan felelne erre a kérdésre?

Attól vagyok férfi, hogy nemcsak racionálisan fejlesztem magam, hanem az érzelmi intelligenciámat is. Vagyis nem szégyellem adott helyzetben kimutatni az érzéseimet verbális és nonverbális eszközökkel, legyen annak a töltete jó vagy rossz. Emellett büszke vagyok magamra, mert mindenért, amit elértem, nagyon megdolgoztam, megdolgozok. És van még egy dolog: úgy gondolom, egy pasinál a lélek stabilitása mellett a külső megfelelő ápoltsága is elengedhetetlen.

Van különbség magyar és külföldi pasik közt? Több lány ismerősöm él együtt nyugat-európai sráccal, és tőlük tudom, hogy azok a fiúk mernek pl. sírni…

Teljesen igazat adok. A külföldi pasik – persze nem mindegyik, de – teljesen másképp vannak szocializálva, és adott helyzetben mernek segítséget is kérni, ha a szívük vérzik. Tudja, külföldön más a hozzáállás az érzelmi dolgok kimondását illetően… Nekünk pedig nagyon sokat kell még azon dolgozni, hogy ne csak mutassuk, hogy van önbizalmunk, hanem ténylegesen legyen is.

Kiknek szól A férfi? Azoknak a pasiknak, akik érzik, hogy valami nincs rendben az életükben, és változtatnának, vagy azoknak a nőknek, akik mellettük állnak, és meg akarják érteni őket?

A könyv nemcsak a férfiaknak, vagyis a "férfiaknak" és nőknek, vagy "nőknek" szól, hanem valójában mindenkinek, aki szeretne önmagával békében élni úgy, hogy közben azt is megértse, hogy a boldogságot hogyan lehet elérni. Aki az érzelmi világát nem fejleszti, majd a felismert dolgokat nem viszi át következetesen az életébe, az soha nem is tapasztalja meg a felnőtteknek kijáró boldogságot.

Ön nemrég azt nyilatkozta, hogy négy dolog hiányzik a mai pasikból: a tartás, a büszkeség, az egyenesség és a bátorság. Ezek elég „komoly” jellemvonások, melyek szerintem nem változnak egyik napról a másikra. Mégis mit tehetnek a pasik, hogyan fejleszthetik ezeket?

Hát, ez ott kezdődik, hogy a pasi a férfivá válása során ki merné jelenteni, hogy ő nem istenből van, hanem emberből. Vagyis a jellembeli hibáiról, érzéseiről merne beszélni, úgy, hogy azért következetesen felelősséget is vállalna. Persze a fejlődéshez szükséges a szülők hibáinak a megfogalmazása is, hogy a "felnőtt" gyerekük azokat ne kövesse el. Ez kétségtelenül nagyon fájdalmas út, így azok, akik nem merik vállalni a fájdalmat, azok nem fognak fejlődni sem.

Mi, nők mivel segíthetjük a pasik férfivá válását – egyáltalán tudunk nekik segíteni bármiben is?

A nők nem segíthetnek igazán, mivel ez mindenkinek a saját harca. Mégis, egyvalamit tehetnek a nők: hogy a pasik kiskapuit, akik nem férfiak még, megfelelő ajánlatokkal lezárják. Ha egy pasi azt mondja, hogy ő mindent megtesz azért, hogy férfivá váljon, nagyon fontos kiszűrni azt, hogy ezt önmagáért teszi, vagy pedig megfelelési kényszerből a "meleg kályha", vagyis a pótmama, a barátnő felé. Ekkor is dönteni kell, mivel az illető nőnek is csak egy élete van. Meg egyszer harminc éves.

Fotó:Sztankó Bálint

Kapcsolódó cikkek:

A férfi – könyvbemutató a Pilinszky Caféban!

3 szuper újdonság a Könyvfesztiválról!

Minden, ami könyv!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

Ezért beszélj az exedről az első randin

Ezért beszélj az exedről az első randin

Azt gondoltad, tabu felhozni a régi idők nagy történeteit? Akkor van egy fura hírünk: szakértők szerint már rögtön az elején érdemes belevágni a dolgok közepébe!

A pasi hangjából kiderül, hogy hajlamos-e a megcsalásra 

Ezentúl bármilyen fedősztorival áll elő egy srác az életedben, könnyű dolgod lesz, ugyanis már abból tudni fogod, hogy igazat mond-e, ha csak megszólal. Olvass tovább a részletekért!

A legborzalmasabb mondatok, amiket szex közben mondtak

Gondoltad volna, hogy akár egyetlen mondat elég ahhoz, hogy tejesen lelombozd a pasidat az ágyban?

10 tanács házasoktól, amit minden szinglinek hallania kell

A legtöbb lány szerelemről, házasságról, és persze rózsaszín ködről álmodik. Kíváncsi vagy, mit mondanak erről a kötelékről azok, akiknek a kezén már ott figyel a gyűrű? Olvass tovább!

5 szokás, ami szakításhoz is vezethet

Ne gondold, hogy csak egy félrelépés vagy brutál veszekedés vethet véget a szerelmeteknek! Most eláruljuk, milyen, látszólag jelentéktelen dolgok okozhatják még a különválást, amire nem árt figyelned!

8 tipp, amit fogadj meg, ha még az exeddel élsz

Nem egyszerű dolog a szakítás, főleg akkor, ha utána nem tudtok azonnl külön utakra lépni. Ezek a tippek kötelezőek, hogy mentsd a helyzetedet!

5 szuper szexpóz, ha kezd ellaposodni a kapcsolatotok

Ugye te is szeretnéd, ha mindig szikrázna köztetek a levegő - még az ágyban is? Ez nem valami hókuszpókusz, hanem csupán egy kis felkészülés eredménye! 

5 pasi elárulta, milyen a jó csók 

Egy szuper csóktól a fejed búbjáig libabőrös leszel, de ha nem működik a puszi-kémia köztetek, akkor akár rémálommá is válhat a nyelvcsata, Olvasd el, a srácok szerint hogyan lehetsz pro!

Kiderült: ebben a korban a legjobb a szex

A legújabb kutatások szerint ma már teljesen máshogy és máskor élik meg szexualitásuk csúcsát a csajok.