Soma, a bűvész: „Az én szótáramban nem szerepel a lehetetlen.”

A Csillag születik című műsorban évekkel ezelőtt fellépett egy srác, aki a mobiltelefonja segítségével rendkívül mókás színpadi showt, bűvészmutatványokat adott elő. Ő Hajnóczy Soma, aki mára a legfiatalabb és ez idáig hazánk egyetlen bűvész világbajnoka. Teljesítménye bravúros, ezért nem volt kérdés, hogy helyet kap-e a cosmo.hu hasábjain.

 

Egy mosolygós, bár kissé nyúzott srác érkezik a megbeszélt időpontban a találkozónk helyszínére. Amint lehuppan, ömlik belőle a szó, röpködnek a poénok, és már előre felveti: szívesen mutat nekem egy-két trükköt az interjú után.
 
Nem mertelek volna megkérni, mert azt gondoltam, biztos mindenki ezzel nyaggat.
 
Ha megtudják, hogy bűvész vagyok, akkor így van, de azért szívesen teszem. Van, amikor persze már kissé zavaró, meg kicsit fárasztóak a poénok. Mint például az, hogy „nem ülnék le veled kártyázni, mert biztos trükközöl”. De ezekre már vannak jól bevált vicces válaszaim, amivel kicsit le tudom szerelni az embereket.
 
A tehetségkutató műsorban sokan láthattak. Megismernek azóta is az utcán?
 
Ritkán, de nem is hiányzik. Nem vagyok egy bulvársztár-típus. Örülök, hogy a bűvészet egyre felkapottabb itthon, de ennek nem arról kell szólnia, hogy mi mit csinálunk a magánéletünkben.
 
Azért a sajtó most biztos felkapott, hogy a pekingi világbajnokságot megnyerted.
 
Mióta haza jöttem, reggeltől estig interjút adok hol tévéknek, hol magazinoknak. Mondogatták, hogy 180 fokos fordulatot fog venni az életem, és így is lett.
 
Azért te sem világbajnokként jöttél a világra. Hogy lesz valakiből bűvész?
 
Hat éves koromban a családommal elmentünk egy előadásra, és engem hívott fel a bűvész a színpadra egy produkcióhoz. Ez már önmagában is nagy élmény egy kisfiúnak, de az különösen, hogy betett egy dobozba, és eltüntetett. Persze végül visszaadott a szüleimnek, de abban a pillanatban ez szerelem lett, és azóta ez az életem.
 
Hol lehet ezt tanulni?
 
Ahhoz, hogy valakiből bűvész legyen, szükség van egy mesterre. Először a családnak tartottam amatőr előadásokat, azután elkerültem az akkori mesteremhez. Majd szép lassan kialakítottam a saját stílusomat, előadásaimat. Mindeközben pedig a Műszaki Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi karán végeztem, illetve még hátra van a diplomamunkám.
 
Lehet, hogy egyszer még komoly közgazdász leszel?
 
Ez kicsit távol áll tőlem, nem tudok beülni egy irodába. És hogy őszinte legyek, nem is nagyon ajánlanám magam senkinek, mint közgazdászt (nevet). Fogalmazzunk úgy, hogy azért időnként kellett „varázsolnom” a vizsgákon.
 
Most hogy világbajnok lettél, szóba jön egyáltalán civil foglalkozás?
 
Én ezt szeretném csinálni, ez a hivatásom. Most új kapuk nyíltak meg előttem. A világbajnokság, más néven a bűvészet olimpiája, melyet minden három évben rendeznek meg, a szakma legnívósabb versenye.
 
Ahhoz, hogy ide juss, más megmérettetéseken is részt kellett venned?
 
Igen, sok versenyt nyertem az elmúlt három évben, így ismert lettem a bűvész szakmában. De tavaly ősszel indult be igazán, amikor az olasz bajnokságot megnyertem, majd ez év márciusában Las Vegasban és Svájcban is győzedelmeskedtem. Ezek igen neves versenyek, mondhatni szinte mindent elvittem, amit lehetett.
 
Akkor abszolút esélyesként mentél ki a világbajnokságra. Nem volt ez teher?
 
Nem éreztem annak. Több kategóriában indulunk, és mindenkinek van tíz perce, hogy bemutassa a műsorát. Én az általános bűvészet kategóriában indultam, ami a legnagyobb, itt indul a legtöbb versenyző. Ebben magasan én lettem az első. Ekkor már nyugodt voltam. A kategória győzteseiből pedig van egy szuperdöntő. Ennek úgy mentem neki, mint egy fontosabb bemutatónak, hiszen már bizonyítottam.
 
Akkor ezek szerint tudtad, hogy nyerni fogsz?
 
Egyáltalán nem, sőt, kilencvenkilenc százalékig biztos voltam benne, hogy nem én kapom a fődíjat. Amikor mégis az én nevemet mondták, az fantasztikus volt. Teljes extázis.
 
Ez mekkora változást hozott most az életedbe?
 
Eddig is sok rendezvényen és gálaműsoron léptem fel itthon és külföldön, ez továbbra is így van. Holnap Japánba megyek, de az egész nyár vége és az ősz tele van fellépésekkel.
 
Ezek mellett van időd nyaralni?
 
Nem sok. Ezért is a Balaton az igazi Riviéra számomra, mert a világon mindenhova eljutok. Az a kikapcsolódás, ha a haverokkal lehetek, megiszunk néhány sört, beszélgetünk. És a barátnőmmel is igyekszem sokat együtt lenni, mikor itthon vagyok.
 
Apropó barátnő: lehet csajozni a bűvészkedéssel?
 
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem, mert kiválóan lehet, megkönnyíti ugyanis az ismerkedést. Már csak azért is, mert komoly személyiségformáló hatása van a bűvészkedésnek: bár soha nem voltam igazán zárkózott, de a bűvészkedés sokkal nyitottabbá és közvetlenebbé tett.
 
A mostani kedvesedet is egy bűvésztrükkel csábítottad el? Vagy ő is szakmabeli?
 
Nem szakmabeli, és mutatványokat sem vetettem be. Csak szimplán egy házibuliban találkoztunk.
 
Egy ilyen buliban a barátok még kérik a mutatványokat?
 
Már nem, de azért néha szeretem őket is meglepni egy-egy trükkel. Idegenek ha kérik, akkor mutatok valamit. De már az is előfordult, hogy poénból odamentem valakihez, és megkérdeztem, hogy akar-e csodát látni, és persze akart.
 
Mi lehet a titka annak, hogy ilyen fiatalon ekkora sikereket értél el?
 
Félelmetes mennyiségű gyakorlás van mögöttem, és soha nem elégedtem meg. Mindennap hosszú órákon keresztül öltönyben, nyakkendőben újra és újra gyakoroltam azt a számot, amivel nyertem. Hiszem, hogy kitartó munkával, lelkesedéssel, pozitív hozzáállással bármit el lehet érni, amit szeretnénk. Az én szótáramban nem szerepel a lehetetlen. Amit az ember elképzel, az meg is valósulhat.
 
Ilyen fiatalon a csúcson vagy. Mi jöhet még?
 
Azzal, hogy világbajnok lettem, és még ismertebb, van rá lehetőségem, hogy a magyar bűvészéletet kicsit megnyissam a nagyközönség előtt. Célom, hogy minél többekhez eljusson, és lássák, hogy ez ma már nem csak a cilinderről és a nyúlról szól, amit a végtelenségig tisztelek, de eljárt felette az idő. Többek közt ezért is tervezzük két nagyon kedves barátommal, Holcz Gáborral és Kelle Botonddal, akik kiváló bűvészek, hogy novembertől beindítunk egy illúzió-humorszínházat. És persze közben minden mennyiségben bűvészkedés, hiszen ez az életem.
 
Soma természetesen megtartotta ígéretét, és néhány trükkel engem is megörvendeztetett. Ha te is kíváncsi vagy rá, mit tud, akkor kattints a www.somashow.com weboldalra!

Kapcsolódó cikkek:

 

 

 

Még több

Szex-Szerelem