Egy igazi csapatjátékos – interjú Kalovits Gáborral

Kalovits Gábor a Budapest Cowboys nevű amerikai focicsapat játékosa, ám ez már a sokadik állomás életében. Egy biztos, nem vesztegeti az idejét olyasmire, amit nem teljes szívből csinál. Így csöppent bele már oly sok mindenbe, és éppen ezért maradt meg ennél a férfias sportnál.

Az amerikai foci előtt korábban modellkedtél is. Hogyan kerültél bele ebbe a szakmába?

A húgom modellkedett, és egyszer megkért, hogy vigyem el egy válogatásra. Mint később kiderült, az volt a célja, hogy engem is bevigyen. Ott kaptam meg életem első reklámfilm szerepét. Nem hittem, hogy engem választanak, úgyhogy nagyon meglepődtem, amikor megtudtam a hírt. Kíváncsiságból végigcsináltam. Később kifutón és reklámfilmekben szerepeltem, bár sosem éreztem magam igazán modellnek. Egészen fiatal korom óta dolgoztam, és csak akkor mentem modellkedni, ha hívtak és volt rá időm. Egyszer kimentem Milánóba szerencsét próbálni. Ott beválogattak egy Armani bemutatóra, de kicsik voltak rám a ruhák, ezért nem szerepelhettem a kifutón. Én még a régi modellgenerációval dolgoztam együtt, az egy nagyon jó csapat volt. De ez az időszak lassan lecsengett, ahogy egyre komolyabb munkahelyeken dolgoztam. A mai napig előfordul, hogy hívnak valahova, és ha van kedvem és időm, akkor elvállalom.

 
A modellkedés és az amerikai foci elég távol állnak egymástól. Hogyhogy két ilyen különböző területen próbáltad ki magad?
 
Ez a két dolog még mindig csak egy kis szelete annak, amit eddig csináltam életemben. Gyerekként a nyaraim nagy részét Balatonon töltöttem, és ebből adódott, hogy tizennégy éves koromban vendéglátással kezdtem. Az első nyáron minden nap hattól éjfélig mosogattam, a következő évben pincér voltam, majd pultos, később pedig dj és bármixer, sőt, még limuzinsofőrként is dolgoztam. Ezután kipróbáltam magam a biztosítás területén, de az nem igazán tetszett. Később zenekarokat menedzseltem, albumokat csináltunk és fellépéseket szerveztünk, majd televízióműsorokat készítettünk, a Szigeten pedig a Nagyszínpad hang- és fénytechnikájáért feleltünk. Aztán megszerveztem egy Placido Domingo koncertet, ami fantasztikus élmény volt. Amikor ezt a vonalat is abbahagytam, akkor pedig marketing és pr területen kezdtem dolgozni.
 
Mi az oka annak, hogy ilyen sok mindenbe belevágtad a fejszédet? Nem találtad az utad, vagy csupán minden tetszett egy kicsit?
 
Minden tetszett egy kicsit, és mindent addig csináltam, amíg élveztem. Mindig találtam olyan szakmát, ami éppen nagyon érdekelt. Így reggelente úgy keltem fel, hogy szeretek azzal foglalkozni, ami előttem áll. Amikor már nem kötött le egy munka, és nem teljes szívből csináltam, akkor más után néztem. Így voltam a kosárlabdával is, körülbelül huszonöt évig űztem azt a sportot.
 
Hogyan találkoztál az amerikai focival?
 
Talán egy filmben láttam először, majd elkezdtem meccseket nézni. Később hallottam, hogy Magyarországon is van amerikai focicsapat, és elmentem egy edzésre. A Cowboysnál már a legelső alkalommal jó volt a benyomásom: szuper társaságot és egyben egy rendkívül befogadó közösséget találtam, emellett tetszett, hogy ez egy férfias, ugyanakkor taktikus sport. Az első edzés után nem is volt kérdés, hogy ezt fogom csinálni.
 
Mennyire szükséges ennél a sportágnál az, hogy emberileg is egymásra hangolódjatok a csapattársakkal?
 
Rengeteget számít. Egy játék alatt a legtöbbször ugyanis az a dolgunk, hogy a csapattársunkért megtegyünk valamit. Például az előtted lévő embert blokkolnod kell, hogy a mögötted jövő társadnak legyen helye, és a csapat teljesíteni tudja a feladatot. Ehhez ismerni kell a többiek mozgását, gondolkodását, erejét és ügyességét. Az én posztomon játszik egy srác, akivel rendkívül különbözünk mind alkatilag, mind gondolkodásmódban, a pályán mégis nagyon megértjük egymást. A mi kettősünk éppen attől erős, hogy nagyon sokat megteszünk egymásért.
 
Hogyan ünnepel a csapat, amikor megnyertek egy mérkőzést?
 
Csúnyán (nevet). Persze némi alkohol is fogy ilyenkor. Én vagyok az egyetlen, aki soha nem iszik, ezért gyakran elvállalom a sofőr szerepét. Amikor ötven-hatvan amerikai focis elmegy bulizni, az azért hangos tud lenni.
 
Hogyan viszonyultok egymáshoz a többi csapat tagjaival?
 
Általában jóban vagyunk velük. Persze ellentétek mindenütt vannak, de az ellenségeskedésnek sosem voltam híve. Nekem nincsenek ellenségeim, csak ellenfeleim. Ha összefutunk valakivel egy másik csapatból, akkor előfordul, hogy elbeszélgetünk vagy bulizunk egy jót.
 
Mennyire tudod összeegyeztetni az amerikai focit a munkahelyi teendőkkel?
 
Abszolút megfér a kettő egymás mellett. Az edzések esténként, a mérkőzések pedig hétvégenként vannak, így nem ütik egymást. Néha persze akad olyan helyzet, hogy a munkám miatt külföldön van dolgom, hétvégén pedig meccsem lenne, ilyenkor a munka az első. Előfordult azonban olyan is, hogy későbbi géppel utaztam egy külföldi megbeszélésre, mint a kollégáim, így még itthon tudtam maradni a meccsen. Bár akkor egy másodpercet sem aludtam, de legalább részt vehettem a játékban.
 
Nagyon elszánt vagy.
 
Persze, de ezt nem is lehet másként csinálni.
 
Az amerikai foci hazájában máshogy zajlik egy mérkőzés, mint Magyarországon?
 
Ott ez egy családi szórakozás. Volt szerencsém eljutni több meccsre is kint, és láthattam, hogyan készül az egész város egy mérkőzésre. Ha délután egykor kezdődik a meccs, akkor reggel tízkor már sorakoznak az emberek a parkolóban. Kitesznek lepedőt és székeket, az apukák sütögetik a kocsiból előhúzott grillen a kolbászt és a hamburgert, az anyukák trécselnek, a gyerekek pedig labdáznak. Még a két ellenfél csapat szurkolói is elsörözgetnek egymással.
 
Többségében férfi vagy női szurkolóitok vannak?
 
Ez jó kérdés, ritkán nézem ugyanis a nézőteret. De általában a pasik azok, akik azért jönnek ki, mert szeretik az amerikai focit, a nők inkább a játékosok rokonai vagy barátnői. De általában ők is megkedvelik ezeket a mérkőzéseket. Ha minden pozitívan alakul, vagyis jól sikerül a meccs, kellemes az idő és a nézőtéri hangulat, akkor könnyen lehet, hogy máskor is el fognak jönni.
 
A nők ujjongása vajon a játéknak szól vagy a játékosoknak?
 
Szeretném azt hinni, hogy a játéknak, de kevés elkötelezett sportrajongó nőt találni, aki az amerikai foci minden csínját-bínját érti és értékeli. Biztos megvan a varázsa a férfias légkörnek is, családtagoknál vagy barátnők esetében pedig nyilván az adott személy miatt nézik meg a mérkőzést.
 
Mitől más számodra az amerikai foci, mint más sportág?
 
Egyrészt egy szerelmet nem lehet magyarázni. De ha ésszel belegondolok, akkor talán azért, mert itt érvényesül legjobban a csapatszellem. Nagyon sok függ attól, hogy mit tesz meg egymásért az a tizenegy ember a pályán. Épp emiatt egy nagyon szép sport: kemény, de nem agy nélkül az.

Fotó: Kudász Gábor Arion

 

 

Még több

Szex-Szerelem