2009.09.30.@ 11.09

Honnan tudhatod, hogy vége?

Vannak esetek, amikor egyértelmű, hogy mikor van vége egy kapcsolatnak. Például ha a másik fél mondja ki a fájdalmas szavakat, vagy ha egy harmadik fél jelenik meg a színen. De mi van akkor, amikor nem egyértelmű, hogy nem működik jól egy kapcsolat? Honnan tudni azt, hogy a szenvedés nem átmeneti, hanem már a vége egy kapcsolatnak? Mikor kell időben kiszállni, és egyáltalán létezik-e jól időzített szakítás?

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A legtökéletesebb kapcsolatokban is vannak viták. Azonban itt olyan esetekről van szó, amikor végérvényesen elromlott valami. Csak nem tudjuk, vagy nem akarjuk felismerni. Ha a szenvedés belopta magát a hétköznapokba, ha állandóan kétségek gyötörnek, és esténként úgy hajtod a fejedet a párnára, hogy nem érzed stabilnak a kapcsolatot, akkor érdemes számvetést készíteni. A Cosmo.hu most megmutatja, hogy mikor kell komolyan elgondolkodni.

 
A „se veled, se nélküled” szindróma
 
Vannak párok, akik mindennap majd’ szétszedik egymást, annyira veszekednek a legapróbb butaságokon, majd este olyan szerelmesen bújnak ágyba, mintha misem történt volna. Azonban akadnak olyan párok is, akiknél minden hatodik hónapban veri ki valami a biztosítékot, és valamilyen lényegtelen dolog miatt vágják dühösen egymás fejéhez, hogy már nem olyan nagy a szerelem, mint négy szakítással ezelőtt. A fájdalmas és hisztériás elválás után eltűnnek egy időre, majd pár hónap elteltével úgy turbékolnak, mintha nem tudnának egymás nélkül élni, és az összeköltözést tervezgetik. Mi ilyenkor a megoldás?
 
Az énvédő mechanizmus
 
Ezek a kapcsolatok általában nem kiegyensúlyozottak, és gyakran hosszú távon sem működnek. Mivel a párok tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy a sokadik kibékülés igencsak ciki a megannyi átbőgött éjszaka és barátokra öntött végeláthatatlan panaszáradat miatt, ezért beindul az úgynevezett énvédő mechanizmus. Ennek lényege, hogy az ember igazolja saját maga számára a rossz tetteit. Mivel nagyon nehéz magunknak beismerni, hogy hibáztunk, így külső tényezőket kezdünk a hiba forrásaként megnevezni. Ezzel próbáljuk elkerülni a kudarcot, és kivonni magunkat a felelősség alól.
 
Ennek egyik legjellemzőbb vonása, hogy önmagunknak is hazudunk. Amikor valaki azt állítja, hogy minden megváltozott, és sokkal jobb, mint eddig volt, az az esetek döntő többségében nem igaz. Érdemes tehát hidegfejjel átgondolni, hogy megéri-e egy olyan kapcsolatban élni, ami hazugságokra épül, és amit az állandó veszekedés és feszültség ural. Ez ugyanis ok lehet a végleges szakításra.
 
Attól még, hogy el van felejtve, megtörtént
 
Ha becsaptak, hazudtak vagy félrevezettek, akkor még nem biztos, hogy kapásból feladsz jó néhány együtt töltött évet. Ez is attól függ, hogy mekkorát hazudtak, és az elmúlt időszakban hányszor csaptak be. Egy biztos: ha ez rendszeresen megtörténik, akkor ideje elgondolkodni azon, hogy mit keresel egy olyan kapcsolatban, ahol nem becsülnek meg annyira, hogy őszintén és egyenlő félként bánjanak veled. Ne feledd! Ha egy kiderült hazugság után mindketten úgy tesztek, mintha meg sem történt volna, attól még ugyanúgy becsaptak!
 
És te hogy vagy?
 
Hányszor tetted fel magadnak ezt a kérdést az utóbbi időben? Ha egyszer sem, akkor most itt az ideje, hogy megtedd! Ha a lelked mélyén érzed, hogy valami nincs rendben a párod és közted, akkor ideje átgondolni, hogy vajon megéri-e egy olyan kapcsolatban tengődni, ami több bizonytalanságot és potenciális lelki betegséget hordoz magában, mint amennyi örömet.
 
Ha egyfolytában azt sulykolják beléd, hogy nem vitted semmire…
 
Vannak olyan maximalista pasik, akik életét mindig a verseny határozza meg. Jobbnak lenni, többnek lenni, többet keresni, eltartani. Ez hajtja őket mindig előre. Ha a te párod is maximalista, azzal még alapvetően nincs probléma. Azonban ha a versenyszellem már túlzott mértékű, és ezt abban éli ki, hogy minden egyes adandó alkalommal tudomásodra hozza, hogy te nem vitted semmire, akkor itt az ideje, hogy ne pirulj bele a fejmosásba, hanem vedd fel a kesztyűt, és védd meg magad! Ha sokszori próbálkozás után sem tudod letörni a fickó hatalmas egóját, akkor keress inkább olyan valakit, aki úgy szeret és úgy becsül meg, ahogy vagy!
 
Létezik jól időzített szakítás?
 
Mindig jól időzített egy szakítás, amikor már úgy érzed, hogy jobb lenne továbblépni, mert még egyedül is jobb, mint ketten egy rossz kapcsolatban. Szakításkor sokszor úgy érezhetjük, hogy ezt a nehéz lépést meg kellett volna tenni már sokkal korábban. Emiatt azonban ne fájjon a fejed! A legfontosabb, hogyha megtetted az első lépést, akkor konzekvensen tarts ki elhatározásod mellett, hisz valószínűleg nagyon nehéz, de megalapozott döntést hoztál!

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

 
 

 

 

Címkék: hogy honnan tudhatod vége

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

Ezért fontosabb a második randi, mint az első

Ezért fontosabb a második randi, mint az első

Ideje az első randi trónfosztásának!

Felnőtt tartalom!

Ezt a tartalmat csak a 18. életévüket betöltött látogatóink tekinthetik meg.
Elmúltál már 18 éves?