2009.09.30.@ 11.09

Honnan tudhatod, hogy vége?

Vannak esetek, amikor egyértelmű, hogy mikor van vége egy kapcsolatnak. Például ha a másik fél mondja ki a fájdalmas szavakat, vagy ha egy harmadik fél jelenik meg a színen. De mi van akkor, amikor nem egyértelmű, hogy nem működik jól egy kapcsolat? Honnan tudni azt, hogy a szenvedés nem átmeneti, hanem már a vége egy kapcsolatnak? Mikor kell időben kiszállni, és egyáltalán létezik-e jól időzített szakítás?

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A legtökéletesebb kapcsolatokban is vannak viták. Azonban itt olyan esetekről van szó, amikor végérvényesen elromlott valami. Csak nem tudjuk, vagy nem akarjuk felismerni. Ha a szenvedés belopta magát a hétköznapokba, ha állandóan kétségek gyötörnek, és esténként úgy hajtod a fejedet a párnára, hogy nem érzed stabilnak a kapcsolatot, akkor érdemes számvetést készíteni. A Cosmo.hu most megmutatja, hogy mikor kell komolyan elgondolkodni.

 
A „se veled, se nélküled” szindróma
 
Vannak párok, akik mindennap majd’ szétszedik egymást, annyira veszekednek a legapróbb butaságokon, majd este olyan szerelmesen bújnak ágyba, mintha misem történt volna. Azonban akadnak olyan párok is, akiknél minden hatodik hónapban veri ki valami a biztosítékot, és valamilyen lényegtelen dolog miatt vágják dühösen egymás fejéhez, hogy már nem olyan nagy a szerelem, mint négy szakítással ezelőtt. A fájdalmas és hisztériás elválás után eltűnnek egy időre, majd pár hónap elteltével úgy turbékolnak, mintha nem tudnának egymás nélkül élni, és az összeköltözést tervezgetik. Mi ilyenkor a megoldás?
 
Az énvédő mechanizmus
 
Ezek a kapcsolatok általában nem kiegyensúlyozottak, és gyakran hosszú távon sem működnek. Mivel a párok tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy a sokadik kibékülés igencsak ciki a megannyi átbőgött éjszaka és barátokra öntött végeláthatatlan panaszáradat miatt, ezért beindul az úgynevezett énvédő mechanizmus. Ennek lényege, hogy az ember igazolja saját maga számára a rossz tetteit. Mivel nagyon nehéz magunknak beismerni, hogy hibáztunk, így külső tényezőket kezdünk a hiba forrásaként megnevezni. Ezzel próbáljuk elkerülni a kudarcot, és kivonni magunkat a felelősség alól.
 
Ennek egyik legjellemzőbb vonása, hogy önmagunknak is hazudunk. Amikor valaki azt állítja, hogy minden megváltozott, és sokkal jobb, mint eddig volt, az az esetek döntő többségében nem igaz. Érdemes tehát hidegfejjel átgondolni, hogy megéri-e egy olyan kapcsolatban élni, ami hazugságokra épül, és amit az állandó veszekedés és feszültség ural. Ez ugyanis ok lehet a végleges szakításra.
 
Attól még, hogy el van felejtve, megtörtént
 
Ha becsaptak, hazudtak vagy félrevezettek, akkor még nem biztos, hogy kapásból feladsz jó néhány együtt töltött évet. Ez is attól függ, hogy mekkorát hazudtak, és az elmúlt időszakban hányszor csaptak be. Egy biztos: ha ez rendszeresen megtörténik, akkor ideje elgondolkodni azon, hogy mit keresel egy olyan kapcsolatban, ahol nem becsülnek meg annyira, hogy őszintén és egyenlő félként bánjanak veled. Ne feledd! Ha egy kiderült hazugság után mindketten úgy tesztek, mintha meg sem történt volna, attól még ugyanúgy becsaptak!
 
És te hogy vagy?
 
Hányszor tetted fel magadnak ezt a kérdést az utóbbi időben? Ha egyszer sem, akkor most itt az ideje, hogy megtedd! Ha a lelked mélyén érzed, hogy valami nincs rendben a párod és közted, akkor ideje átgondolni, hogy vajon megéri-e egy olyan kapcsolatban tengődni, ami több bizonytalanságot és potenciális lelki betegséget hordoz magában, mint amennyi örömet.
 
Ha egyfolytában azt sulykolják beléd, hogy nem vitted semmire…
 
Vannak olyan maximalista pasik, akik életét mindig a verseny határozza meg. Jobbnak lenni, többnek lenni, többet keresni, eltartani. Ez hajtja őket mindig előre. Ha a te párod is maximalista, azzal még alapvetően nincs probléma. Azonban ha a versenyszellem már túlzott mértékű, és ezt abban éli ki, hogy minden egyes adandó alkalommal tudomásodra hozza, hogy te nem vitted semmire, akkor itt az ideje, hogy ne pirulj bele a fejmosásba, hanem vedd fel a kesztyűt, és védd meg magad! Ha sokszori próbálkozás után sem tudod letörni a fickó hatalmas egóját, akkor keress inkább olyan valakit, aki úgy szeret és úgy becsül meg, ahogy vagy!
 
Létezik jól időzített szakítás?
 
Mindig jól időzített egy szakítás, amikor már úgy érzed, hogy jobb lenne továbblépni, mert még egyedül is jobb, mint ketten egy rossz kapcsolatban. Szakításkor sokszor úgy érezhetjük, hogy ezt a nehéz lépést meg kellett volna tenni már sokkal korábban. Emiatt azonban ne fájjon a fejed! A legfontosabb, hogyha megtetted az első lépést, akkor konzekvensen tarts ki elhatározásod mellett, hisz valószínűleg nagyon nehéz, de megalapozott döntést hoztál!

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

 
 

 

 

Címkék: hogy honnan tudhatod vége

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

Ezt a dolgot, mindig tedd meg szex előtt

Ezt a dolgot, mindig tedd meg szex előtt

Meghökkentő tanulmánnyal rukkoltak elő a drezdai egyetem kutatói, kiderült, hogyan tudod bebiztosítani az orgazmusodat, mielőtt hancúrozásra kerül a sor!

Így maradj független, ha kapcsolatban vagy

Kezd komolyodni a nyári flörtöd, pedig megfogadtad, hogy most egy ideig magadra koncentrálsz? Ne zavard el a szőke herceget, így is lehetsz főszereplő a történetedben.

Csillagjegyek, amik utálnak szinglik lenni

Amikor épp nincs pasi az életedben úgy érzed, nem is érdemes tovább élni? Talán ezúttal is a csillagjegyed kavar bele az érzéseidbe!

Egyre biztosabb, hogy ő Jennifer Lawrence új pasija

A színésznő egyre többször mutatkozik együtt egy műkereskedővel, akivel láthatólag a legutóbbi randijuk is nagyon jól sikerült!

5 szerelmeslevél, amitől könnybe lábad a szemed

Ha eddig azt gondoltad, hogy a romantikus, rózsaszín felhőkben úszó, nagybetűs szerelem nem létezik, ezek a cuki sorok majd bizonyítják az ellenkezőjét! Öt csaj most megmutatja, milyen szívhez szólólevelet kapott a pasijától.

6 jel, hogy megtaláltad a nagy Ő-t

Folyton pillangók bizseregnek a pocidban és a mennyekben érzed magadat vele? Akkor bizony esélyes, hogy „Az igazi” csöppent bele az életedbe!

5 jel, hogy egy ideig szinglinek kellene lenned

Mielőtt belevágnál valami komolyabba a nyári flörtöddel, gondold át ezeket a pontokat, mert lehet inkább egy kis Szex és New Yorkos szinglicsaj életre van szükséged.

Létezik egészséges megcsalás?

Nagyon nehéz elképzelni, hogy van olyan kapcsolat, aminek jót tesz egy félrelépés. Ennek ellenére ilyen is előfordul… Most mindent megtudhatsz a hűtlenség pszichológiájáról!

Ezért kívánod a szexet a menstruáció alatt

Észrevetted már, hogy azokon a nyűgös napokon elég, hogy elinduljon egy szexi szám a lejátszási listádon és te azonnal ráugranál a pasidra? Előzetesen annyit elárulunk, hogy megint a biológia tehet róla.

4 jel, hogy nem az igazival randizgatsz

Ha csekkolod ezt a listát, tudni fogod, a megfelelő sráccal találkozgatsz-e vagy érdemes még most az elején kiszállnod a dologból!

„Elmondtam a legjobb barátomnak, hogy megcsalták, ez történt”

Nem egyszerű közölni a rossz hírt, de kitalálni sem egyszerű, hogy egyáltalán a te felelősséged-e elmondani valakinek, ha megcsalják.

Súlyos következményekkel járhat a vaginafiatalítás

Elképesztő botrány pattant ki az Egyesült Államokban, ahol egyre több nő végeztet magán vaginafiatalítást! A szakemberek szerint ugyanis a kezelés veszélyes következményekkel is járhat!

Egy évig nem szexelt, ez történt

Most őszintén, el tudod képzelni, hogy egy teljes éven át megvond magadtól az Ó-élményt? Képzeld, egy lány bevállalta a szexmentes napokat, és egészen meglepő dolgot tapasztalt!

Felnőtt tartalom!

Ezt a tartalmat csak a 18. életévüket betöltött látogatóink tekinthetik meg.
Elmúltál már 18 éves?