2010.01.18.@ 09.01

Cyberszexfüggésben szenvedsz?

Ha hús-vér párod ölelése közben virtuális testek hoznak lázba, netán édes szuszogása mellől éjjelente kiszöksz a dolgozószobába, hogy korhatáros filmekre kéjelegj, ha egyedül élsz, és létfontosságú rituáléddá válik, hogy komputerpasik erotikus csípőmozdulataiban gyönyörködhess, ha erős hiányérzet kínoz, ha rövid ideig nélkülöznöd kell a szexet, ha állandóan ezen jár az eszed, ez a cikk neked is szól.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mit kell tudnod erről a betegségről?

A függőség (dependencia) ellenállhatatlan szükségletet jelent egy helyzetre, tárgyra, személyre vagy kapcsolatra vonatkoztatva. A szexuális függőség kiszolgáltatja az érintett egyént egy partnernek, egy szexuális kapcsolat sajátos formájának vagy egy képzeleten alapuló szexuális tevékenységnek.
A legtöbb függőséghez hasonlóan ez a fajta szenvedély is úgy alakul ki, hogy az ember valamit kompenzálni, felejteni, pótolni próbál. Gyakran a gyermekkorban gyökerezik a probléma megfejtése, okozója lehet akár a korai szexuális élet megkezdése vagy bármilyen egyéb jellegű szexuális trauma, kapcsolati törés is. Egy fokozatosan kialakuló betegségről beszélünk, hisz senki sem válik egyik napról a másikra szexfüggővé.

Tény, hogy naponta több millió ember lóg a világhálón pusztán azért, hogy szexuális kapcsolatot létesítsen a másikkal, a személyes találkozás legcsekélyebb igénye nélkül.
Az ennek hatására megváltozott szexuális kultúra elhozta a cyberszex forradalmát: bárki bármit megtehet kielégülése érdekében, anélkül, hogy akár egy métert is mozdulna, vagy különösebb erőfeszítéseket tenne érte. A vonzó anonimitás sokakat izgat, valamint biztonságosabb így örömhöz jutni, nincs fertőzésveszély, legalábbis testi értelemben.
A cyberszex egy változatos, könnyen elérhető önkielégítési móddá vált, hatásmechanizmusa társadalmi értelemben roppant káros, mint például a fokozódó izoláció, az emberek kötődési képtelensége, a kapcsolatok tömeges kudarca.

Hozzád internethűtlen a kedvesed?

A háló alattomos módon kúszik be mikrokörnyezetünkbe, térhódítása lassan kiöli fejünkből a romantika vágyát, az érintés, az ölelés meghitt és bensőséges fontosságát. A szédítő kínálat hatására te is simán háttérbe szorulhatsz, a titkos cyberszerető egyre nagyobb életteret követelhet magának párod életében.
Az anonimitás, egy tetszőleges és elképzelt személyiség felvétele, a gátlások túllépése izgató lehet a pasid számára. Itt nem lehet beégni, nem kell a másikra figyelni, mindig jól lehet teljesíteni, a változatosság amúgy meg gyönyörködtet.
Azt veszed észre, hogy egyre kevesebbszer tértek be közösen a hálószobába, „határidős munkám van” szólammal a gépet üti hajnalig (talán sajnálod is szegényt), együttléteitek gépiesednek, állandósulnak a veszekedések? Bizonyos idő elteltével vagy lebukik, vagy elkezded magadat hibáztatni, önértékelési problémáid lesznek, és nem érted, hogy ami eddig jól működött, azt most miért nem.

Látható függőségi jelek

A férfiakkal ellentétben a nők inkább az élő dolgok helyettesítésére használják az internetszexet, mivel a szociális állapotok és a szokások nem adnak számukra elégséges lehetőséget fantáziájuk megvalósítására.

Noha az önkielégítés önmagában véve egy normális dolog, ám ha kényszeressé válik, azaz nem tudja valaki ezt kordában tartani, akkor már jelenthet valódi betegséget. Fixálódik a kivételes (vagy bizarr) szexuális igény, és rászokást, függést eredményez. A rendszeresség, a halmozott fogyasztás könnyen vezethet előbb-utóbb megszokáshoz, a hasonló kielégülés eléréséhez az ingerek erősítése szükséges. A legsúlyosabb dependencia esetében az érintett már törvénybe ütköző módon elégíti ki vágyait, ami már ijesztőnek hangzik.

Szexfüggés vagy nimfománia?

Sokan hasonlónak vélik e két fogalmat, pedig nem az. A nimfománia csillapíthatatlan nemi vágyat jelent, a súlyos pszichiátriai betegségek egyik tünete, de lehet szervi eredetű is. A nimfomán nőnek állandó ingere van a szexuális együttlétre, de a közösüléssel sem elégül ki. Általában labilis személyiség, elégedetlen a párja ágybéli teljesítményével, önértékelési zavarokkal küzd. Igaz, ez a szexfüggőnél is előfordulhat, de ő azért hajszolja a szexet, mert örömet jelent neki, sőt gyakran az egyetlen örömet, és azt gondolja, hogy nincs választási lehetősége.

Önmagadra ismersz?

A szexuális kényszer egyre erősebbé válik, mialatt a személyes szabadság korlátok közé szorul. Ha a függés jeleit nem ismeri fel valaki idejében, és nem kezelteti megfelelően, komoly személyiségzavart és lelki változást eredményezhet, a mánia olyan mértékben hatalmasodhat el, hogy a hétköznapi, normális élet megélése kemény nehézségekbe ütközhet.

Ha te rendszeresen és napi szinten igényled a testi örömeket – aminek nyilván a párod örül a legjobban – megnyugodhatsz, teljesen normális vagy. Ha nincs épp partnered, akkor is simán okozhatsz örömet magadnak rendszeresen. Ha azonban egész nap a monitoron lógsz, és legszívesebben minden percben masztiznál, ha havi szinten koptatod az egered, ha egyszerre több online partnerrel ápolsz viszonyt, és nem annyira érdekel a perszonális érintés, mert a virtuálisban jobban hiszel, biztos lehetsz benne, hogy a testi vágyak online rabja vagy. Fordulj gyorsan egy szakemberhez, hogy időben segíthessen, mielőtt üressé éget a szenvedélyed, és helyrehozhatatlan károk keletkeznek benned.

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

A pasik péniszparája

Fejtsd meg a pasid!

Bugyi marad?

Címkék: cyberszexfüggésben szenvedsz?

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

„Így váltottam valóra a barátnőm legdurvább fantáziáját”

A csaj egyszerre öt pasival akart együtt lenni.

5 jel, hogy a pasid még mindig beléd van esve

Igen, még akkor is, ha már évek óta jártok!

Kiderült: ez a pasik legnagyobb szextitka

Most megtudhatod, mit rejtegetnek!

Ezért ne randizz a munkatársaddal

A szíved mélyén te is tudod, hogy rossz ötlet.

Felnőtt tartalom!

Ezt a tartalmat csak a 18. életévüket betöltött látogatóink tekinthetik meg.
Elmúltál már 18 éves?