2010.03.09.@ 14.03

„Nem vágyom az ismertségre” – interjú Fekete Ernővel

Színház, film vagy épp interjú: Fekete Ernő számára egyik sem számít ismeretlen terepnek, így a mi kérdéseinket is remekül állta – pedig korántsem csak színházról és filmről kérdeztük…

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Egy kis kávézóban beszéljük meg a találkozót, ám miután bemutatkozunk egymásnak, nem a kérdések kezdenek kavarogni a fejemben, hanem az, hogyan szólítsam. Nem is olyan régen ugyanis Ernőt még Tibornak hívták.

– Azért kellett megváltoztatnom a nevem, mert a mai napig él egy Fekete Tibor nevű színész, és mivel én kezdtem később a pályán, nyilván nekem kellett más névvel indulnom – ám az már az én döntésem volt, hogy a vezeték- vagy a keresztnevemen változtatok-e. Végül az édesapám nevét vettem fel, aki hétéves koromban halt meg. Anyukám nem igazán örült a névválasztásomnak, hiszen apukám mindössze 41 évet élt, ráadásul az első gyermekük is az Ernő nevet kapta, aki szintén korán meghalt.

Ezek szerint az a típus vagy, aki a saját feje után megy?

Nem mondanám, mert az okos tanácsokat mindig szívesen fogadom. Úgy érzem, erre a színészi pályán szükség is van, hiszen egy önfejű művész sokkal inkább hátráltató erő, mintsem hogy segítené valami újnak a létrehozását.

Apropó alkotás: számodra a filmes munkák vagy a színpadi szerepek jelentenek nagyobb kihívást?

Igazából mindig az adott feladat a kihívás. Színházban sokkal többet dolgoztam, mint filmen, így mondhatnám, hogy színpadon nagyobb tapasztalatom van, és a filmes munka talán ezért nagyobb kihívás. De ez nem teljesen igaz, hiszen minden egyes alkalommal, amikor új darabot kezdünk próbálni a színházban, úgy érzi az ember, hogy még soha nem csinált semmit, és teljesen kezdőként áll ott. Persze ez később feloldódik, ahogy haladunk előre a munkafolyamatban.

Látom, hogy a munkádról szívesen beszélsz, de mi a helyzet akkor, ha a rajongók vagy épp a bulvárlapok a magánéletedre kíváncsiak?

Bizonyos dolgokról nem szeretek beszélni, ilyen például a magánéletem is. Nem azért, mert az annyira titkos lenne, hanem mert úgy érzem, hogy amikor megnyilvánulok, a munkámról akarok beszélni. És tényleg sok olyan helyzet van, amikor a magánéletem érdekelné a kérdezőt, de én nem ilyesmiket szeretnék magamról látni a médiában.

Sokan viszont szinte már a mindennapjaikat is a lapok és tévécsatornák előtt élik…

Szerintem ez alkat kérdése. Nem bántom azokat, akik élvezik az ismertséget, mert nekik erre van szükségük, és tesznek is érte. De azt hiszem, engem eléggé zavarna az, ha nagyon ismert lennék, ezért nem is erőltetem a gyakori médiaszereplést.

Viszont néha megtalálnak az újságírók. A beszélgetésünk előtt több cikket is elolvastam rólad, és az egyikben az állt, hogy nemrég le kellett fogynod egy szerep kedvéért. Hogy érintett téged, amikor ezt kérték tőled? Nem sértődtél meg?

Emlékszem erre a cikkre, Mészáros Márta Utolsó jelentés Annáról című filmje kapcsán született. A kérésen nem sértődtem meg, mert magamtól is épp le akartam volna adni néhány kilót. A filmvásznon egyébként tényleg minden pluszkiló kétszer annyinak tűnik (mosolyog).

Elárulod, milyen módszerrel fogytál, vagy ez egy titkos recept?

Van egy kéthetes kúrám, amit egyszer az egyik barátunk küldött be a színházba egy kollégának, mert úgy látta, hogy felszedett néhány kilót. Ez később eljutott hozzám is, és minden évben kétszer, februárban és augusztusban végigcsináltam. Utána kipróbáltam azt a diétát is, amikor egyik nap csak fehérjét szabad enni, másnap csak szénhidrátot vagy gyümölcsöt. Ez szintén nagyon hatásos volt.

Sportolni szoktál?

Néha igen. Járok futni a Margitszigetre, vagy ha azzal kapcsolatban alábbhagy a lelkesedésem, futógépre váltok valamelyik fitness centerben.

A színpadi munkához pedig szerintem kell is a jó kondíció: legutóbb az Othellóban szerepeltél, Jágó szerepében. Hogyan kerültél a Vígszínházba?

Eszenyi Enikővel már régóta ismerjük egymást, és amikor nyáron együtt forgattunk az Utolsó jelentés Annáról című filmben, megkérdezte tőlem, hogy lenne-e kedvem szerepelni az Othellóban, én pedig igent mondtam.

Jágó egy zseniális figura, aki nem is annyira a gonoszságával, hanem a mesteri cselszövésével éri el céljait a darab során.

Én nem gondolom annyira zseniálisnak a karaktert, ám való igaz, hogy ő szövi a szálakat, ezért a többiek felett áll. De nem egy velejéig romlott ember, hanem egy sértett fickó – mind a magánéletében, mind szakmai szempontból, aki elkezd apró bosszúkat forralni, amelyek számára is meglepő módon egyre jobban sikerülnek. És a végén bekövetkezik a tragédia, amire szerintem ő maga sem számított.

Nehéz lehet ezt a figurát megformálni…

Nem ez az egyetlen bonyolult szerepem, de tény, hogy azokon a napokon, amikor Jágót játszom, általában már jóval az előadás előtt készülök egy kicsit lelkiekben erre a szerepre.

De vannak azért valamivel könnyedebb részek is a darabban, például amikor Cassiót leitatják, és Jágó dalra fakad. Gondoltál már arra, hogy zenés darabokban is szerepelj?

Most csak prózai darabokban játszom, de ha ilyen lehetőséget kapnék a későbbiekben, nem utasítanám el – csak abban az esetben, ha a képességeimet meghaladó feladattal találnám szembe magam, mint mondjuk egy operai, vagy nagyon nehéz operettszerep. De ahol olyan szinten kell énekelni, amennyire én tudok, vagy amennyire felfejleszthetem az alaptudásomat, azt boldogan vállalnám.

Mennyire áll közel hozzád a zene?

Különböző zenékkel találkozom, mindenfélébe belehallgatok, majd egy-kettőt meg is szerzek. De nem vagyok az a típus, aki ne tudna meglenni zene nélkül.

A zenés jelenet mellett van még egy párbeszéd a darabban, amikor a hajón, Ciprus felé tartva Desdemona kérdezgeti Jágót, hogy milyenek a fekete hajú okos lányok, mire a férfi elég keményen kiosztja a női nemet, és ennek megfelelően a feleségével sem bánik túl kedvesen. Ugye te nem vagy ilyen a lányokkal?

Nem, semmiképp! A női nemnek sokkal nagyobb tisztelője vagyok, mint Jágó.

Mi az, amivel meg tud fogni téged egy lány?

Számomra az értelem, az intelligencia a legfontosabb.

Márciusban lesz a születésnapod. Hogyan töltenéd legszívesebben?

Volt olyan születésnapom, aminek a másnapján elutaztunk Palermóba, mert engem szép emlékek kötnek oda. Tehát ha idén is történne valami hasonló, annak nyilván nagyon örülnék. Ám ez most nem valószínű, mert már most tudom, hogy a születésnapomon is dolgozni fogok. Délelőtt próbálok, délután szinkronizálok, vagy egy kicsit pihenek, este pedig Weöres Sándor A kétfejű fenevadjában játszom. Majd mindenképpen módot kerítek arra, hogy ha a társulatban bárki elfelejtette volna, hogy születésnapom van, akkor annak eszébe jusson. Ez indok lesz arra, hogy egy-két pohár finom bort megigyunk, és beszélgessünk egy kicsit. És szerintem épp így lesz jó.

Fotó: Dömölky Dániel
 
Kapcsolódó cikkek:

A Dirty Dancing magyar főszereplőjével találkoztunk! – Interjú Rákász Danival

A legszexibb kommentátor – interjú Vincze Ottóval

„A színházzal teljes az életem” – interjú Szerényi Lászlóval

Címkék: „nem ernővel fekete interjú ismertségre” vágyom

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

7 dolog, amit meg kell tenned a kapcsolatodért, mielőtt szakítasz

7 dolog, amit meg kell tenned a kapcsolatodért, mielőtt szakítasz

Csapatban marad Külön-külön is szuper emberek vagytok, de ha ketten összefogtok, mindent le tudtok győzni. Legalábbis az elején még így gondoltad, de

„Az exemmel minden évben megünnepeljük a szakításunkat”   

Egy újságíró mesélt egy nagyon furcsa szokásáról.

Ezeket ne tedd, ha szerelemre vágysz 2019-ben

Ha arra vágysz, hogy idén megtaláljon a nagy Ő, akkor olvasd el a tuti tippeinket!

A kérdés, amit minden első randin fel kell tenned

Végre elhívott a kiszemelted egy vacsira, de már most azon kattogsz, hogy jól süljön el? Dobd be ezt a jolly joker kérdést, és jó eséllyel életed randiját zsebelheted be.

Ezekre a pornókra kerestek rá a legtöbben 2018-ban

Brutális adatokat és megdöbbentő keresési eredményeket tett közzé a Pornhub statisztikája.

Melyik sztárpasi illik hozzád 2019-ben a csillagjegyed szerint?

Lehet már megvan a titkos pasikedvenced, de ehhez a csillagoknak is lesz néhány szava. Egyetértesz az égiek celebválasztásával?

Ez történik, ha az első randin csókolózol

Az amerikai Cosmo kifaggatta az olvasókat, hogy mit gondolnak az első randin való csókolózásról. Te melyik véleménnyel értesz egyet?

Kiderült: a nők a szakállas pasikra buknak

Egy kutatás végre bebizonyította, hogy a szakállas pasik dögösebbek.

Ez vár rád 2019-ben a szerelemben

Kíváncsi vagy, hogy alakulnak a pasiddal a dolgok 2019-ben vagy pont a szőke herceg érkezését várod? Mindkét esetben izgalmas infókat tartogatnak neked a csillagok.

Felnőtt tartalom!

Ezt a tartalmat csak a 18. életévüket betöltött látogatóink tekinthetik meg.
Elmúltál már 18 éves?