2010.03.24.@ 14.03

Szervezés, trendek, szokások – interjú Samantha Goldberg esküvőszervezővel

Érdekel, hogy hogyan közelít egy esküvőszervező minden menyasszony és vőlegény nagy napjához? Hogy mik a legújabb trendek a ruha és a dekoráció terén? Szakértőnk, Menyhárt Balázs László ceremóniamester Samantha Goldberg esküvőszervezővel készített nektek interjút, aki az amerikai Cosmopolitant is rendszeresen ellátja hasznos tanácsaival.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Kérlek, mutasd be magad pár mondatban a Cosmopolitan.hu olvasói számára!

A Stílus csatornánál vagyok tévés személyiség, és több mint 18 éve tevékenykedem a rendezvényszervezés területén. Rendszeresen írok az amerikai Cosmopolitannek, az OK magazinnak, a Bridal Guide-nak, a Modern Bride-nak, a The Knot-nak és sok más médiumnak. Tanácsaim számos talkshow témáját adták már, úgymint a Good Morning America, az NBC, a CBS, a FOX, a CNBC és a CNN. Jelenleg a Hilton szóvivője vagyok és egy új online könyv szerzője, aminek a címe Vendég-etikett. A menyasszonyok nagyszerűen tudják majd a könyvben lévő eszköztárat hasznosítani a saját esküvőjük szervezésekor, mivel sok gyakorlati tanácsot tartalmaz. Emellett hamarosan elindul a saját show-m is, úgyhogy ez egy nagyon izgalmas időszak a csapatom életében.

Mikor kezdted az esküvőszervezést és minek a hatására?

Amikor elkezdtem ebben a szakmában dolgozni, akkor sokan úgy tekintettek ránk, mint a megálmodott esküvőjük, rendezvényük koordinátorára, aki egy meghatározott összegből kihozza azt. Sok ember nem elég bölcs ahhoz, hogy tudja, hogyan használja legjobban a meglévő tőkét, hogy megvalósítsa az álmait. Amikor egy ilyen kaliberű eseményt kell megszervezned, az sokszor egy érzelemmel teli és stresszes helyzet. Úgy érzem, ez az a pont, ahol mi jó szolgálatot tehetünk. A megrendelővel és családjával dolgozunk, hogy minden ötlet megvalósuljon. Ez pedig kevesebb feszültséget, vitát eredményez.

Mióta vagy az amerikai Cosmo szakértője?

A Cosmopolitan.com-nak és a nyomtatott magazinnak is több mint 3 éve adok tanácsokat.

Mit jelent számodra rendezvényszervezőnek lenni?

A szervező vagy koordinátor egy olyan személy, aki abban segít a megbízónak, hogy megtalálja az esküvőjére vagy egyéb rendezvényre a legjobb szolgáltatókat, illetve helyszínt, ezen kívül időbeosztást és menetrendet készítenek az ügyfélnek. Leveszik az unalmas feladatok terhét a válláról, és lehetővé teszik, hogy a saját eseményükön vendégek lehessenek. Ezen kívül rendezvénytervezőink is vannak, akik segítenek a kliensnek megteremteni az elképzelésüket, és gondoskodnak arról, hogy minden részlet a tervek szerint alakuljon. Fel vagyunk készülve a kényes ízlésre, a szoba elrendezésére, extra részletekre úgymint meghívók, ültetőkártyák, szívességek. Míg a koordinátor a tervezés minden részletébe belevonhatja magát, addig mi arra koncentrálunk, amiben a legjobbak vagyunk, és ha olyan területre tévedünk, melyben nem vagyunk jártasak, megpróbáljuk a legjobb szolgáltatókat felkérni segítségül.

Mennyi rendezvényed van évente, és mi a sikered titka?

Átlagosan 60-90 esküvőnk van évente. Ám ez nem pontos szám arra nézve, hogy mennyi rendezvényt szervezünk meg. Van egy 15 fős tervezőcsapatom, akik párhuzamosan tudnak dolgozni, ha én éppen más ügyféllel vagyok. A sikerünk titka az, hogy az ügyfél személyiségéhez passzoló tervezőt kérünk fel éppúgy, mint az összes többi szolgáltató esetében. Nagyon fontos, hogy megértsük a kliens gondolkodásmódját, hiszen minél jobban vissza tudod tükrözni az ügyfelet, annál jobb kapcsolatotok lesz. Ám nem olyan egyszerű feladat a megfelelő embereket összehozni, ezért minden ügyfelet készítünk egy rövid interjút. Ez az elv az esetek 99,9 százalékában működik. Nem találtam még más módszert, ami hasznosabb és hatásosabb lenne.

Mik azok a személyiségjegyek, melyek sikeressé tesznek egy esküvőszervezőt?

Elsősorban a képesség, hogy egyszerre boldoguljon több feladattal. A szervezés alapvető, hogy jól végezze a munkáját. Mindemellett képesnek kell lenni különböző típusú emberekkel együtt dolgozni, és a munkából kizárni az érzelmeket. Ez a mi munkánkban persze igen nehéz, miután eleve egy olyan időszakról van szó, ami érzelmekkel telített.

Mik azok a hibák, amiket a legsűrűbben elkövetnek egy esküvőn?

Tipikus hiba, ha nem eléggé szervezett. Ha nincs egy akcióterv a nagy napra, bizonyos lényeges dolgok elfelejtődhetnek. Néhány gyakori hiba például, hogy elmulasztják beszerezni a házasságkötési engedélyt, a gyűrűt, vagy nincs náluk készpénz, hogy az esemény végén kifizessék a szolgáltatókat. Esetleg nem szerzik be a menyasszony harisnyakötőjét vagy a sminkkészletet a fotózás idejére. Sok apró részlet van, ami egyfajta „mini katasztrófát” okozhat, ha elfelejtik. Egy előre megírt lista segíthet elkerülni ezeket.

Mi kerül a legtöbb pénzbe egy esküvőn?

Általában a fogadás helyszíne a legdrágább. Ez a büdzsé több mint 45 százalékát is kiteheti. Az amerikaiaknak a dekoráció is sokba kerülhet, hiszen számos pár akár a költségvetés 30 százalékát is elkölti a díszítésre. Ez csak a virágokra több mint 50.000 dollárt is jelenthet. Bár nagyon szépek azon a napon, de hatórás időszakra ez rettentő sok pénz.

Mesélj egy kicsit az amerikai szokásokról is!

Talán szokásnak nevezhető, hogy túl sokat esznek a fogadáson. Az amerikaiak filozófiája az, hogy a több jobb. Emellett nem mindig ez a legjobb megközelítés, de sok időt töltenek azzal, hogy összehasonlítanak minden rendezvényt, és ez komoly nehézségeket okozhat azoknak, akik nem rendelkeznek extra büdzsével. Az amerikaiak versenyeznek az esküvőkkel. Mindenki olyan eseményt akar, ami a sztármagazinok oldalain megjelenőkhöz hasonló. Elég kevés olyan klienst látok, akit ne töltene el aggodalommal, hogy az ő esküvője ugyanolyan lesz, mint bárki másé. Nekik jobb dolgok kellenek, több "wow-faktor”, minél nagyobb, annál jobb.

Figyelemmel kíséred az európai trendeket?

Sok amerikai élvezettel követi az európai trendeket és hagyományokat. Ezt jobban észre lehet venni például az olasz és görög családoknál, hiszen a hagyományok közelebb hozzák őket az anyaországukhoz. Nagyon üdítő tud lenni, amikor addig ismeretlen elemek tűnnek fel egy-egy esküvőn. Azok a vendégek, akik nem ismerik ezeket a bizonyos szokásokat, élvezni fogják. Majdnem olyan, mintha Amerikába hoznák egy napra a szülőföldjüket.

Mik a trendek 2010-ben a menyasszonyi ruháknál, a csokrok, színek terén?

A ruhákon sokkal több a csipke, és maga a szövet is többrétegű, illetve nem csak fehér színben tündökölnek. Megjelent a világos rózsaszín, a pezsgő- és csontszínű, de a barnás-szürke is trendinek számít. A nők elkezdtek színeket csempészni a ruhákba például egy vállszalaggal vagy színes övvel a derék körül. A fejdísz is változik, a tiarák egyre növekvő népszerűségnek örvendenek manapság. A kristályok és kövek különböző árnyalatúak, és rendkívül feldobják a megjelenést. A dekoráció színei 2010-ben rusztikusabbak. Mély narancs, piros, sárga és az egyedi színkombinációk, úgymint a fekete-sárga-fehér egyre népszerűbbek, de a fekete-lime is egy új, népszerű variáció. Ez az év nem arról szól, hogy félni kellene a színek használatától. A virágok terén is egy izgalmas irányzat csúcsosodik ki. Manapság lehet kombinálni az egyszerűt az egyedivel. Virágok helyett gyertyát is lehet használni, amelyek különböző hosszúságúak és színűek. Az asztalon foltokban virágokkal körbevéve rendkívül elegánsak.

Eddigi gyakorlatod során mi volt a legkülönlegesebb kérés?

Manapság a legkirívóbb igény a világítás. Sok menyasszony nem szereti a fogadás helyszínének színes palettáját. Noha a világítás szükséges, a helyiségben speciális hangulatot kell biztosítani a menyasszonynak és a vőlegénynek is.

Szerveztél már esküvőt hírességnek?

Számos sztárral dolgoztunk már, a filmcsillagoktól kezdve a sportolókig. Akivel épp dolgozunk, azt megpróbáljuk a média érdeklődésén kívül tartani. Ha ők mégis úgy döntenek, hogy az első közlés jogát egy magazinnak adják, akkor nehéz eldönteni, hogy mi az, amit megoszthatunk ez alatt az időszak alatt.

Mi a helyzet a külföldön tartott esküvőkkel?

Szerveztünk már Olaszországban, Mexikóban, a Dominikai Köztársaságban, Anguillán és egyéb helyeken a Karibi térségben. Ez a tervezés legizgalmasabb módja! Meg kell tapasztalni más kultúrákat, mindeközben kihívást jelenthet, hogy megtaláld ugyanazokat a szolgáltatókat, akik biztosítják számodra, amire szükséged van.

Volt már szerencséd magyar párral dolgozni?

Még nem, de most júliusban lesz az első olyan esküvő, ahol a vőlegény magyar, és az egész családja jön Budapestről. Izgatottan várom, hogy láthassam a menyasszony speciális táncát! Minden férfit, aki táncolni fog vele, és aki ad neki pénzt, viszonzásul meg kell puszilnia. Nagyon érdekes lesz, miután az amerikaiak általánosságban nem tartják ezt helyénvalónak. Mégis, miután ez egy hagyomány, izgalmas lesz látni az arckifejezésüket!

Mit üzensz a magyar menyasszonyoknak és a Cosmo olvasóinak?

Maradjanak eredetiek az esküvőjükön és az ünneplés alatt. A trendek gyakran a menyasszonyoktól indulnak, vagy az olyan egyénektől, akik másoknak is tetsző ötletekkel rukkolnak elő. Azt javaslom, hogy számukra testhezálló és kellemes dolgokat csináljanak, és ne rágódjanak azon, vajon tetszik-e másoknak! Az barátaik és a családjuk úgy szeretik őket, ahogy vannak, és nem azt nézik, hogy mennyit tudnak költeni. A világból minket érő rengeteg hatás miatt olykor elfelejtjük, kik is vagyunk. Ha hűek maradnak önmagukhoz, mindig elégedettek lesznek az eredménnyel.

Esküvővel kapcsolatos kérdésekben fordulj bizalommal szakértőnkhöz, Menyhárt Balázs László ceremóniamesterhez!

Kapcsolódó cikkek:

Ceremónimestert vagy vőfélyt válasszak az esküvőmre?

Ruhagyilkos menyasszonyok – avagy extrém esküvői fotózás!

Mire figyeljünk az esküvői fotózáson?

Címkék: esküvőszervezővel goldberg interjú samantha szervezés szokások trendek

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

A terápiás módszer, amivel újra fantasztikus lehet a szex

A terápiás módszer, amivel újra fantasztikus lehet a szex

Plusz csökkenti a szorongást és növeli a kötődést. #azonnalkell!

Párok meséltek róla, milyen gyakran jutnak egyszerre a csúcsra

A Reddit névtelen vallomásai alapján nem nagy meglepetés, ha azt mondjuk: totál változó.

Tudtad, hogy 20 különböző pénisz típus létezik?

Nincs két egyforma, olyanok, akár a hópelyhek. Ismerd meg, milyen kategóriákba lehet őket sorolni!

Tippek, hogy soha ne laposodjon el köztetek a hancúrozás

Komoly kapcsolatban élő párok osztották meg a tippjeiket a Redditen.

Tényleg pozitív hatása lehet a pornónézésnek a kapcsolatodra?

Persze sok dologtól függ, hisz nem mindegy, hogy mikor, mit, mennyit és hogy nézed.

A 15 legjobb szextipp, amit valaha kaphatsz

Te és a pasid is imádni fogjátok!

„Zoomon keresztül vettem részt életem első szexpartiján, ilyen volt”

A harmincas nő elárulta a Cosmónak, milyen egy ilyen buli. Te kipróbálnád?

Tényleg kell fizikai vonzalom a boldog párkapcsolathoz?

Választ kapsz arra a kérdésedre is, hogy jó ötlet-e olyan sráccal randizni, aki elsőre nem jön be.

6 nő elmesélte, hogyan tette még izgalmasabbá a szexet a pasijával

A monogámia nem jelent egyet az unalmas szexuális élettel, amire bizonyíték a következő néhány sztori is!

4 jel, hogy feleslegesen pazarolsz sok időt egy kapcsolatra

Ha ezeket tapasztalod, inkább offold a dolgot.

Ezért izgat fel, ha a pasiddal vitázol

Ugye, te is tapasztaltál már hasonlót? Nyugi, ez teljesen természetes!

Felnőtt tartalom!

Ezt a tartalmat csak a 18. életévüket betöltött látogatóink tekinthetik meg.
Elmúltál már 18 éves?