2010.04.06.@ 11.04

Születésnap Szindbáddal – Kovács Ákossal beszélgettünk

Ajándékozni öröm – tudja ezt Kovács Ákos is, aki idén is különleges ajándékkal kedveskedik rajongóinak április 6-án, a születésnapján.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Udvariasan lesegíti a kabátom, majd hellyel kínál, és kiváló rosé fröccsöt ajánl. Mint mondja, azért, mert ez könnyed, beszélgetős ital, ami az interjúhoz és a kora délutáni időponthoz is remekül illik. Ő azonban csak ásványvizet kér, hiszen beszélgetésünk után még sok munka vár rá: Szindbád dala című kislemezének és videoklipjének premierjére készül – április 6-án, a születésnapján.

Évek óta szokás ez, szeretek én is adni valamit a születésnapomon – kezdi a beszélgetést Ákos. – 2008 áprilisában így jelent meg a Krúdy-hangoskönyvem Szigethy Gábor irodalomtörténész rendezésében. A kiadvány anyagából létezik élő előadás is. Ennek ugyanúgy Kaland a régi királlyal a címe, mint a hangoskönyvnek, és már több mint harmincszor adtuk elő országszerte.

Ha jól sejtem, nem véletlen, hogy ezt a példát említetted, hiszen Krúdy világának meghatározó alakja Szindbád, aki az új kislemezed főszereplője.

Krúdy és Szindbád világa kamaszkorom óta foglalkoztat. A hangoskönyv megjelenése és az Ákos 40 turné előadásai után jó pár ötletet rögzítettem a stúdióban az új lemezhez, amely várhatóan 2010 őszén jelenik meg. A készülő stúdióalbumról az első szerzeményt, Szindbád dalát április 6-án megismerheti a közönség.

Úgy tudom, nemcsak a kislemez, hanem a videoklip is aznap debütál.

Ez is saját rendezésű videó lesz: az 1998-as Ikon óta saját forgatókönyv alapján rendezem a klipjeimet. A történet egyébként nagyjából annyi, hogy egy gyönyörű színházterem megidéz egy szellemzenekart, a zenészek Szindbád dalát játsszák. A dal megidézi magát Szindbádot, ő pedig természetesen a nőket.

Tehát Szindbád dala a szerelemről és a nőkről szól?

Krúdy hőse fut a nők után, ugyanakkor menekül is előlük, hiszen amennyire keresi a szerelmet, annyira fél is tőle. Mindig az kell neki, ami nincs.

Hasonlítasz rá?

Valószínűleg azért talált el anno ez a figura, mert régóta jól ismerem őt…

Viszont nemcsak Szindbád körül forognak a gondolataid mostanában, hiszen egy fergeteges rockbulit is szervezel…

A szegedi Délmagyarország című napilap századik születésnapjának megszervezésére engem kértek fel. Május 22-én óriási bulit csapunk a Dóm téren: fellép a Magna Cum Laude, a Tankcsapda, és a mi produkciónk zárja majd az estét, tehát a szervezés mellett fellépő is leszek. Ez a koncert egyébként azért is fontos számunkra, mert ez lesz a Szindbád Turné 2010 nyitóállomása: itt mutatkozik be az új banda és az új repertoár. Az új dalt is itt játsszuk majd először élőben. Ezt további nagykoncertek követik, nagyvárosokban és fesztiválokon.

Elképesztő terveid vannak, és mindehhez rengeteg energiád. Áruld el, hogyan lehetséges az, hogy 22 év után is ilyen lelkesen, ekkora inspirációval veted bele magad a dalszerzésbe, a koncertezésbe vagy épp a koncertszervezésbe?

Nincs semmilyen titok, nekem egyszerűen ez a dolgom. Sok elfoglaltságot ad az „ákosság”, egyszerre vagyok a produkció gazdasági és művészeti vezetője, valamint a főszereplője is. Persze, van jó néhány kötelezettségem, amit nem igazán szeretek, ilyen például az interjúk ellenőrzése – szúrós szemmel néz, majd elmosolyodik – de összességében véve nagyon szeretem a munkám.

Egyszer azt nyilatkoztad valahol, hogy – téged idézlek – „az életem nem karrier, hanem sors”.

A karrier önmagában érdektelen, nem emberi dimenzió. A sors emberléptékű fogalom. A minden mást háttérbe szorító karriervágy a férfiakat is silányítja, de ma különösen a nőkre nézve veszélyes: sokan valósággal hajkurásszák a szakmai előmenetelt. Mire ráébrednek, hogy tulajdonképpen egy megértő társra és gyerekekre vágytak volna igazán, már késő.

De egy nő életébe a gyerekek mellett is beleférhet a karrier. Nem egyszerű, de számos példa mutatja, hogy ma már ezt is meg lehet valósítani.

Ismerek olyan anyukát, aki három gyermek mellett még tanulni szeretne, de olyat is, aki nagyon elégedett azzal, hogy otthon lehet a családjával. Konzervatív ember vagyok, a szónak a „megőrző” értelmében: megtartanám a világból azt, ami szerintem szép és értékes. Nincs annál nagyobb csoda egy nő számára, mint hogy gyerekeket szül, hogy családanyaként él, dolgozik. Ez igazi életáldozat, emellett a legfényesebb karrier is eltörpül. Ha az ember önzetlenül jót tesz vagy bevégez egy munkát, egy rövid pillanatra teljesnek érezheti magát.

Fel tudod most idézni a legutóbbi tökéletesen boldog percedet?

Legutóbb a Szindbád dala klipjének forgatásán éreztem azt, hogy tele vagyok energiával. Tudtam, mit akarok elérni, megmutatni, és óriási sikerélmény volt számomra, hogy a stábot is sikerült fellelkesítenem. Láttam a csillogó szemeket, és azt, hogy az egész napi munka után késő éjjel is lelkesen dolgoztak, együtt éltek azzal, ami történt. Hihetetlen érzés volt.

Az előbb már említettem, hogy elképesztő energia van benned.

Ez olyan tulajdonság, mint a ferde orr: így kaptam, ez velem jár. Amilyen nagynak tűnik néha a lendület, annyira le is tudok törni. Ilyenkor, ha lehetőségem adódik, elutazom feltöltődni, pihenni – télen rendszeresen síelünk, nyáron általában a Balatonra vagy a horvát tengerpartra megyünk.

De gondolom, nem hagyod itt könnyen a munkát…

Huszonnégy órás szolgálat az enyém, nehezen mozdulok ki. Ha elmegyek, viszonylag hosszú időre utazom, nem viszek se telefont, se számítógépet: kikapcsolódom, szó szerint.

Az előbb a családot említetted: több lapban is olvastam, hogy feleségeddel, Krisztinával most várjátok a negyedik babát.

Magam is több újságban olvastam a hírt.

Ezt úgy érted, hogy nem te nyilatkoztál a lapoknak?

Több helyen jelent meg, bár nem járultam hozzá. Még a címlapra is kitették… Csak egyetlen magazinnak mondtam el, nekik is csupán azért, mert szeretném, ha az olvasók a lecsúszott hírességek, mesebeli celebesküvők és -válások mellett időnként látnának egy normális családot is, ahol szeretetben élnek. Persze, az örömök mellett nekünk is megvannak a magunk kis hétköznapi vitái, konfliktusai. Ezek nélkül nem is lenne teljes az élet.

Kapcsolódó cikkek:

A Dirty Dancing magyar főszereplőjével találkoztunk! – Interjú Rákász Danival

„Nem vágyom az ismertségre” – interjú Fekete Ernővel

A legszexibb kommentátor – interjú Vincze Ottóval

Címkék: ákossal beszélgettünk kovács szindbáddal születésnap

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

Ezért beszélj az exedről az első randin

Ezért beszélj az exedről az első randin

Azt gondoltad, tabu felhozni a régi idők nagy történeteit? Akkor van egy fura hírünk: szakértők szerint már rögtön az elején érdemes belevágni a dolgok közepébe!

A pasi hangjából kiderül, hogy hajlamos-e a megcsalásra 

Ezentúl bármilyen fedősztorival áll elő egy srác az életedben, könnyű dolgod lesz, ugyanis már abból tudni fogod, hogy igazat mond-e, ha csak megszólal. Olvass tovább a részletekért!

A legborzalmasabb mondatok, amiket szex közben mondtak

Gondoltad volna, hogy akár egyetlen mondat elég ahhoz, hogy tejesen lelombozd a pasidat az ágyban?

10 tanács házasoktól, amit minden szinglinek hallania kell

A legtöbb lány szerelemről, házasságról, és persze rózsaszín ködről álmodik. Kíváncsi vagy, mit mondanak erről a kötelékről azok, akiknek a kezén már ott figyel a gyűrű? Olvass tovább!

5 szokás, ami szakításhoz is vezethet

Ne gondold, hogy csak egy félrelépés vagy brutál veszekedés vethet véget a szerelmeteknek! Most eláruljuk, milyen, látszólag jelentéktelen dolgok okozhatják még a különválást, amire nem árt figyelned!

8 tipp, amit fogadj meg, ha még az exeddel élsz

Nem egyszerű dolog a szakítás, főleg akkor, ha utána nem tudtok azonnl külön utakra lépni. Ezek a tippek kötelezőek, hogy mentsd a helyzetedet!

5 szuper szexpóz, ha kezd ellaposodni a kapcsolatotok

Ugye te is szeretnéd, ha mindig szikrázna köztetek a levegő - még az ágyban is? Ez nem valami hókuszpókusz, hanem csupán egy kis felkészülés eredménye! 

5 pasi elárulta, milyen a jó csók 

Egy szuper csóktól a fejed búbjáig libabőrös leszel, de ha nem működik a puszi-kémia köztetek, akkor akár rémálommá is válhat a nyelvcsata, Olvasd el, a srácok szerint hogyan lehetsz pro!

Kiderült: ebben a korban a legjobb a szex

A legújabb kutatások szerint ma már teljesen máshogy és máskor élik meg szexualitásuk csúcsát a csajok.

6 lány elmesélte élete legdurvább szakítását

Oké, a szakítás sosem egy napsütéses pillanat, de néha még a szokásosnál is fájdalmasabbra sikerül. Néhány lány elég húzós sztorit osztott meg velünk.

5 jel, hogy végre jó kapcsolatban vagy

Természetes, hogy a szerelemtől először rózsaszín köd borít el mindent, de most eláruljuk, honnan tudhatod, hogy a kapcsolatod több, mint egyszerű fellángolás.