2010.06.18.@ 09.06

Újrahasznosított érzelem – barátság az exszel

Minden exeddel barátságot ápolsz, vagy ellenkezőleg? Aminek vége, azt örökre lezárod, esetleg a volt pasid az, aki lelkesen szorgalmazná a továbbiakat, te meg hezitálsz, hogy legyen tovább?

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Szerelem vs. barátság

Amerikai pszichológusok az emberi viszonyokat a pénzügyi élethez hasonlítják, azaz annál nagyobb esély van fenntartani egy kapcsolatot, minél inkább megtérülnek a befektetések. Az, hogy a jövőben hogyan alakul két ember kapcsolata, rengeteg tényező függvénye.

Ha párod megcsalt, megbántott, elárult, egyértelmű, hogy nem vagy kíváncsi rá, ám ugyanez fordítva is igaz lehet. Az is lényeges, hogy az együtt töltött idő milyen intenzitású és minőségű volt, közös-e az otthon, van-e például együtt nevelt háziállat, ugyanott dolgoztok-e, a családok jóban vannak-e, közös-e a baráti kör… a sor végtelen. A volt partnerrel való barátság csak abban az esetben élvezhető, ha az idő- és energiaráfordítások, emocionális befektetések hosszú távon is megtérülnek.

Összejön vagy sem?

Férfi és nő között azért nem alakul ki sok esetben barátság a szakítás után, mert olyan típusú kapcsolat volt, ami egyszerűen nem folytatódhat jó viszonyban, mert vagy több volt annál, vagy kevesebb. Ha élnek még régi sérelmek, túlságoson mélyek a sebek, a barátkozás bizony kérdéses. Ha exed új nőcivel villog, és fülig szerelmes, neked meg a hír hallatán liftezni kezd mindened, nem jó ötlet az összejárás. Ha anno megőrültél attól, hogy notórius késő vagy döntésképtelen, vésd eszedbe, kutyából nem lesz szalonna. Ha a múlttal való barátkozás kimerül abban, hogy órákig hallgatod nyavalygását, akkor a „befektetési oldal” kibillenti a mérleg egyensúlyát.

Ugyanakkor fájdalommentes és szerencsés szituáció, ha két ember azonos időben ábrándul ki egymásból, ám ha valamelyik félben még buzognak az érzelmek, akkor a haverság nem megy, erőltetni meg nem lehet. A baráti kör, az együtt végzett hobbik további indokokat nyújtanak, hogy jóban legyetek a másikkal, és megjátszanod sem kell magad, de neki sem előtted. Ha képesek vagytok egymás hibáit tolerálni és elfogadni – ami valljuk be, külön élve könnyebb –, gyümölcsöző barátság hajnalára ébredhettek.

Közös bébi

Ez tipikusan olyan élethelyzet, amikor a kötelék elvágása szóba sem kerülhet! Kivéve persze a szélsőséges eseteket. A gyereknek alanyi jogon járó anyai és apai funkciókat kell biztosítani, akár együtt éltek, akár nem. Ez a kötelezettség életre szóló, az ő érdekei állnak első helyen. Bonyolódhat ugyan a helyzet, ha apa vagy anya új társra lel, és attól is függhet sok minden, hogy hány éves, ám mindig, minden körülmény dacára éreznie kell, hogy mindkét szülőjére támaszkodhat. Igyekezzetek tehát megtalálni az optimális határt, ami mindenki számára elfogadható!

Friss hús

Ha szerelembe esel, és barátságban maradtál az exeddel, inkább a barátnőknek meséld az apró részleteket. Egyfelől a volt pasik nem bírják az ilyen történeteket, másfelől képzeld el a szituációt – rajongva áradozik az új nőről – fordított helyzetben. Amennyiben biztos vagy benne, hogy megszűntek az érzelmek, nincs gond, de ha feltépődnek a sebek, akkor hanyagold a társaságát egy időre!

Tiltott cselekedetek

Ne üldözd volt kedvesedet, ne hívogasd, ne bombázd sms-ekkel, ne kutasd! Ezzel tutira elbaltázod egy későbbi barátság esélyét, és az őrületbe kergeted őt. Ne kényszerítsd találkozásra, ne eszelj ki ürügyeket, mert gyerekesnek és szánalmasnak fogja tartani viselkedésedet. Ne ess letargiába, ne hagyd, hogy uralmat gyakoroljon rajtad az önsajnálat, ne kockáztasd munkádat, tanulmányaidat csak azért, mert „kikészültél”. Bárki lép ki, a szakítás fájdalmas esemény, csak az idő hozhat enyhülést, de az életnek folytatódni kell! Szórakozz, ismerkedj, fedezz fel új dolgokat a világban, önmagadban. Gondolkodj, a lejárt lemezt miként tudnád új zenével megtölteni, mert lehet, hogy hallgatható és érdemes!

Tudj meg többet a videóból:

Kapcsolódó cikkek:

Ezek a leggyakoribb randi-tévhitek!

Tabuk nélkül: te mennyire vagy hűséges?

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Címkék: barátság érzelem exszel? újrahasznosított

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

Ezért beszélj az exedről az első randin

Ezért beszélj az exedről az első randin

Azt gondoltad, tabu felhozni a régi idők nagy történeteit? Akkor van egy fura hírünk: szakértők szerint már rögtön az elején érdemes belevágni a dolgok közepébe!

A pasi hangjából kiderül, hogy hajlamos-e a megcsalásra 

Ezentúl bármilyen fedősztorival áll elő egy srác az életedben, könnyű dolgod lesz, ugyanis már abból tudni fogod, hogy igazat mond-e, ha csak megszólal. Olvass tovább a részletekért!

A legborzalmasabb mondatok, amiket szex közben mondtak

Gondoltad volna, hogy akár egyetlen mondat elég ahhoz, hogy tejesen lelombozd a pasidat az ágyban?

10 tanács házasoktól, amit minden szinglinek hallania kell

A legtöbb lány szerelemről, házasságról, és persze rózsaszín ködről álmodik. Kíváncsi vagy, mit mondanak erről a kötelékről azok, akiknek a kezén már ott figyel a gyűrű? Olvass tovább!

5 szokás, ami szakításhoz is vezethet

Ne gondold, hogy csak egy félrelépés vagy brutál veszekedés vethet véget a szerelmeteknek! Most eláruljuk, milyen, látszólag jelentéktelen dolgok okozhatják még a különválást, amire nem árt figyelned!

8 tipp, amit fogadj meg, ha még az exeddel élsz

Nem egyszerű dolog a szakítás, főleg akkor, ha utána nem tudtok azonnl külön utakra lépni. Ezek a tippek kötelezőek, hogy mentsd a helyzetedet!

5 szuper szexpóz, ha kezd ellaposodni a kapcsolatotok

Ugye te is szeretnéd, ha mindig szikrázna köztetek a levegő - még az ágyban is? Ez nem valami hókuszpókusz, hanem csupán egy kis felkészülés eredménye! 

5 pasi elárulta, milyen a jó csók 

Egy szuper csóktól a fejed búbjáig libabőrös leszel, de ha nem működik a puszi-kémia köztetek, akkor akár rémálommá is válhat a nyelvcsata, Olvasd el, a srácok szerint hogyan lehetsz pro!

Kiderült: ebben a korban a legjobb a szex

A legújabb kutatások szerint ma már teljesen máshogy és máskor élik meg szexualitásuk csúcsát a csajok.

6 lány elmesélte élete legdurvább szakítását

Oké, a szakítás sosem egy napsütéses pillanat, de néha még a szokásosnál is fájdalmasabbra sikerül. Néhány lány elég húzós sztorit osztott meg velünk.

5 jel, hogy végre jó kapcsolatban vagy

Természetes, hogy a szerelemtől először rózsaszín köd borít el mindent, de most eláruljuk, honnan tudhatod, hogy a kapcsolatod több, mint egyszerű fellángolás.