2010.12.03.@ 14.12

Párkapcsolat Klinika: együtt vagyunk, mert különbözünk!

Furcsán hangzik, de C. Molnár Emma pszichológus szájából már nem annyira. A doktornő ugyanis a Párkapcsolat Klinika másfél órás előadása során pontosan arra helyezte a hangsúlyt, hogy a férfiban és nőben nem sok az azonosság, pontosan a különbözőség az, melyet megértve tisztelni és kezelni tudjuk a egymást.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A gender – társadalmi nem – a mentalitásban gyökerezik. Már az óvodában komoly viselkedési rendellenességnek tűnhet az a téves diagnózis, amikor a kislány nem a számára párjául kiválasztott kisfiúval foglalkozik, hanem azzal, akit ő választ magának. A féltékenységi jelenet már öt-hat éves korban megfigyelhető.

Egy csónakban evezünk

Nincs olyan ember, aki ne csalódott volna az életben. A tökéletes magánélet ideaként él bennünk, pedig a boldogság nem megcélozható. Minél jobban akarjuk, annál nehezebben teljesül. Az első randevúk kezdeti izgalmai – hív, nem hív, mit vegyek fel – is a pozitív képzelettel való szorongó gondolkodás. A szerelem nem üzlet, ahol a szerződés tárgya a boldogság – állítja a doktornő.

A kudarc és a másikban való csalódás egy olyan gondolati hiba a saját fejünkben, melyet számon akarunk kérni a másikon. Ahhoz, hogy a közös élet sikeres és boldog legyen, a két ember két szándékának találkoznia kell. Ahogy a doktornő szakszerűen megfogalmazta, ennek a szándéknak mintázatot kell alkotnia, hogy a közös cél létrejöhessen. Ez ugyanis a boldogság kulcsszava: a közös cél. Az együttműködés öröme ugyanis az, ami igazán fontos.

A kudarctól való félelem

Ahhoz, hogy két ember közös célokat tűzzön ki, kötődni kell a másikhoz. A kötődés pedig mindenki számára veszélyzónát jelent, az átélt kudarcok félelme nyomán. Senkinek nem szerepel ugyanis a boldogságképében a kötődésből származó konfliktus. Amint felmerül az első probléma a párkapcsolatban, azon nyomban egy felelőst keresünk a másikban. Miért nem tud kezelni, miért nem gondolja, hogy nekem ez rosszul esik, miért nem csinálja úgy, hogy nekem az jó legyen? Tesszük fel sorra a kérdést magunknak.

Közben pedig csak egy nem valós képet és elképzelést dédelgettünk álmainkban, mely nem tükrözte a valóságot. Egymás tisztelete helyett ugyanis csakis azt tartjuk fókuszban, hogy boldogok vagyunk, egy párt alkotunk örök szerelemben, szülők leszünk. Mindeközben figyelmen kívül hagyjuk azt az egyszerű tényt, hogy az érzelmek bipolárisak, az érzelmek hullámzása az emberi természet törvénye. Csakis csecsemőkorunkban élt az az idilli állapot, hogy akit szerettünk, maga volt az Isten. Ideje lenne felfigyelni arra is, hogy a felnőtté válásban már nem ezek az idillikus állapotok uralkodnak.

Ki fújja a passzátszelet?

A szövetség alapja, melynek a boldog párkapcsolat szempontjából férfi és nő között létre kellene jönni, az egymás támogatása. Ez azonban úgy kell, hogy megnyilvánuljon, hogy a férfi büszke legyen arra, hogy férfi, a nő pedig arra, hogy nő, és mindemellett tudjanak egymásra is büszkék lenni.

A kapcsolat négy szereplője

Kapcsolat, konfliktus, férfi és nő. Tudjuk és merjük felismerni azt, hogy minden párkapcsolatban van válsághelyzet, mely megoldásra vár. Nem szabad, hogy az első ilyen krízisnél vége szakadjon, és csakis önmagunkra gondolva, védekező mechanizmusként kilépjünk belőle.

A válási arányok is ezt tükrözik. A gyermek 5-7 éves kora között a legnagyobb a válások száma, majd miután betöltötte a huszadik évet. A legmeglepőbb pedig a házasságkötés utáni első év, amikor az álmainkban felállított idilli állapot meghazudtolja önmagát, és a valóságban nem az elképzeléseink szerint alakul.

Mi tehát a titok? A szövetség, az egymás iránti tisztelet, hogy a nő nőként, a férfi pedig férfiként viselkedjen a kapcsolatban. Tűzzenek ki olyan közös célokat a társak, amit együtt és egymást támogatva visznek véghez, és ezáltal boldogok lesznek.

Kapcsolódó cikkek:

Párkapcsolat Klinika: Kedvesem, légy férfi!

Ne görcsölj rá a kapcsolatodra!

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Címkék: együtt klinika különbözünk! mert párkapcsolat vagyunk

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

Levél a nőtől, aki a férjeddel aludt

Levél a nőtől, aki a férjeddel aludt

Eddig mindig a megcsalt fél oldaláról nézted a hűtlen sztorikat? A következő üzenetet egy olyan lány írta, aki elcsábított egy pasit.

Nem is hinnéd, mi teszi tönkre a szexet a hálószobában

A kapcsolatotok elején mindennap egymásnak estetek, de mostanában elmaradnak a hancúrpercek? Lehet, hogy ez a fura dolog áll a háttérben!

Tényleg lehetsz szerelmes egyszerre két személybe?

Hihetetlennek tűnik, de néha előfordul, hogy egyszerre két pasiért vagy odáig, még akkor is, ha egyébként szuper a párkapcsolatod!

Így tartsátok a kapcsolatot egész nap csetelés nélkül

Az, hogy bármikor ráírhatsz messengeren még nem jelenti azt, hogy meg is kell tenned. Hidd el, van más módja is annak, hogy a másik érezze azt, hogy törődsz vele. És még sokkal cukibb meg romantikusabb is, mint egy szívecskés emoji elküldése cseten.

A pasik elárulták, milyen nők maradnak örökké egyedül

Tuti, hogy neked is van legalább egy olyan barátnőd, aki kedves, okos és még szép is, mégis bajban van a pasikkal és még mindig egyedül van. Most kiderült, miért lehetséges ez!

Netezők buktatták le ezt a hűtlen srácot

Egy egyetemista srác megcsalta a barátnőjét, de nagyon csúnyán lebuktatták. A helyében komolyan szégyellnénk magunkat!

Elképesztő új szextrend hódít a neten

Megdöbbentő kihívás bukkant fel a netezők körében, egyre többen kerülik el a mosdót, hogy orgazmusszerű élményt idézzenek elő! Kapaszkodj meg, mert ez húzós lesz!

5 srác vallomása arról, mikor tudta, hogy megtalálta a nagy Ő-t

Ez az öt srác már megtalálta élete szerelmét, és most neked is elmesélik, miből érezték, hogy a nagy ő-vel találkoztak. Figyelj a megérzéseidre, és talán legközelebb te is belebotlasz az igaziba! Addig is, olvasd el elképesztően romantikus sztorijaikat!

Egy hétig minden nap maszturbált, ez történt

Ez a lány letesztelte, mi történik a női testtel és lélekkel, ha mindennap kap egy kis kényeztetést. Az eredményeket pedig megírta!

Uncsi szexpózok helyett próbáld ki ezeket!

Unod a banánt, pedig a pasiddal semmi probléma sincs? Kicsit rázd fel a szexperceket ezekkel az új figurákkal!

Férjhez ment a Harry Potter sztárja

Az egészben pedig az a legjobb, hogy igazi mini Potter-reunion parti volt az esküvő, hiszen több színész is együtt ünnepelt a párral.

Ezt jelenti, ha azt álmodod, megcsalod a pasid

Totálisan kiborultál, mert már megint azt álmodtad, hogy félreléptél? Nyugi, ez nem azt jelenti, amire először gondolnál.

Ezt jelenti valójában a megcsalás szó

Kihívó pillantások, flörtölős smsek, vagy félreérthető munkaebédek… Egy randioldal kutatást végzett a felhasználói körében, hogy mi számít megcsalásnak. Te mit válaszoltál volna?

Felnőtt tartalom!

Ezt a tartalmat csak a 18. életévüket betöltött látogatóink tekinthetik meg.
Elmúltál már 18 éves?