2010.12.03.@ 14.12

Párkapcsolat Klinika: együtt vagyunk, mert különbözünk!

Furcsán hangzik, de C. Molnár Emma pszichológus szájából már nem annyira. A doktornő ugyanis a Párkapcsolat Klinika másfél órás előadása során pontosan arra helyezte a hangsúlyt, hogy a férfiban és nőben nem sok az azonosság, pontosan a különbözőség az, melyet megértve tisztelni és kezelni tudjuk a egymást.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A gender – társadalmi nem – a mentalitásban gyökerezik. Már az óvodában komoly viselkedési rendellenességnek tűnhet az a téves diagnózis, amikor a kislány nem a számára párjául kiválasztott kisfiúval foglalkozik, hanem azzal, akit ő választ magának. A féltékenységi jelenet már öt-hat éves korban megfigyelhető.

Egy csónakban evezünk

Nincs olyan ember, aki ne csalódott volna az életben. A tökéletes magánélet ideaként él bennünk, pedig a boldogság nem megcélozható. Minél jobban akarjuk, annál nehezebben teljesül. Az első randevúk kezdeti izgalmai – hív, nem hív, mit vegyek fel – is a pozitív képzelettel való szorongó gondolkodás. A szerelem nem üzlet, ahol a szerződés tárgya a boldogság – állítja a doktornő.

A kudarc és a másikban való csalódás egy olyan gondolati hiba a saját fejünkben, melyet számon akarunk kérni a másikon. Ahhoz, hogy a közös élet sikeres és boldog legyen, a két ember két szándékának találkoznia kell. Ahogy a doktornő szakszerűen megfogalmazta, ennek a szándéknak mintázatot kell alkotnia, hogy a közös cél létrejöhessen. Ez ugyanis a boldogság kulcsszava: a közös cél. Az együttműködés öröme ugyanis az, ami igazán fontos.

A kudarctól való félelem

Ahhoz, hogy két ember közös célokat tűzzön ki, kötődni kell a másikhoz. A kötődés pedig mindenki számára veszélyzónát jelent, az átélt kudarcok félelme nyomán. Senkinek nem szerepel ugyanis a boldogságképében a kötődésből származó konfliktus. Amint felmerül az első probléma a párkapcsolatban, azon nyomban egy felelőst keresünk a másikban. Miért nem tud kezelni, miért nem gondolja, hogy nekem ez rosszul esik, miért nem csinálja úgy, hogy nekem az jó legyen? Tesszük fel sorra a kérdést magunknak.

Közben pedig csak egy nem valós képet és elképzelést dédelgettünk álmainkban, mely nem tükrözte a valóságot. Egymás tisztelete helyett ugyanis csakis azt tartjuk fókuszban, hogy boldogok vagyunk, egy párt alkotunk örök szerelemben, szülők leszünk. Mindeközben figyelmen kívül hagyjuk azt az egyszerű tényt, hogy az érzelmek bipolárisak, az érzelmek hullámzása az emberi természet törvénye. Csakis csecsemőkorunkban élt az az idilli állapot, hogy akit szerettünk, maga volt az Isten. Ideje lenne felfigyelni arra is, hogy a felnőtté válásban már nem ezek az idillikus állapotok uralkodnak.

Ki fújja a passzátszelet?

A szövetség alapja, melynek a boldog párkapcsolat szempontjából férfi és nő között létre kellene jönni, az egymás támogatása. Ez azonban úgy kell, hogy megnyilvánuljon, hogy a férfi büszke legyen arra, hogy férfi, a nő pedig arra, hogy nő, és mindemellett tudjanak egymásra is büszkék lenni.

A kapcsolat négy szereplője

Kapcsolat, konfliktus, férfi és nő. Tudjuk és merjük felismerni azt, hogy minden párkapcsolatban van válsághelyzet, mely megoldásra vár. Nem szabad, hogy az első ilyen krízisnél vége szakadjon, és csakis önmagunkra gondolva, védekező mechanizmusként kilépjünk belőle.

A válási arányok is ezt tükrözik. A gyermek 5-7 éves kora között a legnagyobb a válások száma, majd miután betöltötte a huszadik évet. A legmeglepőbb pedig a házasságkötés utáni első év, amikor az álmainkban felállított idilli állapot meghazudtolja önmagát, és a valóságban nem az elképzeléseink szerint alakul.

Mi tehát a titok? A szövetség, az egymás iránti tisztelet, hogy a nő nőként, a férfi pedig férfiként viselkedjen a kapcsolatban. Tűzzenek ki olyan közös célokat a társak, amit együtt és egymást támogatva visznek véghez, és ezáltal boldogok lesznek.

Kapcsolódó cikkek:

Párkapcsolat Klinika: Kedvesem, légy férfi!

Ne görcsölj rá a kapcsolatodra!

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Címkék: együtt klinika különbözünk! mert párkapcsolat vagyunk

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

„Ezért szexelek titokban idegenekkel”

„Ezért szexelek titokban idegenekkel”

Egy bevállalós csaj elképesztő őszinteséggel mesélt a tapasztalatairól.

5 kérdés, amit fel kell tenned magadnak az első szex után

Végre eljött az ideje az első oltári hancúrnak az új pasival? Cool, akkor most tedd fel magadnak a következő kérdéseket, és válaszolj rájuk őszintén.

5 testrész a pasik szerint, amiről a nők hajlamosak megfeledkezni szex közben

És amiért nagyon hálásak lesznek, ha kezelésbe veszed őket.

10 pasi elárulta, szerinte milyen a jó barátnő

A Redditen osztották meg a névtelen vallomásaikat.

Végre kiderült, a pasik érzik-e a női orgazmust

Most választ kaphatsz az egyik legégetőbb kérdésre.

16 gondolat, ami minden nőnek eszébe jut, miközben a zuhanyzóban szexel

Ugye milyen nehéz ellazulni, ha közben úgy érzed, mintha egy durva kiképzésen lennél? Ami a filmekben álomszerűen szexinek tűnik, az a valóságban kész K.O.

4 jel, hogy a pasi bosszúálló típusú ex lesz

Nincs annál jobb érzés, amikor egy srác számára mindennél fontosabb vagy, de az sem árt, ha nyitott szemmel létezel a kapcsolatban. Néhány Cosmo-olvasó elmesélte, milyen jelek utaltak arra, hogy a srác finoman fogalmazva sem lesz az exek gyöngye.

4 meglepő jel, ami arra utal, hogy megcsalnak

Egy szakértő beszámolt az intő jelekről a Bustle nevű lapnak. Most megtudhatod, mire érdemes odafigyelned.

4 szexpóz, amivel garantált a többszörös orgazmus

Most már csak az a kérdés: mennyit fogsz bírni?

Felnőtt tartalom!

Ezt a tartalmat csak a 18. életévüket betöltött látogatóink tekinthetik meg.
Elmúltál már 18 éves?