2010.12.03.@ 14.12

Párkapcsolat Klinika: együtt vagyunk, mert különbözünk!

Furcsán hangzik, de C. Molnár Emma pszichológus szájából már nem annyira. A doktornő ugyanis a Párkapcsolat Klinika másfél órás előadása során pontosan arra helyezte a hangsúlyt, hogy a férfiban és nőben nem sok az azonosság, pontosan a különbözőség az, melyet megértve tisztelni és kezelni tudjuk a egymást.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A gender – társadalmi nem – a mentalitásban gyökerezik. Már az óvodában komoly viselkedési rendellenességnek tűnhet az a téves diagnózis, amikor a kislány nem a számára párjául kiválasztott kisfiúval foglalkozik, hanem azzal, akit ő választ magának. A féltékenységi jelenet már öt-hat éves korban megfigyelhető.

Egy csónakban evezünk

Nincs olyan ember, aki ne csalódott volna az életben. A tökéletes magánélet ideaként él bennünk, pedig a boldogság nem megcélozható. Minél jobban akarjuk, annál nehezebben teljesül. Az első randevúk kezdeti izgalmai – hív, nem hív, mit vegyek fel – is a pozitív képzelettel való szorongó gondolkodás. A szerelem nem üzlet, ahol a szerződés tárgya a boldogság – állítja a doktornő.

A kudarc és a másikban való csalódás egy olyan gondolati hiba a saját fejünkben, melyet számon akarunk kérni a másikon. Ahhoz, hogy a közös élet sikeres és boldog legyen, a két ember két szándékának találkoznia kell. Ahogy a doktornő szakszerűen megfogalmazta, ennek a szándéknak mintázatot kell alkotnia, hogy a közös cél létrejöhessen. Ez ugyanis a boldogság kulcsszava: a közös cél. Az együttműködés öröme ugyanis az, ami igazán fontos.

A kudarctól való félelem

Ahhoz, hogy két ember közös célokat tűzzön ki, kötődni kell a másikhoz. A kötődés pedig mindenki számára veszélyzónát jelent, az átélt kudarcok félelme nyomán. Senkinek nem szerepel ugyanis a boldogságképében a kötődésből származó konfliktus. Amint felmerül az első probléma a párkapcsolatban, azon nyomban egy felelőst keresünk a másikban. Miért nem tud kezelni, miért nem gondolja, hogy nekem ez rosszul esik, miért nem csinálja úgy, hogy nekem az jó legyen? Tesszük fel sorra a kérdést magunknak.

Közben pedig csak egy nem valós képet és elképzelést dédelgettünk álmainkban, mely nem tükrözte a valóságot. Egymás tisztelete helyett ugyanis csakis azt tartjuk fókuszban, hogy boldogok vagyunk, egy párt alkotunk örök szerelemben, szülők leszünk. Mindeközben figyelmen kívül hagyjuk azt az egyszerű tényt, hogy az érzelmek bipolárisak, az érzelmek hullámzása az emberi természet törvénye. Csakis csecsemőkorunkban élt az az idilli állapot, hogy akit szerettünk, maga volt az Isten. Ideje lenne felfigyelni arra is, hogy a felnőtté válásban már nem ezek az idillikus állapotok uralkodnak.

Ki fújja a passzátszelet?

A szövetség alapja, melynek a boldog párkapcsolat szempontjából férfi és nő között létre kellene jönni, az egymás támogatása. Ez azonban úgy kell, hogy megnyilvánuljon, hogy a férfi büszke legyen arra, hogy férfi, a nő pedig arra, hogy nő, és mindemellett tudjanak egymásra is büszkék lenni.

A kapcsolat négy szereplője

Kapcsolat, konfliktus, férfi és nő. Tudjuk és merjük felismerni azt, hogy minden párkapcsolatban van válsághelyzet, mely megoldásra vár. Nem szabad, hogy az első ilyen krízisnél vége szakadjon, és csakis önmagunkra gondolva, védekező mechanizmusként kilépjünk belőle.

A válási arányok is ezt tükrözik. A gyermek 5-7 éves kora között a legnagyobb a válások száma, majd miután betöltötte a huszadik évet. A legmeglepőbb pedig a házasságkötés utáni első év, amikor az álmainkban felállított idilli állapot meghazudtolja önmagát, és a valóságban nem az elképzeléseink szerint alakul.

Mi tehát a titok? A szövetség, az egymás iránti tisztelet, hogy a nő nőként, a férfi pedig férfiként viselkedjen a kapcsolatban. Tűzzenek ki olyan közös célokat a társak, amit együtt és egymást támogatva visznek véghez, és ezáltal boldogok lesznek.

Kapcsolódó cikkek:

Párkapcsolat Klinika: Kedvesem, légy férfi!

Ne görcsölj rá a kapcsolatodra!

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Címkék: együtt klinika különbözünk! mert párkapcsolat vagyunk

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

Ebben a korban hajlamosak a pasik a megcsalásra

Ebben a korban hajlamosak a pasik a megcsalásra

Meghökkentő eredménnyel rukkolt elő egy amerikai kutatócsoport. Kiderült, hogy a férfiak sokkal hajlamosabbak félrekacsintgatni, amikor belépnek egy bizonyos korba!

6 mítosz az anál szexről

Mindig is érdekelt a dolog, de rettegve rezzensz össze az ötlettől, hogy kipróbáld? Néhány dolgot érdemes tisztáznod előtte, ugyanis sok téves pletyka lengi körbe a hátsó élvezet-kérdést!

Ez a 6 csillagjegy esik a lekönnyebben szerelembe

Te is azok közé tartozol, akik képesek első látásra belezúgni a kiszemeltjükbe? Csekkold, hogy rajta van-e a horoszkópod a listán!

Így éld túl a viszonzatlan szerelmet

Már egy ideje olyan srácért dobog a szíved, aki nincs annyira rápörögve a kettősötökre? Nyugi, pikk-pakk elmúlhat a szívszaggató érzés ezekkel a tippekkel!

5 jel, hogy a pasi többet akar a barátságnál

Megoszlanak a vélemények a férfi-nő barátságról, de ha ezeket a pontokat tapasztalod, akkor a sráccal nem valószínű, hogy ugyanúgy álltok a kapcsolatotokhoz! Olvasd el, mit gondolnak a szakértők!

10 kérdés, amit a pasik sosem mernének feltenni

Mindig is kíváncsi voltál, hogy mi lakozik a srácok fejében? Nem kell rajta tovább törnöd a buksidat, néhány bevállalós pasi őszintén elmesélte!

10 pasi bevallotta, hogyan mutatják ki a szerelmüket

Oké, a srácok nem a nagy szavak emberei, viszont igenis sokszor romantikusan adják a tudtodra, ha odavannak érted. Olvass el néhány nagyon cuki és őszinte vallomást!

4 hiba a kapcsolatokban, amit minden lány újból elkövet

Azt kívánod, bárcsak tudnád, hol ment félre az előző párkapcsolatod? Van néhány olyan pont, amit ha legközelebb mellőzöl, akkor sokáig leszel boldog a pasiddal.

„Ezért kezdtem viszonyba a barátom mellett”

Az egyik olvasónktól nemrég egy nagyon őszinte levelet kaptunk, amiben leírta, miért is döntött amellett, hogy megcsalja a barátját és viszonyba kezd.

Szerelmes lett kliensébe a lány, aki eladta a szüzességét

Sosem gondolt volna arra, hogy tetszeni fog neki az az üzletember, aki a legtöbb pénzt ajánlotta a szüzességért, mégis megtörtént.

4 pasi mondat, ami minden lányt elbizonytalanít

Néha nagyon rosszkor, nagyon oda nem illő dolgokat tudnak megosztani velünk, amit lehet, hogy nem is gondolnak komolyan. Lássuk, melyek azok a mondatok, amiken jogosan sértődsz meg!

5 pasi a legcikisebb randijáról vallott

A srácok az amerikai Cosmónak arról meséltek, mi volt a lekínosabb dolog, amit a lányok csináltak a randin. Némelyik sztori tényleg nagyon gáz!

7 szexfantázia, ami minden lánynak eszébe jutott már

Attól, még hogy sose olvastad A szürke ötven árnyalatát, biztos te is fantáziáltál már olyan kéjes hancúrozásról, ami feszegeti a határaid! Nincs okod elpirulni, ilyen ábrándok más csajok fejében is megfordulnak...

Felnőtt tartalom!

Ezt a tartalmat csak a 18. életévüket betöltött látogatóink tekinthetik meg.
Elmúltál már 18 éves?