2011.01.03.@ 14.01

„Humorral minden könnyebb” – interjú Kovács András Péterrel

Akár a tévében, akár a színpadon tűnik fel, Kovács András Péter percek alatt nevetésre fakasztja hallgatóságát. Az ismert stand up comedy-s most ugyanerre készül könyvével, a Multigázzal, ami néhány hete jelent meg – erről is mesélt a Cosmo.hu-nak.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Amikor először hívom interjúegyeztetés miatt, azonnal kiderül, hogy nem lesz könnyű egy szabad félórát találni Kovács András Péter, azaz KAP naptárában: egyetlen délután alatt annyi dolga van, ami három másik embernek elég lenne. Azonnal fel is merül bennem a kérdés: ilyen rohanásban hogy írt ez a pasi regényt?!

– Nevetni fogsz, de előfordult, hogy Debrecen felé, a kocsiban írtam a Multigázt – kezdi a beszélgetést András. Majd az arcomra ülő néma döbbenetet látva gyorsan hozzáteszi: – Ne ijedj meg, sofőr vezetett, én pedig az anyósülésen ültem mellette, és gépeltem.

Tehát akkor olyan nem volt, hogy mindent félre tudtál volna tenni napokra, hogy csak a könyvvel foglalkozz.

Nem, ilyen nem volt. De szerintem szerencsés időszakot választottam az írásra: augusztusban és szeptemberben született meg ez a humoros krimi, ami csendesebb időszak nekünk, stand uposoknak. Ugyanakkor mondjuk novemberben vagy decemberben sokkal nagyobb a pörgés. Tehát ha most ülnék neki, biztosan lehetetlen vállalkozás lenne.

Miért épp krimit akartál írni?

Nagyon szeretem Guy Ritchie filmjeit, így már korábban elhatároztam, hogy amennyiben egyszer filmet vagy regényt írnék, ugyanezt a zsánert követném: erős, de szerethető karakterek, jó szövegek, valamint több szálon futó cselekmény, amik teljesen összebogozódnak, de a végére szépen kitisztulnak.

Talán már kérdezték tőled korábban, hogy humoros krimi helyett miért nem mondjuk novellákat vagy a legjobb poénjaidat adtad ki?

Részben, mert Litkai Gergellyel, Hadházi Lászlóval és Pataki Balázzsal írtunk már korábban egy könyvet, melynek címe: A Föld 99 legkevésbé ismert csodája. Ez egyoldalas, vicces történetekből állt össze, épp ezért az emberek csak felütik, beleolvasnak, majd félrerakják. Tehát, ha novellákat, poénokat vagy vicces kis történeteket írtam volna, az ugyanerre a sorsra jutna. A Multigáz esetében viszont lehet esély arra, hogy valaki leveszi a polcról, talán végig is olvassa (mosolyog).

A Cosmo-lányoknak hogyan ajánlanád a könyvedet, szerinted nekünk miért érdemes elolvasni?

Mert csupa olyan pasi szerepel benne, akikkel nem mennétek el randizni (nevet). Viszont így, regényen keresztül szerintem nagyon szerethetők. Ezért érdemes szerintem legalább itt megismerkednetek velük, ha az életben nem is találkoztok ilyen pasikkal…

Azokat a fiúkat viszont bírjuk, akik humorral próbálnak meg levenni minket a lábunkról. Veled gyakran előfordult, hogy így hódítottál meg lányokat?

Persze, az összes barátnőmet és a feleségemet is, mivel egyéb testi adottságaimban nem hittem (nevet). Egyébként szerintem a humor mindkét nemnek fontos. A lányok többnyire az intelligencia jelének veszik, ha egy srác vicces, a fiúk pedig, ha azt látják, hogy egy lány veszi a humort, arra gondolnak, hogy azzal könnyebb lesz a későbbiekben is együtt lenni. Mert viccel nagyon sok mindent el lehet ütni. És ez fontos – rövid és hosszabb távon is.

Tehát akkor ez fordítva is működik: téged is le tud venni a lábadról egy vicces lány…

Igen, abszolút! Sok srácnak az a siker, ha egy lányt ledönt a lábáról, de szerintem, ha egy nő csengő kacagással jutalmazza a viccet, az is van olyan értékes hódítás.

Az együtt nevetés valóban nagyon fontos, ezt szerintem minden lány nevében mondhatom neked…

Na látod! Ezért örülök majd, ha majd a Cosmo-lányokkal a könyvemen keresztül fogunk együtt nevetni (mosolyog). Egyébként a feleségemet is a humornak köszönhetően ismertem meg, a Dumaszínházban.

Vicces lány lehet…

Abszolút! Az első pár randit egy az egyben végignevettük, és ez azóta sem múlt el.

A feleséged nem féltékeny egyébként? Hiszen gondolom, egy-egy előadás után döntően nem fiúk várnak meg…

Fiúk és lányok is. De a feleségem egyáltalán nem féltékeny, ahogyan én sem vagyok rá, pedig nagyon csinos és dekoratív nő. Viszont mindketten tudjuk, hogy életképtelenek lennénk a másik nélkül… (nagyot nevet).

Gondolom, a hétköznapokban sem tudsz kibújni a stand upos szerepből: valószínű, hogy sokan felismernek…

Igen, de érdekes, hogy ma már többnyire nem azt várják el tőlünk, stand uposoktól, hogy mondjunk valami vicceset, hanem az emberek akarnak nekünk humoros dolgokat mondani. A közelmúltban ültem egy étteremben, és a pincér, miután kihozta a rendelésemet, elmondott nekem két viccet. Szóval most már a humorista az, akinek vicceket mesélnek.

És ezeket a szituációkat hogyan kezeled?

Türelemmel. És persze mindig elmondom, hogy ezeket a vicceket majd be fogom építeni a következő előadásomba – akkor is, ha már három éve ismerem azt a poént, mondjuk egy másik pincértől.

De ezek a helyzetek akár inspirálhatnak is…

Persze. Mondjuk a nézők nem feltétlenül szeretik, ha azzal állunk ki, hogy „amikor felléptem, vagy megszólítottak, ezt és ezt mondták”. Ezzel ugyanis távolságot teremtünk köztünk és köztük.

Akkor mi minden inspirál még?

A legtriviálisabb hétköznapi apróságok. Akár a kapucsínódban is lehetne valami vicceset találni, ha most ezen kezdenék el gondolkodni (mosolyog). De van egy klasszikus példám: a feleségem és a tej. Odamegy a hűtőhöz, kiveszi a tejet, ránéz a dobozra, és azt mondja: „Ez tegnap előtt járt le, tehát még jó. Kóstold meg!” – ezzel odaadja nekem. De mindenkinél vannak ilyen apróságok, amit ha így kiszúrunk, és elmondjuk a színpadon, sokkal nagyobb a hatása.

Ha eszedbe jut egy poén, azt feljegyzed?

Rögtön le kell írni, mert ha nem, elfelejtődik. A poénok egy ideig csak gyűlnek, majd egyszer csak leülök, és megnézem, mit lehetne ebből kihozni a színpadon: nekiállok olyan sorrendbe rakosgatni, hogy valami kigömbölyödjön belőlük. Amit pedig leírunk, az a színpadon kezd el élni.

És mit csinálsz, ha rossz napod van?

Akkor is fel kell lépni (mosolyog). Iszom egy kávét, amitől kinyílik az agyam: felpörgök, és máris tudok a szövegekre koncentrálni.

Ezt lehet tudatosan befolyásolni?

Igen, de persze óvatosan. Nálam a kávé például remekül hat, de csak azért, mert amúgy hetente maximum kettőt iszom. Ha ugyanis rászoknék, később már energiaital kellene, szóval ez így nem működhet.

Karácsony közeledtével adja magát a kérdés, ha egy humoristával beszélgethetünk: te vicces ajándékokat szoktál választani a szeretteidnek?

Mindig van komoly ajándék, de persze emellett lehetnek vicces apróságok is. Mondjuk nálunk, a családban már inkább a praktikum határozza meg, hogy mit kapjon a másik, kinek mire van szüksége. Például én névnapomra egy hajsütővasat kaptam (nevet).

És mit teszel, ha valami olyasmi kerül a fa alá, ami ciki, vagy aminek tényleg nem örülsz?

Nem tudok hazudni: úgyis az arcomra van írva, amit gondolok. Viszont el tudom ütni viccel, hogy az ne fájjon az ajándékozónak. Például a becsomagolt dobozokat mindig megrázom, és ha zörög, az jó jel, mert akkor nem nyakkendő vagy alsónadrág (nevet).

Karácsony után pedig itt az újév: milyen terveid vannak az elkövetkezendő évre, évekre? Mert beszélgetés közben néha az járt a fejemben, hogy el tudnék neked képzelni valami filmes vagy szinkronos munkát.

Érdekes, te vagy a második, aki a filmezést mondja: tegnap valaki azt kérdezte tőlem, miért nem játszom filmekben. Erre csak azt tudom mondani, hogy ha megkeresnek, akkor majd játszom – korábban például Szőke András Bakkermann című filmjében már szerepeltünk mi, stand uposok. Egyébként nekem a Multigáz eredetileg forgatókönyvként volt meg a fejemben, szóval, ha esetleg megszeretnék az emberek a könyvet, akkor akár én megpróbálkozhatnék valami egyszerű, olcsó filmes megoldással. De ez egyelőre csak lehetőség, és még a jövő zenéje.

Fotó: Györgyfalvi Zita

Kapcsolódó cikkek:

Mr. X-Faktor: interjú Malek Miklóssal

A hét szexi pasija: Garrett Hedlund

 

Címkék: „humorral andrás interjú könnyebb” kovács minden péterrel

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

Jöhet a Facebook Tinder verziója

Jöhet a Facebook Tinder verziója

Mark Zuckerberg nem áll le az újításokkal!

5 jel, hogy a pasid túlságosan rádtapadt

Most megtudod mi a különbség a cuki törődés és a túltolt tapadás között.

„Soha nem voltam még szingli és örülök neki”

Ha azt gondolod, csak úgy ismerheted meg önmagad, ha szingli vagy, akkor olvass tovább!

5 jel, hogy a pasid csak azért van veled, hogy túllépjen az exén

Nem akarjuk elrontani az örömödet, de légy résen, ha ezek igazak a srácra.

Minden, amit a tökéletes csókról tudnod kell

5 lány elmesélte, mit jelent számára a tökéletes csók. Te kivel értesz egyet?

„Randiztam egy sráccal, aki nem az esetem, ez történt”

Neked is mondták már, hogy adj esélyt egy nem bejövős pasinak? Erre számíts, ha belevágsz!

Megalázónak találta saját eljegyzési gyűrűjét ez a lány

Felkészültél a nap egyik legmegosztóbb sztorijára?

Felnőtt tartalom!

Ezt a tartalmat csak a 18. életévüket betöltött látogatóink tekinthetik meg.
Elmúltál már 18 éves?