2011.02.14.@ 16.02

Luxus vagy figyelmesség? Trendváltás a párkapcsolatokban

A 21. századra egyértelmű trendváltás történt a korábban hagyományosnak hitt párkapcsolatokban. Ma már nem egyértelmű, mire vágyik a mai modern, dolgozó nő: kirívó luxusra vagy apró, de megkapó figyelmességre.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Újromantika – újfajta romantika

A párkapcsolatokban megjelenő markáns változások egyértelműen nyomon követhetők. Emily Dubberley szociológus és párkapcsolati szakértő a fentieket azzal magyarázza, hogy a szerelmet és a romantikát is utolérte a 21. századi életstílus: „A régi elveken alapuló romantika az alázatos női lelket vette alapul, amely mindenkor alárendelte magát a férfinak. Ezzel szemben ma a nők többsége dolgozik, és sokszor jóval többet keres párjánál. A nők többsége ma egyenrangú párkapcsolatra vágyik. Ez korunk romantikájára is rányomja bélyegét, ahol a gondolat és a figyelmesség számít igazán a nőknek, nem pedig a pénz.”

Az Újromantika feltételezi, hogy a mai rohanó hétköznapokban már nem csupán a drága, szimbólumokkal teli, régimódi romantika varázsolja el a nőket, sőt! A cég felméréséből az is kiderül, hogy a karrierjüket építő, ám valódi érzelmekre vágyó nők számára sokkal vonzóbb és meghatóbb az egyszerű, de közvetlen figyelmesség. A túlságosan nagy gesztusok inkább gyanakvást, mint felhőtlen örömöt hoznak a női lélekben – az eredeti angol felmérés szerint a nők 78%-ában. Manapság többet ér egy apró, de valóban szívhez szóló ajándék, mint a méregdrága, személytelen meglepetések. A nők leginkább arra vágynak, hogy a férfi egyedi, közös emlékeket felidéző meglepetést találjon, ami csak neki szól. Ilyen lehet egy apró gesztus: közös képekből készített fotóalbum nézegetése, romantikus séta a Duna partján, finom borok kóstolgatása közben egy meghitt beszélgetés. Ezek az apróságok mutatják meg igazán, mennyire tisztel, becsül, szeret a másik felünk – véli a nők 98%-a.

Az ellenpélda – túlzó gesztus?

Akad példa a mai felgyorsult világban is nemes, már-már túlzó gesztusokra. 2007-ben egy 21 éves brooklyni webdesigner, Patrick Mober a mára már legendává vált multimédiás kereséséről lett híres. Egy pirospozsgás utas után kutatott, akit az 5-ös számú városi vonaton pillantott meg. Szerelem volt első látásra. Gyorsan összeállított egy weboldalt (www.nygirlofmydreams.com), mire csodák-csodájára egy 8 milliós városban kevesebb, mint 48 órán belül így találta meg álmai nőjét hatalmas visszhangot kiváltva. Állítólag a románc még mindig tart köztük, valóra váltva ezzel a nők romantikus álmait.

Vagy talán mégsem. Napjainkban a szerelem egyre szerényebb formában mutatkozik meg két ember között, s a Moberhez hasonló túlzó és látványos gesztusok már kevésbé vonzóak a mai modern, magabiztos nők számára.

Lehet másképp is

A felgyorsult hétköznapokban alapvető fontosságú, hogy ne csak a másik felünktől várjuk a megváltást, boldogságot, hanem mi magunk is észrevegyük a szép, elbűvölő, vidámságot keltő apróságokat. Erről így mesél V. Kulcsár Ildikó újságíró: „Néhány évvel ezelőtt két hónapot tölthettem az olasz fővárosban, hogy ott írjam a „Kölykök, dilik, szerelem” című könyvem Rómában játszódó fejezeteit. Nemcsak arra volt módom, hogy egy kicsit megismerjem e gyönyörű-megismerhetetlen várost, hanem tanultam is. Életörömöt, derűt, az apróságok megbecsülését… Elmondok egy történetet. Reggelente lelkesen indultam a Campo De’ Fiorira, Róma legősibb piacára, hogy friss zöldséget, salátát, olajbogyót, miegyebet vigyek a reggelihez. Imádtam a hajnali piac hangosságát, jókedvét és persze azt, hogy meg tudtam magam értetni a kofákkal, bár soha nem tanultam olaszul. (Hasznosítható volt az egyetemen belém vert latin-alap…) Az egyik reggelen kiléptem a lakásunkból, és az emeletről rettentő lármát hallottam. Megálltam, fölfelé lestem, hogy megtudjam, mi történik ott. A következő percben megjelent a lépcsőfordulóban egy hatalmas kerek donna, körülötte három olasz bambino ordítozott, verekedett, keserítette az anya életét… Gurult lefelé a kerek asszonyság, majd amikor mellém ért, szélesen elmosolyodott, és boldogan mutatott fel a lépcsőház üvegplafonjára. „Signora, il sole!” A hölgy nem volt szép, nem volt fiatal, nem látszott gazdagnak és „trendinek”, ráadásul a fiai egy percre sem hagyták abba a verekedést, ő mégis örült. Annak, hogy ragyog az olasz „sole”, azaz süt a nap! És úgy érezte, hogy az örömét meg kell osztania velem, egy vadidegen nővel… Tegyük most át e történetet Magyarországra! Tegyük fel, hogy kilépek holnap reggel a házamból, mondjuk, akkor indul munkába a szomszédom is, ráadásul a nap is süt. Megörülök a fénynek, és rákiáltok a szomszédra: nézd, süt a nap! Mit csinál a magyar szomszéd? Feltehetően kihívja a mentőket, mert aki hétfő reggel képes örülni annak, hogy süt a nap, az megbolondult… Ennek a jelentéktelen, ám számomra feledhetetlen történetnek üzenete volt. Igenis lehet örülni minden apróságnak! Annak, hogy süt a nap, hogy a hétvégén kinyílt az orchideám, pedig két hónappal ezelőtt ki akartam dobni, annak, hogy a gyerekem (kivételesen) jókedvűen indult iskolába. Annak, hogy a férjem (kivételesen) kávét főzött, és az ágyban ihattam meg, annak, hogy elmaradt egy nemszeretem értekezlet, annak, hogy a múlt héten eljutottam uszodába, holnap találkozni fogok a legjobb barátnőmmel, a felnőtt gyerekem pedig (önként) összepakolta a régi ruháit, és bedobta a Vöröskereszt gyűjtőládájába. Apróságok? Hogyne! Örömet szereztek? Igen. Mi kell ehhez? Nem pénz, nem hatalom, nem is menő állás. Ehhez csak az a képesség kell, amely lehetővé teszi, hogy észrevegyük magunk körül a szépet, a jót, a szeretnivalót. E képesség neve: derű. És a derűre való képesség tudatosan fejleszthető!”

Most akkor számít a pénz vagy sem?

Ezt ki-ki döntse el maga. Talán a tanulmány segít tisztázni, mit is jelent korunk romantikája, és segít feloldani azt a feszültséget a párkapcsolatokban, amely amiatt keletkezhet, hogy néhányan abban a hitben élve, hogy szerelmüket a pénz, a drága ajándékok, s a túlzó gesztusok kápráztatják el, óriási költségekbe hajszolva magukat, miközben ez nem okoz valódi örömet a női lélekben. A felmérés alapján egyértelműen kijelenthetjük, hogy apró, figyelmes gesztusokkal sokkal inkább életben lehet tartani a romantikát rohanó hétköznapjainkban. S ehhez akár elég lehet kedvesünket meglepni kedvenc csokoládéjával.

Forrás: Lindor

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan legyen afférmentes a párkapcsolatotok?

Hevítsétek fel a szenvedélyt szexi játékszerekkel Valentin-napon!

Címkék: figyelmesség? luxus párkapcsolatokban trendváltás vagy

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

3 jel, hogy ideje elengedned a kalandodat

3 jel, hogy ideje elengedned a kalandodat

Legyen szó offline lovagról hivatalos kapcsolati státusz nélkül, Tinder-matchről, akivel oltári volt a szex, mielőtt be nem zavart a COVID-19, vagy a cuki fiúról, akivel végig chatelted az elmúlt hónapokat.

Ez az oka, hogy sokkal jobban élvezed a szexet, ha hangot is adsz ki közben

Viszlát, „csendes éj” típusú hancúrozások…

„Csalom a férjem, mert nem hajlandó arra, ami nekem örömöt szerez az ágyban”

Az amerikai Cosmo újságírója meghökkentő őszinteséggel írta ki magából, miért döntött a félrelépés mellett.

4 jel, hogy egy társfüggővel randizol

És ez sajnos nagyon nem egészséges...

30 cuki üzenet, ha feldobnád a pasid napját

Az biztos, hogy a telójára fog mosolyogni!

7 kérdés, amivel sokkal közelebb kerülhetsz a szerelmedhez

Extra személyes kérdések, az extra mély és bensőséges kapcsolatért.

5 ok, amiért nem alakul ki nálad az érzelmi kötődés szex közben

Egyértelmű jelzés, hogy dolgoznod kell ezen a területen.

5 nő elmesélte élete legelképesztőbb hancúrját

A Buzzfeed gyűjtötte össze a névtelen szexi vallomásokat.

7 erogén zóna, amiről eddig megfeledkeztél szex közben

Ideje kicsit kilépni a komfortzónádból!

5 biztos jel, hogy az exed vissza akar kapni

Ezekre az apróságokra nagyon figyelj oda!

4 izgalmas póz, ha kipróbálnátok hármasban

Ezeket a pózokat garantáltan mindenki élvezni fogja nemtől függetlenül!

Felnőtt tartalom!

Ezt a tartalmat csak a 18. életévüket betöltött látogatóink tekinthetik meg.
Elmúltál már 18 éves?