2011.02.14.@ 16.02

Luxus vagy figyelmesség? Trendváltás a párkapcsolatokban

A 21. századra egyértelmű trendváltás történt a korábban hagyományosnak hitt párkapcsolatokban. Ma már nem egyértelmű, mire vágyik a mai modern, dolgozó nő: kirívó luxusra vagy apró, de megkapó figyelmességre.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Újromantika – újfajta romantika

A párkapcsolatokban megjelenő markáns változások egyértelműen nyomon követhetők. Emily Dubberley szociológus és párkapcsolati szakértő a fentieket azzal magyarázza, hogy a szerelmet és a romantikát is utolérte a 21. századi életstílus: „A régi elveken alapuló romantika az alázatos női lelket vette alapul, amely mindenkor alárendelte magát a férfinak. Ezzel szemben ma a nők többsége dolgozik, és sokszor jóval többet keres párjánál. A nők többsége ma egyenrangú párkapcsolatra vágyik. Ez korunk romantikájára is rányomja bélyegét, ahol a gondolat és a figyelmesség számít igazán a nőknek, nem pedig a pénz.”

Az Újromantika feltételezi, hogy a mai rohanó hétköznapokban már nem csupán a drága, szimbólumokkal teli, régimódi romantika varázsolja el a nőket, sőt! A cég felméréséből az is kiderül, hogy a karrierjüket építő, ám valódi érzelmekre vágyó nők számára sokkal vonzóbb és meghatóbb az egyszerű, de közvetlen figyelmesség. A túlságosan nagy gesztusok inkább gyanakvást, mint felhőtlen örömöt hoznak a női lélekben – az eredeti angol felmérés szerint a nők 78%-ában. Manapság többet ér egy apró, de valóban szívhez szóló ajándék, mint a méregdrága, személytelen meglepetések. A nők leginkább arra vágynak, hogy a férfi egyedi, közös emlékeket felidéző meglepetést találjon, ami csak neki szól. Ilyen lehet egy apró gesztus: közös képekből készített fotóalbum nézegetése, romantikus séta a Duna partján, finom borok kóstolgatása közben egy meghitt beszélgetés. Ezek az apróságok mutatják meg igazán, mennyire tisztel, becsül, szeret a másik felünk – véli a nők 98%-a.

Az ellenpélda – túlzó gesztus?

Akad példa a mai felgyorsult világban is nemes, már-már túlzó gesztusokra. 2007-ben egy 21 éves brooklyni webdesigner, Patrick Mober a mára már legendává vált multimédiás kereséséről lett híres. Egy pirospozsgás utas után kutatott, akit az 5-ös számú városi vonaton pillantott meg. Szerelem volt első látásra. Gyorsan összeállított egy weboldalt (www.nygirlofmydreams.com), mire csodák-csodájára egy 8 milliós városban kevesebb, mint 48 órán belül így találta meg álmai nőjét hatalmas visszhangot kiváltva. Állítólag a románc még mindig tart köztük, valóra váltva ezzel a nők romantikus álmait.

Vagy talán mégsem. Napjainkban a szerelem egyre szerényebb formában mutatkozik meg két ember között, s a Moberhez hasonló túlzó és látványos gesztusok már kevésbé vonzóak a mai modern, magabiztos nők számára.

Lehet másképp is

A felgyorsult hétköznapokban alapvető fontosságú, hogy ne csak a másik felünktől várjuk a megváltást, boldogságot, hanem mi magunk is észrevegyük a szép, elbűvölő, vidámságot keltő apróságokat. Erről így mesél V. Kulcsár Ildikó újságíró: „Néhány évvel ezelőtt két hónapot tölthettem az olasz fővárosban, hogy ott írjam a „Kölykök, dilik, szerelem” című könyvem Rómában játszódó fejezeteit. Nemcsak arra volt módom, hogy egy kicsit megismerjem e gyönyörű-megismerhetetlen várost, hanem tanultam is. Életörömöt, derűt, az apróságok megbecsülését… Elmondok egy történetet. Reggelente lelkesen indultam a Campo De’ Fiorira, Róma legősibb piacára, hogy friss zöldséget, salátát, olajbogyót, miegyebet vigyek a reggelihez. Imádtam a hajnali piac hangosságát, jókedvét és persze azt, hogy meg tudtam magam értetni a kofákkal, bár soha nem tanultam olaszul. (Hasznosítható volt az egyetemen belém vert latin-alap…) Az egyik reggelen kiléptem a lakásunkból, és az emeletről rettentő lármát hallottam. Megálltam, fölfelé lestem, hogy megtudjam, mi történik ott. A következő percben megjelent a lépcsőfordulóban egy hatalmas kerek donna, körülötte három olasz bambino ordítozott, verekedett, keserítette az anya életét… Gurult lefelé a kerek asszonyság, majd amikor mellém ért, szélesen elmosolyodott, és boldogan mutatott fel a lépcsőház üvegplafonjára. „Signora, il sole!” A hölgy nem volt szép, nem volt fiatal, nem látszott gazdagnak és „trendinek”, ráadásul a fiai egy percre sem hagyták abba a verekedést, ő mégis örült. Annak, hogy ragyog az olasz „sole”, azaz süt a nap! És úgy érezte, hogy az örömét meg kell osztania velem, egy vadidegen nővel… Tegyük most át e történetet Magyarországra! Tegyük fel, hogy kilépek holnap reggel a házamból, mondjuk, akkor indul munkába a szomszédom is, ráadásul a nap is süt. Megörülök a fénynek, és rákiáltok a szomszédra: nézd, süt a nap! Mit csinál a magyar szomszéd? Feltehetően kihívja a mentőket, mert aki hétfő reggel képes örülni annak, hogy süt a nap, az megbolondult… Ennek a jelentéktelen, ám számomra feledhetetlen történetnek üzenete volt. Igenis lehet örülni minden apróságnak! Annak, hogy süt a nap, hogy a hétvégén kinyílt az orchideám, pedig két hónappal ezelőtt ki akartam dobni, annak, hogy a gyerekem (kivételesen) jókedvűen indult iskolába. Annak, hogy a férjem (kivételesen) kávét főzött, és az ágyban ihattam meg, annak, hogy elmaradt egy nemszeretem értekezlet, annak, hogy a múlt héten eljutottam uszodába, holnap találkozni fogok a legjobb barátnőmmel, a felnőtt gyerekem pedig (önként) összepakolta a régi ruháit, és bedobta a Vöröskereszt gyűjtőládájába. Apróságok? Hogyne! Örömet szereztek? Igen. Mi kell ehhez? Nem pénz, nem hatalom, nem is menő állás. Ehhez csak az a képesség kell, amely lehetővé teszi, hogy észrevegyük magunk körül a szépet, a jót, a szeretnivalót. E képesség neve: derű. És a derűre való képesség tudatosan fejleszthető!”

Most akkor számít a pénz vagy sem?

Ezt ki-ki döntse el maga. Talán a tanulmány segít tisztázni, mit is jelent korunk romantikája, és segít feloldani azt a feszültséget a párkapcsolatokban, amely amiatt keletkezhet, hogy néhányan abban a hitben élve, hogy szerelmüket a pénz, a drága ajándékok, s a túlzó gesztusok kápráztatják el, óriási költségekbe hajszolva magukat, miközben ez nem okoz valódi örömet a női lélekben. A felmérés alapján egyértelműen kijelenthetjük, hogy apró, figyelmes gesztusokkal sokkal inkább életben lehet tartani a romantikát rohanó hétköznapjainkban. S ehhez akár elég lehet kedvesünket meglepni kedvenc csokoládéjával.

Forrás: Lindor

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan legyen afférmentes a párkapcsolatotok?

Hevítsétek fel a szenvedélyt szexi játékszerekkel Valentin-napon!

Címkék: figyelmesség? luxus párkapcsolatokban trendváltás vagy

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

6 lány elmesélte élete legdurvább szakítását

6 lány elmesélte élete legdurvább szakítását

Oké, a szakítás sosem egy napsütéses pillanat, de néha még a szokásosnál is fájdalmasabbra sikerül. Néhány lány elég húzós sztorit osztott meg velünk.

5 jel, hogy végre jó kapcsolatban vagy

Természetes, hogy a szerelemtől először rózsaszín köd borít el mindent, de most eláruljuk, honnan tudhatod, hogy a kapcsolatod több, mint egyszerű fellángolás.

6 lány elmesélte az első egyéjszakás kalandját

Elsőre talán izgalmasnak tűnik egy ismeretlennel hancúrozni, de a valóságban nem minden jön össze úgy, mint a képzeletedben! Most néhány bevállalós csajszi a brit Cosmónak mindent kitálalt, olvasd el a meghökkentő beszámolókat!

Ez történik a testeddel orgazmus előtt és után

Gondolkodtál már valaha azon, hogy mi okozza a szervezetedben azt a különleges gyönyört, amit hancúrozás közben érhetsz el? Kattints és kiderül!

Egy nő őszintén vallott arról, milyen nyitott házasságban élni

Előfordult már veled, hogy egyszerre két pasiért is odavoltál? Egy bevállalós lány elárulta, hogyan oldják meg a szerelmével a nyitott kapcsolatot.

Ez a tökéletes erotikus masszázs titka

Nem kell ünnep ahhoz, hogy kedveskedj valami extra cuki dologgal a pasidnak. Fszerezd meg egy kicsit a szokásos masszázsotokat, hogy aztán igazi tűzijáték legyen a progi vége!

10 évig fájt neki a szex, ez volt az oka

Elképesztő történet járta be netet egy amerikai lányról, aki nyilvánosan panaszolta el, hogy milyen komoly betegségben szenvedett! A legdurvább pedig az, hogy sokáig nem tudták, mi a baja.

5 lány a legrosszabb Valentin-napi randijáról vallott

Bár a kirakatok már dugig vannak vörös rózsákkal, plüss macikkal, szív alakú bonbonokkal, a Valentin-nap (sajnos) nemcsak romantikus dolgokról szól - a következő csajok számára például igazi rémálommá vált az ünnep!

8 dolog, amit a srácok mindig tudni akartak a vagináról

Merész húzásra szánta el magát az amerikai Cosmo, arról érdeklődtek a pasiknál, hogy milyen tabukérdések merülnek fel bennünk a női vaginával kapcsolatban. Kapaszkodj meg, ez kemény lesz!

4 romantikus sztori, amitől Valentin-napi hangulatba kerülsz

Elérzékenyülsz, amikor meghallod, hogyan jöttek össze a nagyszüleid? Imádod a love storykat, amiben a pasi hősszerelmesen megmenti a barátnőjét? Olvass tovább az izgis történetekért!

Ezért jössz mindig össze újra az exeddel

Egy szakítás sosem egyszerű, teljesen mindegy, hogy ki kezdeményezte.Néha azonban csábítóbbnak tűnik a volt pasid ágyát megcélozni ahelyett, hogy elfelejtenéd. Kiderítettük, hogy mi az oka ennek!

8 dolog, amit a pasiknak tudni kéne az orál szexről

Nyugodtan hagyd elöl a géped, hiszen most nem csak neked, de a fiúdnak is hasznos lehet ez a cikk! Derítsetek ki minden fontos ASAP tudnivalót, aztán irány az ágy!

5 jel, hogy készen állsz egy komoly kapcsolatra

Már egy ideje találkozgatsz a sráccal, de nem vagy benne biztos, hogy képes vagy a következő szintre lépni? Ezekből a jelekből azonnal megkapod a választ!