2011.02.28.@ 11.02

Te megbékélsz szex után?

Egy párkapcsolatnak mindig két íve van, hisz ennek hiányában életképtelen lenne: az egyik az érzelmek, a másik a működőképesség íve. A szerelem amiatt is elmúlhat, mert kihűlőben vannak az érzelmek, és akkor is, ha a vitás pontokat nem sikerült helyretenni, tehát a kapcsolat nem működik. A szeretkezés önmagában nem garantálja az ellentétek feloldását.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Fejezd ki igényeidet a párod felé is

Férfi és nő között a legtöbb konfliktus abból keletkezik, hogy az érzelmi csatornák a felek között nem átjárhatóak, vagy összegubancolódtak. Így bizonyos emóciók megrekednek, vagy feszültséget eredményeznek, melyek rövid úton érezhetővé válnak a másik fél számára is, és ebből vita keletkezhet – mondja Futaki Lilla pszichológus.

Ha a kommunikációs zavart őszinte, nyílt beszélgetéssel, a helyzet tisztázásával sikerül átjárhatóvá tenned, akkor válik működőképessé a kapcsolat, és folytatódhat az érzelmek áramlása. Amennyiben nem tudjátok megbeszélni a problémákat, ám a hormonok emlékeztetnek arra, hogy vannak még érzelmek, akkor lép életbe a „szerviz-szex”. Ám ez időleges megoldás, és a kialakult viták újra életre kelnek. Ahhoz, hogy a helyzet ne ismétlődjön, mindkét félnek szembe kell néznie azzal, ő mivel járult hozzá a probléma kialakulásához.

Szeretkezz, ne háborúzz!

Egy átbeszélt és helyre tett konfliktus végződhet remek szexszel, ami jó irányba lendítheti a kapcsolatot. A forró, heves együttlétbe sok indulat integrálható, utána pedig közös élményként élhetitek át az elpilledés, a megnyugvás örömét. Ilyen esetben a feszültségek elérnek egy bizonyos csúcspontot, utána leívelnek, majd kisimulnak.

Az összehangolódásra pozitívan hat, ha mindezt egy ritmusban, egymáshoz illeszkedve élitek meg. Ám abban az esetben, ha a konfliktus kiváltó oka és annak megoldása a veszekedés során nem tudatosul, bármely félben maradhat hiányérzet, ami újratermelheti a meg nem értettség érzését, további vitákat generálva.

Ezért nagyon fontos, hogy kiélezett helyzetben hagyjanak a párok elég időt egymás számára, hogy szóban is elmondhassák, mi esett nekik rosszul, mit szeretnének másként tenni, vagy hogyan tudnának egymáshoz jobban alkalmazkodni.

Cosmo-tipp: Ne felejtsd el, hogy a párkapcsolat fejlődéséhez kompromisszumok kellenek, és léteznek olyan dolgok, melyekről le kell mondanod azért, hogy együtt magasabb szintre léphessetek.

Ne büntess szexmegvonással!

Kedvesed a te választásod, és teljesen természetes, hogy az együttélés olykor áldozatokkal jár, ám tudnod kell, neked mi fér bele, vagy hol a határ. Ha például párod rendszeresen olyan dolgokat csinál, ami az önértékelésedet nagyon rombolja, akkor érdemes feltenni a kérdést, hogy te elég fontos vagy-e a kapcsolatban. Fogalmazd meg önmagadban: vajon segítettél társadnak felismerni igényeidet, és megtettél mindent azért, hogy elégedetté tudjon tenni téged?

A szeretkezés megvonása mögött leggyakrabban ki nem mondott harag áll – vélekedik szakértőnk. A nő az elutasító magatartással a meg nem értettséget próbálja közölni a férfivel, ahelyett, hogy megmondaná, mi a baj, vagy mit vár tőle a megoldás érdekében. Ha valaki nem tudja felvállalni érzéseinek szemtől szembeni közlését, alternatív eszközökhöz (pl. szexmegvonás) folyamodhat, ám ez nem biztos, hogy sikerhez vezet.

Ha úgy akarsz hatalmat gyakorolni párod felett, hogy lekicsinyíted, vagy sarokba szorítod őt, számolnod kell a következményekkel. Viselkedésed így azt mutatja, hogy másképp nem tudod megoldani a problémákat, a nem verbalizálható jelzések pedig újabb feszültségeket indukálnak kedvesedben. Ettől pasid még kevésbé érti, mi zajlik benned, és előbb-utóbb ő is haragos lesz, majd lassan eltávolodik tőled.

Cosmo-tipp: Mondd ki egyértelműen, mit vársz a másiktól, és ne gondold, hogy neki kell kitalálnia, mit érzel.

Feláldoznád magad?

Szakértőnk véleménye szerint a leghatékonyabb megoldás az „én-üzenet”, melyben saját érzéseidről, megéléseidről beszélsz, és nem a másikat okolod a probléma létrejöttéért. Egy kapcsolati konfliktust két ember hoz létre, ám mindketten kellenek a megoldásához.

Ha hárítod a szexet, vagy kifogásokat keresel, azt is mutathatja, hogy haragszol, és nem bocsátottál meg, ám nem jelenti azt, hogy kutya kötelességed ágyba bújni vele. Mondd el párodnak, hogy megbántott, pontosan meséld el, mikor, mivel, és kérd meg, hogy többet ne tegyen ilyet. Egy alaposan kitárgyalt vita után édes a kibékülés, ám a szexuális problémákat soha ne az ágyban beszéljétek meg!

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: http://futakililla.hu

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Afrodiziákumok A-tól Z-ig

10 hiba, amit ne kövess el az első randin

 

Címkék: megbékélsz szex után

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

Vagina súlyzó a legújabb őrület

Vagina súlyzó a legújabb őrület

Ha azt hitted, már mindent láttál a témában, hát tévedtél! Most megtudhatod, hogyan működik egy ilyen edzés!

Kutyának képzeli magát ez a fiatal lány

Ilyet még tuti, nem láttál! Csekkold le, hogyan él ez a furcsa Los Angeles-i házaspár!

4 vaginatipp a Kardashian-lányoktól, amiknek ne dőlj be

A sztárlányok már elég sok intim tippet megosztottak a rajongóikkal, de ezek tényleg működnek? Hát, a doki szerint nem igazán!

Ezt jelenti, ha görcseid vannak szex után

Az együttlét arról szól, hogy mindkét fél jól érezze magát. Azonban néha az orgazmus is lehet fájdalmas. Veled is volt előfordult már? A cikkből kiderül, hogy mi okozza!

Öt csaj elárulta, hogyan viseld el a szakítást

A szakítás sosem könnyű, főleg, ha nem békésen váltok el egymástól. A következő tanácsok segítenek abban, hogyan lendülj túl az elválás utáni nehéz időszakon.

7 csókfajta, hogy következő szintre emeld az előjátékot

Az utóbbi időben egyre kevesebbszer csókcsatáztok a pasiddal? Kattints a cikkre és nem csak a mennyiség pörög majd fel, hanem a hangulatotok is!

Felnőtt tartalom!

Ezt a tartalmat csak a 18. életévüket betöltött látogatóink tekinthetik meg.
Elmúltál már 18 éves?