2011.11.17.@ 11.11

„Nem zavar a meztelenség” – interjú Száraz Dénessel

Ha te is Tamás atya miatt nézed a Jóban Rosszban című sorozatot, van egy jó hírünk számodra: a karaktert alakító Száraz Dénest elcsíptük egy interjúra, és nemcsak a reverendáról kérdeztük…

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Kézfogása férfias, mosolya ellenállhatatlan, és még azt is elnézi nekem, hogy késve érkezem a találkozóra. Rögtön meg is jegyzem, hogy már attól tartottam, megrohanják a rajongók, és velük kezd el beszélgetni, de Dénes megrázza a fejét. Elmondása szerint ritkán szólítják meg, csak a tekintetekből látja, hogy felismerték.

Ezt kicsit nehezen hiszem el, mert olyan embernek tűnsz, aki bárkivel szívesen beszélget.

Eleinte tényleg megszólítottak néhányan. Amikor megkaptam Tamás atya szerepét, akkor előfordult, hogy a metrón megkérdezte valaki, tényleg hívő vagyok-e. És olyan is volt, szintén a metrón, hogy odacsúsztattak elém egy honlapcímet, ahol minden reggel elolvashatunk egy igét. Ennyire azonosítottak Tamás atyával (mosolyog).

A te esetedben sokaknak az a bizonyos sörreklám is eszükbe jut, ami tulajdonképpen ismertté tett téged. Ezt tévés megjelenések, interjúk, fotózások követték, majd jött a Jóban Rosszban. Az ismertség bejön neked, vagy inkább csak hozzászoktál?

Igazából nem is veszem észre. Persze kértek már tőlem közös fotót, és egy szatmárcsekei fellépésen valósággal megrohamoztak a gyerekek, hogy adjak nekik autogramot a kezükre. Ezek aranyos dolgok, meg is őrzöm őket az emlékeimben, de bennem ettől nem változik meg semmi. Nem leszek jobb vagy rosszabb, több vagy kevesebb. Szóval, ha mondhatom így, szerintem abszolút jól kezelem az ismertséget.

És ha mondjuk néhány tinilány rohan oda hozzád?

Általában a fiatalabb korosztály szokott aláírást kérni, a 18 vagy inkább 15 év alattiak, de ez szerintem így van rendjén. 20 éves kor felett ritkán kér valaki autogramot… Legfeljebb Brad Pittől, bár tőle én is kérnék (nevet). Bárkinek örömmel adok aláírást, és szívesen készítek fotókat is, hiszen ez a munkám része.

A bulvár téged nem próbált beszippantani?

Szerintem arra kell figyelni, hol húzzuk meg a határokat. Nem lehet mindenre nemet mondani, mert ha a nézők kíváncsiak, és olvasnának valakiről, arra reagálni kell: bizonyos információkat ki kell adni magunkról. Én viszont úgy döntöttem, hogy a magánéletemről nem nagyon beszélek. De amikor felkértek egy magazintól egy olyan fotózásra, ahol bokszolóként pózolhattam, azt elvállaltam. Egyébként nem bokszolok, hanem triatlonozom, mégis tetszett a koncepció.

Biztos többen kérdezték már, hogy színházi vagy sorozatszínésznek tartod magad inkább?

Én színésznek tartom magam, és próbálok a lehető legjobban játszani a színházban és a sorozatban is. De a kettőt persze nem lehet összehasonlítani: teljesen más típusú munkát és felkészülést jelent. Az viszont nem zavarna, ha egy évig csak filmben vagy csak színházban játszanék.

De a kettő összeegyeztetésével gondolom, nincs problémád, hiszen a színház este vagy kivételes esetekben késő délután foglal le, a forgatások pedig általában nap közben vannak.

A forgatás reggel nyolctól este fél 9-ig tart, és ha nincs előadásom, este is forgatok. Ha pedig be kell mennem játszani, akkor csak délelőtt és délután, hogy az estém a színházé legyen.

Úgy tudom, eleinte nem szerettél volna napi sorozatban szerepelni. Miért?

Vállalom, hogy korábban ezt mondtam. Méghozzá azért vállalom, mert a főiskolán, illetve végzős ifjú titánként az ember még azt gondolja, hogy színházban kell játszania. És ha már film, akkor szinte biztosan nagyjátékfilmben és művészfilmben gondolkodik. Csak aztán látja, hogy nem jön sem az egyik, sem a másik lehetőség.

Tehát ezt látva változtál?

Igen. És több dolog is amellett szólt, hogy vállaljam el Tamás atya szerepét: egyrészt egyre nagyobb lesz a kamerarutinom, másrészt 25 perc van egy-egy jelenetre, így elképesztő koncentrációt igényel, hogy ott és akkor jól teljesítsünk. És persze az sem mindegy, hogy egy művészfilmet csak kevesen néznek meg, a napi sorozatot meg több mint egymillióan követnek epizódról epizódra, hetente ötször. Éppen ezért nagy kihívást jelent a Jóban Rosszban. Emellett mindenkinek vannak álmai, amihez az anyagi fedezetet meg kell teremteni.

És munka közben is kitűzhetsz új célokat.

Hasonlóan látom én is. Bár én a napi sorozat műfaját soha nem tartottam igazán jó dolognak, mégis elhatároztam, hogy megpróbálom jobbá tenni. Ez persze nem csak tőlem függ, de szerencsére sok színész és rendező partner ebben.

Egyébként a sorozatok manapság elképesztően népszerűek: lassan a külföldi weboldalakon is többet lehet olvasni sorozatszínészekről, mint a régi, hagyományos értelemben vett filmsztárokról.

Igen, bár a külföldi sorozatokat több okból sem lehet összehasonlítani a magyarokkal.

Van kedvenced?

A Dr. House és a 24 epizódjait zseniálisnak tartom.

Könnyen tudsz azonosulni a karaktereddel?

Tudok vele azonosulni, de most épp nem szívesen, mert a papnak a Bettyvel való hezitálása nekem nem szimpatikus. Hiszen ha valaki meghoz egy döntést – vagyis ebben az esetben azt, hogy a vallást választja, nem a szerelmét –, akkor igyekezzen ahhoz tartani magát. Nem szabad a másik emberből hülyét csinálni, én magánemberként következetes vagyok. Persze ez egy szerep, és Tamás atya nem olyan, mint Száraz Dénes.

Ha jól értem, te ezt civilben sosem tennéd meg.

Korábban tettem ilyet, és megtanultam, hogy ezt nem szabad a másik emberrel elkövetni. Talán azért sem szimpatikus most Tamás atya, mert saját magamat juttatja eszembe.

Ha te írnád a forgatókönyvet, egyértelmű lenne, hogy összejönnek, vagy örökre elválnak útjaik?

Persze, de nem én írom, és ez így van jól (nevet).

Tamás atya szerepe mellett sem tűnt el a vallás, mint téma az életedből: a sorozatszerepen kívül megtalált a Virágos kert című darab is, ahol Assziszi Szent Ferencet alakítod.

Úgy tűnik, valamiféle spiritualistást néznek ki belőlem az emberek. Nem tudom, biztosan a lényemben van valami… De majd kinövöm (mosolyog). Vagy nem, és akkor hagyom a színészkedést: elmegyek papnak egy kis faluba.

Ugye most viccelsz?

Persze. Bennem nem fogalmazódtak meg olyan gondolatok, amikről prédikálnom kellene.

De úgy tudom, szereted Assziszi Szent Ferenc szerepét.

Ez egy elég nehéz szerep, ami teljes átlényegülést igényel. Az előadás monológokból áll össze: én beszélek, és ha ez üresen kong a teremben, az nem ér semmit. Ám ha valami kinyílik bennem, akkor érzem, hogy hatalmas energiákat adok a nézőknek. Az a napom, amikor a Virágos kertben játszom, többnyire a lelki ráhangolódásról szól: mindig izgalomba vegyülő félelemmel várom az előadás kezdetét.

Részben a meztelen jelenet miatt?

Nem, ez nekem nem okoz problémát. A meztelenkedés egyébként azért kell, mert abban a jelenetben Ferenc mindent visszaad az apjának, amit tőle kapott, majd teljesen pucéran bemegy az erdőbe, ezzel botránkoztatva meg a bíróságot.

És téged nem zavar, hogy lekerül rólad az alsógatyád is.

Nem, sőt, én kértem a rendezőt, hogy abban a jelenetben semmi se maradjon rajtam. Semmi.

A megbotránkoztatás miatt?

Persze, hiszen gondolj bele: ha fenn marad az alsó, mit ér a jelenet? Akkor már hitelét vesztené az egész. Ez tehát nem egy felesleges, öncélú meztelenkedés.

Ezek szerint te is beleszólsz néha, hogy milyen legyen a karakter, vagy egy-egy jelenet.

Persze, ezt a rendezővel kell megbeszélni. De ez is változó, hiszen van olyan, akinek annyira erős koncepciója van – mint például Alföldi Róbertnek, akivel először dolgoztam. Nála nem szóltunk bele, milyen legyen a karakter, mégis nagyon szabadnak éreztem magam.

Egy korábbi interjúdban említetted is, hogy fontos számodra a minél nagyobb szabadság.

Ezt elsősorban arra értettem, hogy szükségem van szünetekre. Amikor azt látom, hogy minden nap forgatok, és minden este játszom, attól kikészülök. Láthatod, hogy nem vagyok munkamániás. Sőt, a szabadságvágyam miatt nálam alapkövetelmény, hogy mindig kapjak levegőt.

És van melletted egy olyan nő, aki ebben a szabadságvágyban is partner?

Persze, a kedvesemmel, Csizmadia Ildikóval még Székesfehérváron ismerkedtünk meg, amikor ott játszottam. Ennek hat éve, és már jó ideje közös albérletben élünk Budán.

Egyébként mi az, ami megtetszik neked egy nőben?

Eddig mindig az összkép fogott meg először. Azután, ha láttam némi esélyt, hogy ezt a lányt meg is szerezzem, akkor léptem.

Fontos, hogy te hódíts, vagy olykor téged is meghódítottak?

Mindkettő előfordult már.

Ez egyfajta kölcsönösség?

Igen. De először fontos, hogy a lány felkeltse a figyelmem. Ideálom nincs, inkább azt néztem mindig, mennyire vonzó az összkép, és milyen szexuális kisugárzása van az adott nőnek. Szerintem, ha két ember megérzi, hogy ugyanazt akarják, az úgyis megtörténik. Azután pedig eldöntik, szeretnének-e többet egymástól. Ha találkoznak másnap, vagy még egy hónap múlva is, akkor lehet, hogy találkoznak egy év múlva is.

És azt megfogalmaztad már, mi az, ami taszít téged valakiben?

Az erőszakos és a túl rámenős nőket nem szeretem, mert attól úgy érzem, nekem is annak kell lennem. És ez már férfias kakaskodás: arról szól, ki az erősebb. És ettől hirtelen mintha azt sem tudnánk, ki a férfi és ki a nő. Számomra az a fontos, hogy legyenek helyükön a szerepek: a férfi fogja kézen a nőt és kápráztassa el. De ezzel együtt egy jó kapcsolatból az összhang sem hiányozhat. Ennek a híve vagyok, és így próbálok élni.

A szabadidődet, ha marad, a kedveseddel töltöd?

Igen, a barátokkal csak ritkán járok el. Emellett triatlonozom: minden napra megvan, mit kell teljesítenem, így egyszer úszom, máskor futok vagy kerékpározom. És főzni is szeretek, bár nem tudok (nevet). Ha rászánom magam, sütök egy csirkét és nagyon élvezem.

Milyen terveid vannak a közeljövőre?

Említettem a triatlont: ezzel az a célom, hogy még jobban menjen, és helyt tudjak állni versenyeken is. Emellett szeretném, ha az Új Színház egy jó színház maradna, illetve, ha végre filmezhetnék is.

És egy újabb sörreklám jöhetne?

Ha tudok belőle venni egy lakást, akkor mindenképpen! (nevet)

Csevegj tovább a témában a vadiúj Cosmo Fórumban!

Kapcsolódó cikkek:

Gulyásleves négercsókkal – Interjú Kembe Sorel-Arthurral

A hét szexi pasija: Fernando Verdasco

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Címkék: dénes interjú jóban rosszban száraz színész

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

5 tuti hely, ahol megtalálhatod az Igazit

5 tuti hely, ahol megtalálhatod az Igazit

Ha eddig még nem jött össze nyáron a nagy szerelem, mutatjuk a legjobb Nagy Ő lelőhelyeket.

Csillagjegyek, akiknek nehezen megy a hosszú távú kapcsolat

Vigyázz: ezek a srácok inkább a rövid kalandokra szavaznak!

Az egyszerű dolog, amitől szuper leszel az ágyban

A brit Cosmo felméréséből kiderült!

10 biztos jel, hogy bejössz a pasinak, aki tetszik

Most végre nem kell túlagyalnod a dolgot!

„Ezért csaltam meg a férjemet 4 héttel az esküvő után”

Egy Jade nevű lány őszintén mesélt az ausztrál Whimnek arról, hogy a férjét miért csalta meg csupán egy hónap után...

5 jel, hogy a kapcsolatod nem elég izgalmas

Ha gyakran unatkozol a pasid mellett, lehet, hogy ideje lépned…

4 jel, hogy a pasi jobban szereti magát, mint téged

Ha ismerősnek tűnnek ezek a helyzetek, akkor érdemes átgondolnod a kapcsolatotokat…

5 dolog, amit tudnod kell, mielőtt összejössz egy fiatalabb pasival

Kiszúrtál magadnak egy irtó cuki srácot, de kiderült róla, hogy jóval le van maradva a szülinapokkal? Itt az ideje átgondolni egy-két dolgot a randik előtt.

5 dolog, amiről nem is gondolnád, hogy intő jel lehet a kapcsolatodban

Lehet, hogy azt hiszed minden rendben, de csekkold a legsunyibb szakító-tüneteket.

Ők voltak a legmenőbb sztárpár, amikor születtél

Most éppen Harry herceg és Meghan vagy Sophie Turner és Joe Jonas a kedvenceid. De vajon mi volt a helyzet bébikorodban? Mutatjuk!

Ezekkel a szexpózokkal égetheted a legtöbb kalóriát

Nem csak az edzőteremben dobhatod le magadról a kilókat. Ott a hálószoba is!

Felnőtt tartalom!

Ezt a tartalmat csak a 18. életévüket betöltött látogatóink tekinthetik meg.
Elmúltál már 18 éves?