Tönkreteszi a kapcsolatodat, ha azonnal lefekszel a pasiddal?

Vagy épp az ellenkezőjét éred el vele, és még jobban fog szeretni?

Tönkreteszi a kapcsolatodat, ha azonnal lefekszel a pasiddal?

Te is tutira meglepődtél, amikor Justin Bieber februárban elárulta, hogy mielőtt ismét összejött volna Hailey-vel egy teljes évre nemet mondott a szexre, sőt egészen addig, amíg össze nem házasodtak. Nem ők az egyetlenek, akik a boldogító igen előtt mellőzték a kapcsolatukból az intimitást, a szupermodell Miranda Kerr és a férje Evan Spiegel is ugyanezt tették.

Talán tudnak valamit, amit te nem? Tényleg érdemes várni egy kicsit az első szexszel legalább az első három randiig (ahogyan azt a Szex és New Yorkból is megtanulhattad)? Sokan gondolják azt, hogy para az első randin, vagy csupán néhány órányi ismeretség után megcélozni az ágyat: attól félnek, hogy ebből utána nem lesz hosszú távú kapcsolat.

Ráadásul ahhoz, hogy biztosan tudd, a másik illik hozzád, alaposan át kell gondolnod, és objektíven kell nézned a pasira. Ez pedig elég nehéz, ha azonnal a bejön a képbe az intimitás is. A pszichológusok ezt egyfajta „rózsaszín ködnek” hívják: ez az, amikor valakivel pillanatok alatt annyira közel kerülsz testileg, hogy figyelmen kívül hagyod a személyiségét. Persze fontos, hogy a másik végletbe se ess, mert a túl hosszú várakoztatás azt az érzést keltheti a pasiban, hogy valójában nem is akarsz tőle semmit, és legfeljebb haverok lehettek.

De mi lenne akkor a megoldás?

Kapaszkodj meg, mert egy új kutatás szerint a korai szex növeli az esélyét annak, hogy egy működőképes párkapcsolat alakuljon ki közted, és a srác között. Egy év elején készült felmérés során megállapították, hogy mivel a szexuális vágyak nagyon fontos szerepet játszanak a szerelem elmélyülésében, a korai hancúrozás segíthet motiválni mindkét felet arra, hogy az első hancúr után folytassák a randizást.

Making Love Passionate Kiss GIF - Find & Share on GIPHY

A Journal of Sex Research tudományos lapban megjelent tanulmányban a kutatók 11 000 olyan embert kérdeztek meg, akik komoly párkapcsolatban élnek, mennyire van hatással az első szex időpontja a párkapcsolatuk alakulására. A megkérdezettek 51 százaléka várt néhány hetet az első ágyba bújással, 38 százalékuk pedig már az első hetekben eljutott a hálószobáig. A fennmaradó 11 százalék az első hivatalos randi előtt szexelt a kiszemeltjével.
Hogy kik voltak a legboldogabbak? Az igazság az, hogy mindegyik megkérdezett kielégítőnek tartotta a szerelmi életét, ami azt jelenti, hogy az első szex időpontja egyáltalán nem befolyásolja a párkapcsolatot.

A tökéletes időpont csak tőled függ

Az OK Cupid kutatása szerint az emberek 28 százaléka megvárja az első és a második randit, 47 százaléka a harmadik és az ötödik alkalom között szexszel, 20 százalék megvárja a hatodik találkozót is, 5 százalék pedig csak a boldogító igen kimondása után hajlandó hemperegni. A Brunel Egyetem vizsgálatából pedig az is kiderült, hogy a csajok és a pasik különböző időpontot tartanak ideálisnak az első hancúrra. Míg a pasik könnyebben elcsábulnak, a nőknél sokat számít, hogy a srác mennyire vonzó.

Justin Lehmiller kutató azt mondja, a legfontosabb mindig az, hogy te mit érzel. „Mindenkinek megvan a saját szexuális orientációja” – ez az egyéntől függ. Ha neked fontos a szex és az intimitás, valószínű, hogy sokkal hamarabb ágyba fogsz bújni, függetlenül attól, hogy mások hogy csinálják. A tökéletes időpont az első alkalomra nem az, amit a társadalom előír, hanem az, amikor úgy érzed, tényleg készen állsz rá!

Még több

Szex-Szerelem