Minden, amit eddig nem tudtál a hüvelygombáról

A nők háromnegyede tapasztalja ezt a kellemetlen fertőzést élete során legalább egyszer. Égő, viszkető érzéssel jár, amihez folyás is társul – de mi az, amit kevesen tudnak róla? Cikkünkből minden kiderül!

Minden, amit eddig nem tudtál a hüvelygombáról

A hüvelygomba a nőket érintő egyik leggyakoribb fertőzés, ami nem sorolható a nemi betegségek közé. A hüvelyben természetes módon előforduló Candida albicans – a felborult pH-érték hatására – könnyen elszaporodhat. A tünetei jól körülhatárolhatók, hiszen fehér folyás lép fel és viszkető érzés jelentkezik a nemi szerv környékén. A következőkben kiderül, hogy mi az, amit kevesen tudnak erről a fertőzésről.

Felborul az egyensúly

Az biztosan te is tudod, hogy az antibiotikumok, a stressz és az immunrendszer meggyengülése is kiválthatja a Candida elszaporodását a szervezetben. Nem is beszélve a nedves, párás közegről. Az viszont kevésbé ismert, hogy az egyoldalú táplálkozásnak, a dohányzásnak, az ételintoleranciának, de még a fogamzásgátló tablettának is lehet ilyen mellékhatása.

Nehéz megelőzni

Sokszor hallhattad már, hogy ha egészségesen táplálkozol és figyelsz a higiéniára, akkor nem lehet gond. Persze kisebb az esélye a hüvelygomba kialakulásának, de semmi nem nyújt 100%-os védelmet ellene. Sajnos elég, ha a fent említett okok miatt egy picit felborul a hüvely mikroflórájaa, és máris sorakoznak a kellemetlenségek.

Az első más, mint a többi

Mármint nem a tüneteket tekintve. Az orvosok azt tanácsolják, hogy amennyiben először találkozol ezzel az irritáló állapottal, semmiképp se otthoni praktikákkal próbáld meg magad kikúrálni belőle. A vény nélküli szerek is hatásos segítséget nyújthatnak, de nem árt becsekkolni a nőgyógyászodhoz sem!

Ez a helyzet a szexszel

Bár a hüvelygomba hivatalosan nem tartozik a szexuális úton terjedő betegségek közé, de ha bármelyikőtök fertőzött, szex közben átadhatja a másiknak is. Nem véletlen, hogy ha ilyen panasszal állítasz be a dokidhoz, akkor javasolni fogja a partnered kezelését is.

Candida-diéta: beválik?

Bár erről nincs egységes szakvélemény, ártani biztos nem fogsz azzal, ha a fertőzés kezelése alatt betartasz néhány étkezési alapszabályt. Egyrészt a gombák táptalaja a szénhidrát, így azt mindenképpen érdemes elkerülnöd. De az élesztő, a méz, a cukor és a tej is tiltólistás ilyenkor.

Szponzorált tartalom. Támogatta a www.intimfertozes.hu

L.HU.COM.CC.14.03.2019.1903

Még több

Szex-Szerelem