Kiderült: ennyi idő alatt teheted túl magad egy szakításon

Egy párkapcsolat lezárása sosem könnyű, időt kell hagynod, hogy begyógyuljanak a sebek…

Kiderült: ennyi idő alatt teheted túl magad egy szakításon

Pontos recept nincs arra, hogyan éld túl, ha összetörték a szíved, de ne aggódj, nem te vagy az első és egyetlen, akinek meg kell ezzel küzdenie. Ha nálatok is beütött a párkapcsolat-para, akkor először is tegyél meg mindent azért, hogy helyrehozd a dolgot (pláne, ha azzal a pasival képzelted el az életed) – de ha már pontot tettetek a dolog végére, akkor fontos, hogy ne legyen világvége hangulatod, inkább légy türelmes és hagyj időt magadnak arra, hogy megbirkózz a másik hiányával. A kérdés csak az, kinek mennyire van szüksége? Alexandra Solomon klinikai pszichológus válaszolt a kérdésre, aki azt is elárulta az amerikai Cosmónak, hogyan élheted túl a szörnyű időszakot.

Mindenkinél más

Mindegy, hogy téged hagytak el vagy te hagytad el a másikat, a szakítás kiheverésének ideje ettől teljesen független. Éppen ezért totál felesleges időt szabni magadnak, sőt ezzel csak lelassítod a gyógyulási folyamatot. „A legjobbat azzal tesszük magunknak, ha hagyjuk, hogy azt érezzük, amit valójában érzünk” – jegyzi meg a szakember.

Csak a saját tempódban

Túl vagy a nehezén ezért úgy döntesz, igent mondasz a következő randira? Fontos, hogy megfigyeld magad a szituban. „Akkor vagy túl az előző szerelmen, ha már csak a saját szempontjaidat nézed a következő párválasztásnál, és nem az exedhez hasonlítod a másikat” – magyarázza a szakember.

Szerelemből, ne félelemből

Még mindig nem vagy biztos abban, hogy készen állsz egy új kapcsolatra? Akkor kérdezd meg magadtól, hogy a tetteidet a szerelem iránti vágy vagy inkább a félelem vezeti? „Ha csak azért mész el a randira, mert nem akarsz egyedül lenni, vagy attól tartasz, hogy téged már soha senki nem fog vonzónak tartani az azt jelenti, hogy félsz” – jegyzi meg Solomon, majd hozzáteszi: „onnan tudod, hogy már jól vagy, ha bízol magadban és izgatott vagy az új párkapcsolat gondolatától.”

Tanulni, tanulni, tanulni

A love sztorik és a szakítások nem nevezhetőek egyszerűnek – vannak rossz időszakok, jó időszakok, dolgok, amiket imádtál a kapcsolatotokban vagy problémák, amiket képtelenek vagytok/voltatok megoldani. A szakértő azt javasolja, hogy még mielőtt továbblépnél, érdemes elgondolkodnod azon, hogy mit tanított meg veled az előző párkapcsolatod. Írj egy levelet magadnak arról, hogy miért ért véget köztetek a dolog, és vedd elő a gyenge pillanataidban.

Keress valakit a „túléléshez” (de csak akkor, ha tényleg akarod)

És csak akkor, ha meg tudsz birkózni az egyéjszakás kaland utáni „érzelmi másnapossággal”. Különben meg fogd fel az egészet úgy, mint jó kis hancúrt, ami segíti az újjászületésed. Ha letisztázod magadban, hogy ez az egész csak az újrakezdéshez kell, akkor nem fogod úgy érezni, hogy túl korán léptél.

Tisztítsd meg az életed!

Nyugi, nem te vagy az egyedüli, akinek véget ért a párkapcsolata. Fura ezt mondani, de valahol teljesen normális az, ha az első időkben kísértésbe esel, hogy írj az exednek (például két pohár bor elfogyasztása után). De ezzel csak annyit érsz el, hogy előjönnek a régi érzések és még jobban kitolod a szakítás utáni fájdalmas időszakot. Igen, elvesztettél egy darabot magadból, és az agyadnak még fel kell ezt fognia, hogy tovább tudj lépni. Szóval a legjobbat azzal teszed, ha blokkolod a volt pasit a közösségi oldalakon, és törlöd a telefonodból. A lényeg, hogy szabj egészséges határokat ahhoz, hogy tényleg túl tudd tenni magad a szakításon. Minél hamarabb megteszed ezt, annál gyorsabban hagyhatod magad mögött a múltat.

Végre foglalkozz magaddal!

„Vedd magad körül jó emberekkel, akik tényleg szeretnek és emlékeztetnek arra, hogy imádnivaló vagy” – mondja Wendy Walsh pszichológus. Szervezz ebédet a tesóddal, szombati csajbulit a BFF-ekkel vagy ha eddig még nem tetted, szerezz be egy házikedvencet! A lényeg, hogy ne zuhanj meg nagyon a szakítástól; inkább tegyél meg mindent azért, hogy újra jól érezd magad a bőrödben, és ráébredj, hogy úgy vagy csodálatos, ahogy vagy. Így sokkal hamarabb átvészeled ezt a para időszakot.

Még több

Szex-Szerelem