2019.05.12.@ 05.05

9 jel, hogy érzelmileg káros kapcsolatban vagy

Ha csak néhányat is észlelsz ezek közül, gondolkozz el a szakításon!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

9 jel, hogy érzelmileg káros kapcsolatban vagy

Bár a fizikai bántalmazás egyértelmű jele annak, hogy azonnal ki kell lépned a kapcsolatodból, az érzelmi terrort, vagy visszaélést ennél nehezebb felismerni.

De mi is tartozik pontosan az érzelmi visszaélés kategóriájába?

Ha a partnered elnyom téged, korlátoz a szabadságodban, sérteget, megakadályozza, hogy a barátaiddal vagy a családoddal találkozz, sajnos biztosan ezzel a problémával van dolgod. „A bántalmazó részéről mindig van ott van a félelem: a visszautasítástól, attól, hogy nem tudja egymaga kontrollálni a dolgokat, vagy hogy egyik pillanatról a másikra el less hagyva. Ezek a fő kiváltó okok.” – mondja Lisa Marie Bobby self-coach.

Az érzelmi bántalmazás nagyon komoly dolog, akár az egészséged is rámehet! Ha az alábbi jeleket tapasztalod, lehetséges, hogy káros kapcsolatban vagy.

A srác túlzottan rámenős

Úgy érzed, hogy a pasid már túlzottan is imád téged? Állandóan veled akar lenni, szinte együtt lélegzik veled? Bár ez romantikusan és ideálisan hangzik, ha ezzel együtt az is jár, hogy nem engedi, hogy egyedül intézd a dolgaidat, hogy találkozz a barátaiddal és minden lépésedről mániákusan tudni akar, ez már jelenthet érzelmi bántalmazást.

Megszabja, hogy kivel találkozhatsz

Ha időről-időre azzal találod szembe magad, hogy a párod nem engedi, hogy a barátaiddal és a családoddal találkozz, vagy csak olyan programot szervezhetsz, ahol ő is ott van… megéri szemmel tartani a viselkedését!

Eléri, hogy magadat okold

Ha annyiszor bánt és leszól azért, mert valamit rosszul csináltál – általában teljesen ok nélkül-, hogy úgy érzed nem vagy elég jó és magadat hibáztatod mindenért, érdemes kilépned a kapcsolatból.

Állandóan sérteget és rossz érzést kelt benned

A pasid állandóan kövérnek, csúnyának vagy bénának nevez, ráadásul folyton kritizálja, hogy milyen a hajad, mit veszel fel és milyen az értékítéleted? Vigyázz, mert ha ez hosszú ideig így megy, képes vagy elhinni, ami nagy veszélyt jelenthet a mentális egészségedre.

Megpróbál manipulálni

Ha valamilyen probléma üti fel a fejét kettőtök között, azonnal rád hárítja a felelősséget, majd múltbéli apró-cseprő hibákat vág a fejedhez? Ilyenkor megpróbál érzelmileg manipulálni, aminek eredményeként az önbizalmad a földön heverhet, arról nem is beszélve, hogy egy idő után a saját józan ítélőképességedet is elveszted. Azonnal ki a kapcsolatból!

A telefonodban kutakodik

Ráadásul legálisan, ugyanis ő kéri, hogy belenézhessen. Minden levelezésedet, alkalmazásodat és hívásodat tüzetesen átvizsgál, átpörgeti a képeidet is, ráadásul mindezt nagyon sűrűn teszi? Ez már nem csak érzelmi, hanem digitális bántalmazás.

Beleszól a pénzügyeidbe

Függetlenül attól, hogy nem az ő pénze, úgy szabja meg a határokat azzal kapcsolatban, hogy mire költhetsz, mintha az ő pénztárcájából vennéd ki? Állandóan megkérdezi, mire és mennyit költötté,l és milyen bevételed volt éppen? Gyakran kér nagy összeget a közös kasszába, de nem tudod, mire is megy el pontosan az a pénz? Vess véget a helyzetnek és lépj!

Úgy érzed, hogy a szerelem szívás

A szerelemnek nem kell fájnia, sőt! Úgy kell érezned, hogy megtaláltad a helyed a világban, az általános közérzetednek javulnia kell, és néha tényleg teljes rózsaszín ködben kell látnod a világot. Ha gyakran szomorkodsz, és rosszabbul érzed magad a kapcsolatban, mint amikor egyedül voltál, akkor valami nagyon nincs rendben, és nem érdemes tovább folytatni a dolgot.

Fizikailag (is) bántalmaz

Ha a pasi már nem csak szavakkal bánt, ha nem fizikailag is, azonnal kérj segítséget és lépj ki a kapcsolatból!

Címkék: érzelmi bántalmazás érzelmileg káros kapcsolat jelek kapcsolat kapcsolati gondok

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

„1 hétvége alatt 30 randim volt, ez történt”

A végeredmény pedig sokkoló...

Ez történik, ha olyan pasiba szeretsz bele, aki nem elég jó hozzád

Előre szólunk, hogy nem lesz zökkenőmentes a történet.

Te tudod mi az a zombie-ing?

A ghostolás után az újabb randi trend...

10 lány elmesélte, hogyan jött rá, hogy biszexuális

Vannak, akik már viszonylag korán tudták, másoknak viszont beletelt némi időbe...

Izgalmas újítás érkezik a Tinderre

Ha eddig nem voltál az app fanja, akkor most érdemes lesz újra letöltened!

Felnőtt tartalom!

Ezt a tartalmat csak a 18. életévüket betöltött látogatóink tekinthetik meg.
Elmúltál már 18 éves?