Mit jelent, ha a srác csúnyán beszél az exéről?

El tudsz annál rosszabbat képzelni, mint hogy a pasid kedvesen áradozik az exéről? Mi tudunk egyet: ha minősíthetetlen módon beszél róla! De miért rosszabb az a verzió?

Mit jelent, ha a srác csúnyán beszél az exéről?

Négy hónapja vagyunk együtt Domival, és tényleg tökéletes az összhang közöttünk. Pont ezért félek felhozni neki, hogy van egy dolog, ami mégis nagyon zavar vele kapcsolatban. Ez pedig az exbarátnője, vagyis amilyen szavakat használ rá! Amikor ugyanis szóba jön a csaj, teljesen kikel magából! Ez főleg azért ijesztő, mert alapból elég nyugodt természetű, de annyira fel tudja húzni magát a lány egy-egy posztján, fotóján, hogy az már totál ijesztő. Ilyenkor ráadásul olyan csúnyán szidja (nem csak előttem, társaságban is), hogy én szégyellem magam. A barátnőm szerint ennek örülnöm kellene, de én kicsit sem így gondolom. Több okból is zavar! 1. Mi van, ha még mindig őt szereti? 2. Vajon rólam is így beszél majd, ha valamiért mégis szétmegyünk?” (Angi, 25)

via GIPHY

Vissza a múltba!

Ha a barátnőd, netán te vagy pont ebben a helyzetben, nagyon figyelj, mert most végre összeáll a kép! „A szeretet, szerelem ellentétes érzelme nem épp a gyűlölet, sokkal inkább a közömbösség ‒ kezdi Fáy Viktória pszichológus. ‒ Ha valaki hónapokkal a szakítás után, egy új párkapcsolatban is képes az exéről ilyen szenvedélyesen, dühösen nyilatkozni, valamiért még nem tudott túllépni rajta.” Mielőtt összepakolnád a pasid cuccaid, gyorsan állj meg, mivel ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy még mindig bele van zúgva a csajsziba! A szakértő szerint a heves, indulatos reakció maximum arra bizonyíték, hogy valamiért még mindig felkavarják a volt szerelmével kapcsolatos információk, mert maradtak feldolgozatlan érzelmek, élmények benne, aminek több oka is lehet. És most jössz te a képbe, aki kinyomozza az elvarratlan szálakat!

Mikor volt a búcsú? „Egy rövid, futó kaland jellemzően nem hagy ennyire mély nyomot, viszont egy hosszú, komoly kapcsolatot nem lehet egyik pillanatról a másikra lezárni. Ha nem sok idő telt el a szakításuk óta, valószínűleg még tart a gyászfolyamat ‒ magyarázza a pszichológus. Ilyenkor nem arról van szó, hogy még most is odalenne a lányért, egyszerűen csak időre van szüksége ahhoz, hogy feldolgozza és lezárja a múltat. Ha fontos neked a fiú, nem tehetsz mást, mint türelmesen vársz még pár hetet. Ha viszont folyton ezen a témán kattogsz, ráadásul még piszkálod is vele, csak meghosszabbítod a folyamatot, vagy rosszabb esetben azt éred el, hogy teljesen eltávolodik tőled.

Szépen ment? „Előfordulhat, akár rövid, akár hosszú kapcsolatról van szó, hogy a volt barátnője csúnyán megbántotta, megalázta. Az őt ért sérelmek pedig még mindig ekkora indulatot váltanak ki belőle – mondja a pszichológus. Ez sem arról árulkodik, hogy vissza szeretné őt kapni, csupán olyan sérüléseket okozott benne, amiknek a feldolgozásához és elengedéséhez szintén idő kell. Sokat segíthetsz neki, ha féltékenykedés helyett hagyod, hogy kibeszélje magából, akár neked, akár a barátainak. Egy-egy lelkizősebb pillanatban, akár direkt rá is kérdezhetsz, hogy lássa, nem zárkózol el a téma elől, sőt érdekelnek az érzései ezzel kapcsolatban is.

Ki volt a hunyó? „Az is lehet, hogy rengeteg tisztázatlan kérdés maradt közöttük, ami bosszantja, és így nem tudja végérvényesen lezárni a viszonyt – állítja Fáy Viktória. Valószínűleg nem is látja, vagy nem hajlandó beismerni a saját szerepét abban, hogy tönkrement a kapcsolatuk, inkább mindenért a másikat hibáztatja. Ebben az esetben sokat lendítene a dolgon, ha finoman megkérnéd, mondja el neked, mi bántotta az előző szakításánál, miért haragszik a csajra, és mit csinálna ő másként utólag. Akár te is mesélhetsz egy-egy fájdalmas szakításodról, hogy ne érezze úgy, kihallgatáson van. Már ez is segíthet lecsendesíteni az indulatokat benne, de ha úgy látod, továbbra is pörgeti magát a témán, javasold te, hogy találkozzon az exével és dumálják át a dolgokat. Oké, elsőre szörnyen hangzik, de gondolj bele, így a szerelmed képes lehet elengedni a múltat, plusz esélyes, hogy veled már nem követi el ugyanazokat a hibákat.

Határon túl

Szóval adj magatoknak néhány hetet a megoldásra, hogy minden helyre álljon – készülj, mert bizony sok türelemre lesz szükséged, annyi szent! De mi van, ha még mindig tartanak a szidalmazások, és egyik tipp sem hatásos? Sajnos akkor nagy esélye van, hogy bizony még mindig szereti, vagy reménykedik az újrakezdésben, még ha nem is vallja be neked… és magának! Nézd végig a tipikus jeleit annak, ha szívesen újramelegítené a kapcsolatot: ha legalább négy állítás igaz rá, jobb elgondolkodnod egy új, káromkodásmentes jövőn, nélküle.

– direkt keresi az exe társaságát

– ha összefutnak, utána órákig csak róla beszél

– szidja a háta mögött, de ha találkoznak, irtó kedves vele

– továbbra is követi Facebookon és Instagramon, akár még kommentelget is a képei alá

– a sok vita ellenére még mindig napi, heti szinten beszélnek

– ha megtudja, hol bulizik a lány, biztosan oda akar menni ő is

Még több

Szex-Szerelem